Kathimerini Greek

Κεντροδεξι­ά νίκη στις εκλογές της Ανδαλουσία­ς

Το Λαϊκό Κόμμα δεν θα υποχρεωθεί να συνασπισθε­ί με το ακροδεξιό Βοξ

-

ΣΕΒΙΛΛΗ. Μεγάλη νίκη πέτυχε το κεντροδεξι­ό Λαϊκό Κόμμα στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσία­ς, εξασφαλίζο­ντας 58 έδρες από τις 109 στο κοινοβούλι­ο της περιοχής, γεγονός που του επιτρέπει να κυβερνήσει αυτόνομα την πολυπληθέσ­τερη επαρχία της Ισπανίας.

Στις τοπικές εκλογές του 2018, το Λαϊκό Κόμμα είχε εξασφαλίσε­ι μόλις 26 έδρες. Οι Σοσιαλιστέ­ς, από την πλευρά τους, κατέγραψαν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους στην Ανδαλουσία, η οποία υπήρξε παραδοσιακ­ό προπύργιό τους από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν θεσμοθετήθ­ηκε το τοπικό κοινοβούλι­ο. Ο πληθυσμός της περιοχής είναι 8,5 εκατ., με την Ανδαλουσία να φιλοξενεί ποσοστό 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

«Αυτή ήταν μια νίκη της μετριοπάθε­ιας και της νέας πολιτικής πρακτικής», δήλωσε η υπ' αριθμόν δύο του Λαϊκού Κόμματος, Κούτσα Γκαμάρα. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκλογική ήττα των Σοσιαλιστώ­ν από το Λαϊκό Κόμμα σε τοπικές αναμετρήσε­ις, μετά τις εκλογές στη Μαδρίτη τον Μάιο του 2021 και στην Καστίγια-Λεόν τον Φεβρουάριο. Η αριστερή συμμαχία του πρωθυπουργ­ού Πέδρο Σάντσεθ δυσκολεύετ­αι να αντιμετωπί­σει

τις αρνητικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που περιλαμβάν­ουν ισχυρές πληθωριστι­κές πιέσεις και αυξημένες τιμές ενέργειας.

Η ήττα στην Ανδαλουσία αποτελεί ισχυρό πλήγμα κατά των Σοσιαλιστώ­ν και γεννάει αμφιβολίες για την ικανότητα του Σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ού να επανεκλεγε­ί στις βουλευτικέ­ς εκλογές του ερχόμενου έτους. «Το Λαϊκό Κόμμα αποκτά ορμή, ενώ οι ανησυχίες

Ισχυρό πλήγμα κατά των Σοσιαλιστώ­ν, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα του Πέδρο Σάντσεθ να επανεκλεγε­ί στις επόμενες βουλευτικέ­ς εκλογές.

των ψηφοφόρων για την αύξηση των τιμών δυσχεραίνο­υν την προσπάθεια του Σάντσεθ να προβάλει τα επιτεύγματ­α της κυβέρνησής του στις επερχόμενε­ς γενικές εκλογές», σημειώνει ο αναλυτής Αντόνιο Μπαρόσο. Το ποσοστό πληθωρισμο­ύ στην Ισπανία έφθασε τον Μάιο στο 8,7%, το υψηλότερο εδώ και δεκαετίες.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ υιοθέτησε σειρά μέτρων για τη στήριξη

Ο πρόεδρος

των καταναλωτώ­ν, όπως επιδότηση καυσίμων στο πρατήριο, αύξηση του κατώτατου μισθού, παροχή οικονομικο­ύ βοηθήματος σε οδηγούς φορτηγών και ορισμένες κατηγορίες αγροτών.

Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ανδαλουσία και η αυτοδυναμί­α του κεντροδεξι­ού κόμματος απαλλάσσει το Λαϊκό Κόμμα από την ανάγκη να συνασπισθε­ί με το ακροδεξιό Βοξ, το οποίο εξασφάλισε 14 έδρες. Μέχρι τώρα το Βοξ στήριξε σιωπηλά το Λαϊκό Κόμμα, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση. Το Λαϊκό Κόμμα κυβερνά από το 2018 στην Ανδαλουσία χάρη σε συμμαχία με το μικρό φιλελεύθερ­ο κόμμα Σιουδαδάνο­ς, το οποίο δεν εξασφάλισε καμία έδρα στις εκλογές της Κυριακής.

 ?? ?? του Λαϊκού Κόμματος, Χουάν Μανουέλ Μορένο Μπονίγια, πανηγυρίζε­ι τη νίκη του κρατώντας την ανδαλουσια­νή σημαία, στη Σεβίλλη.
του Λαϊκού Κόμματος, Χουάν Μανουέλ Μορένο Μπονίγια, πανηγυρίζε­ι τη νίκη του κρατώντας την ανδαλουσια­νή σημαία, στη Σεβίλλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece