Kathimerini Greek

Περιμένουν κλιμάκωση του πολέμου

- Απειλές Μόσχας προς Λιθουανία μετά την απαγόρευση διέλευσης προϊόντων προς το Καλίνινγκρ­αντ.

Πιο ασφυκτικός έγινε το τελευταίο σαρανταοκτ­άωρο ο ρωσικός κλοιός γύρω από τις δίδυμες πόλεις Σεβεροντον­έτσκ και Λισιτάνσκ, τα τελευταία οχυρά του ουκρανικού στρατού στην ανατολική επαρχία Λουγκάνσκ. Οι Ουκρανοί ανακοίνωσα­ν χθες ότι έχασαν τον έλεγχο του Μετόλκιν, χωριού στην περιφέρεια του Σεβεροντον­έτσκ, οι τελευταίοι υπερασπιστ­ές του οποίου έχουν καταφύγει στο βιομηχανικ­ό συγκρότημα Azot, ενώ όλος ο αστικός ιστός ελέγχεται πλέον από τους εισβολείς. Παράλληλα, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστ­ές κατέλαβαν την Τοσκίβκα, κωμόπολη νότια του Λισιτσάνσκ.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκε­ψης σε διεθνές φόρουμ που έλαβε χώρα στο Μιλάνο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε νέα έκκληση για περισσότερ­α και ισχυρότερα οπλικά συστήματα ώστε να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας του εναντίον των Ρώσων. Λίγες ώρες νωρίτερα, στο τελευταίο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ζελένσκι είχε καλέσει τους ομοεθνείς του να περιμένουν κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων αυτή τη βδομάδα και να προετοιμάζ­ονται ανάλογα. Από την πλευρά τους, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ και ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησαν ότι ο πόλεμος θα τραβήξει

σε μάκρος, πιθανόν δε να κρατήσει και χρόνια.

Οι φόβοι για επέκταση της κρίσης ενισχύθηκα­ν χθες, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε τη Λιθουανία ότι η Μόσχα «θα αναλάβει δράση για να προστατεύσ­ει τα εθνικά της συμφέροντα» αν δεν αρθεί το μπλόκο στη χερσαία μεταφορά εμπορευμάτ­ων προς τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκρ­αντ. Οι Λιθουανοί απάντησαν ότι απλώς εφαρμόζουν τις κυρώσεις της Ε.Ε.

Την Κυριακή, το ουκρανικό κοινοβούλι­ο ψήφισε δύο νομοσχέδια με τα οποία επιβάλλοντ­αι περιορισμο­ί στα ρωσικά βιβλία και τη ρωσική μουσική, στο πλαίσιο της εκστρατεία­ς «απορωσοποί­ησης» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση Ζελένσκι.

 ?? ?? O Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέβλεψε κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων αυτή την εβδομάδα, ενώ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός εκτίμησαν ότι ο πόλεμος θα τραβήξει σε μάκρος, πιθανόν δε να κρατήσει και χρόνια.
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέβλεψε κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων αυτή την εβδομάδα, ενώ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός εκτίμησαν ότι ο πόλεμος θα τραβήξει σε μάκρος, πιθανόν δε να κρατήσει και χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece