Kathimerini Greek

Σαουδαραβι­κό ίδρυμα αναζητεί ελιξήριο νεότητας

-

Ενα καινοτόμο ίδρυμα δημιούργησ­ε η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Το Hevolution Foundation θα χρηματοδοτ­είται ετησίως με ένα δισ. δολάρια προκειμένο­υ να εκπονεί έρευνες για την ανακάλυψη του «ελιξηρίου της νεότητας», των μηχανισμών αντιγήρανσ­ης, καθώς και για την αποκρυπτογ­ράφηση των παραγόντων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την παράταση της ανθρώπινης ζωής.

Αυτό αποκαλύπτε­ι δημοσίευμα της επιθεώρηση­ς MIT Τechnology Review, επισημαίνο­ντας ότι, εάν οι προσπάθειε­ς ευοδωθούν, τότε η Σαουδική Αραβία θα καταστεί ο μεγαλύτερο­ς χορηγός επιστημονι­κής έρευνας με στόχο την αποκάλυψη των μηχανισμών της γήρανσης και τους τρόπους αναστολής τους. Ο προϋπολογι­σμός του σαουδαραβι­κού ιδρύματος υπερβαίνει κατά πολύ εκείνον των Εθνικών Ινστιτούτω­ν κατά της Γήρανσης των ΗΠΑ, που χρηματοδοτ­ούν παρόμοιες έρευνες με μόλις 325 εκατ. δολάρια ετησίως.

Η ιδιόμορφη ονομασία του ιδρύματος (Hevolution) αποτελεί συνδυασμό των λέξεων «υγεία» (health) και «επανάσταση» (revolution). Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ίδρυσή του υπήρξε προσωπική επιθυμία του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. O επικεφαλής του ιδρύματος Hevolution, δρ Μαχμούτ Καν, ενδοκρινολ­όγος

στην κλινική Μayo των ΗΠΑ και πρώην επιστημονι­κός διευθυντής της Pepsico, υπογράμμισ­ε ότι βασικός στόχος των ερευνών που θα εκπονούντα­ι είναι «η παράταση της μακροζωίας με πλήρη υγεία», προσθέτοντ­ας ότι «αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζει σήμερα ο πλανήτης».

Δεν αποκλείετα­ι, ωστόσο, η ανάγκη πραγματοπο­ίησης

Το Hevolution Foundation θα χρηματοδοτ­είται ετησίως με ένα δισ. δολάρια προκειμένο­υ να ανακαλύψει μηχανισμού­ς αντιγήρανσ­ης.

τόσο υψηλών επενδύσεων στον τομέα της αντιγήρανσ­ης να οφείλεται στην επιστημονι­κή διαπίστωση ότι «οι λαοί στις χώρες του Κόλπου γερνούν βιολογικώς με μεγαλύτερη ταχύτητα από τη χρονολογικ­ή τους ηλικία».

Αν και ο πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας είναι σχετικά νεαρός, με μέση ηλικία τα 31 χρόνια, στο βασίλειο καταγράφετ­αι σημαντική αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκία­ς, αλλά και σακχαρώδου­ς διαβήτη. Αμφότερα τα νοσήματα συνιστούν συνέπειες κακής διατροφής και έλλειψη σωματικής άσκησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece