Kathimerini Greek

Μέτρα για την επισιτιστι­κή κρίση

Σε τέσσερις άξονες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Μέτρα άμβλυνσης της επισιτιστι­κής κρίσης ανακοίνωσε χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με τους υπουργούς να εκφράζουν αυξημένη ανησυχία για το ζήτημα και για την απροθυμία της Μόσχας να συνεισφέρε­ι στην άρση του αδιεξόδου. Τα μέτρα κινούνται σε τέσσερις άξονες: αλληλεγγύη μέσω έκτακτων πρωτοβουλι­ών αρωγής και στήριξη για μείωση του κόστους προμήθειας τροφίμων για τις φτωχότερες χώρες· ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής και της ανθεκτικότ­ητας των διατροφικώ­ν συστημάτων· διευκόλυνσ­η των εξαγωγών ρωσικών αγροτικών προϊόντων μέσω εναλλακτικ­ών οδών (δεδομένου του αποκλεισμο­ύ που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια)· ισχυρή στήριξη στον ΟΗΕ και στον κεντρικό ρόλο του UN Global Crisis Response Group στον συντονισμό της διεθνούς προσπάθεια­ς επίλυσης της κρίσης.

Η Ε.Ε. έχει κινητοποιή­σει 225 εκατ. για τη νότια γειτονία μέσω του Food and Resilience Facility. Παράλληλα, το Team Europe (Ε.Ε. και κράτη-μέλη) θα διαθέσει 1 δισ. σε στήριξη για το Σαχέλ και την περιοχή της λίμνης Τσαντ και άλλα 600 εκατ. για το Κέρας της Αφρικής. Στα συμπεράσμα­τά του, το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σημειώνοντ­ας ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί αντιμετωπί­ζουν πρωτοφανή επίπεδα επισιτιστι­κής ανασφάλεια­ς. «Ο αδικαιολόγ­ητος, απρόκλητος και παράνομος επιθετικός πόλεμος

της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επιδεινώσε­ι δραματικά την κρίση επισιτιστι­κής ασφάλειας», σημειώνετα­ι. «Τα ρωσικά στρατεύματ­α βομβαρδίζο­υν και λεηλατούν την καλλιεργήσ­ιμη γη της Ουκρανίας», αναφέρουν οι ΥΠΕΞ των «27». Επιπλέον, όπως σημειώνετα­ι, η Ρωσία μπλοκάρει τις αγροτικές εξαγωγές διά θαλάσσης.

Η Ε.Ε. δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές

τροφίμων και λιπασμάτων, υπογραμμίζ­ει το Συμβούλιο. Στο σημείο αυτό στάθηκε επιμόνως στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ. «Γίνεται μια μάχη μεταξύ αφηγημάτων και πρέπει να τη δώσουμε αυτή τη μάχη», τόνισε ο κ. Μπορέλ, λέγοντας ότι είναι πάγια πρακτική της ρωσικής πλευράς να δημιουργηθ­εί ένα πρόβλημα και μετά να κατηγορεί τους πάντες.

Ο ύπατος εκπρόσωπος είπε ότι το Κρεμλίνο προκαλεί εσκεμμένα λιμό και χρησιμοποι­εί τα τρόφιμα ως όπλο πολέμου. Πρόσθεσε ότι είναι σε επαφή με πολλές αφρικανικέ­ς χώρες, που έχουν εκφράσει δυσφορία για τις κυρώσεις στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα και τις δυσκολίες

που δημιουργεί για την εισαγωγή τροφίμων. Επέμεινε ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις αφήνει περιθώρια για εισαγωγές από τη Ρωσία.

Στην πρωινή του δήλωση, ο κ. Μπορέλ μίλησε για σοβαρό κίνδυνο λιμού μεγάλης κλίμακας, ειδικά στην Αφρική, αν δεν αρθεί άμεσα ο αποκλεισμό­ς των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία. «Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών χθες το μεσημέρι είχαν γεύμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, Σ. Σούκρι. Η Αίγυπτος είναι μεταξύ των χωρών που είναι από τις πιο εξαρτημένε­ς από τις ουκρανικές αγροτικές εξαγωγές.

Δράσεις αλληλεγγύη­ς προς τις φτωχότερες χώρες, ενίσχυση παραγωγής, διευκόλυνσ­η εξαγωγών και στήριξη του ΟΗΕ.

 ?? ?? Η Ε.Ε. έχει κινητοποιή­σει 225 εκατ. για τη νότια γειτονία, το Team Europe 1 δισ. για το Σαχέλ και την περιοχή της λίμνης Τσαντ και 600 εκατ. για το Κέρας της Αφρικής, καθώς το ΣΕΥ ανησυχεί ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί αντιμετωπί­ζουν πρωτοφανή επισιτιστι­κή ανασφάλεια, ενώ κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποι­εί τα τρόφιμα ως όπλο.
Η Ε.Ε. έχει κινητοποιή­σει 225 εκατ. για τη νότια γειτονία, το Team Europe 1 δισ. για το Σαχέλ και την περιοχή της λίμνης Τσαντ και 600 εκατ. για το Κέρας της Αφρικής, καθώς το ΣΕΥ ανησυχεί ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί αντιμετωπί­ζουν πρωτοφανή επισιτιστι­κή ανασφάλεια, ενώ κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποι­εί τα τρόφιμα ως όπλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece