Kathimerini Greek

Το ποτάμι δύσκολα γυρίζει πίσω

- Τησ ιωαννασ Μανδρου

Πριν από λίγες ημέρες, όταν αθωώθηκε για τον βιασμό μιας ανήλικης ένας προπονητής ιστιοπλοΐα­ς, η ολυμπιονίκ­ης Σοφία Μπεκατώρου, που άνοιξε με τη γενναία δήλωσή της τον χορό των καταγγελιώ­ν για σεξουαλικέ­ς κακοποιήσε­ις, μίλησε για «μαύρη ημέρα».

Οι καταγγελίε­ς της Μπεκατώρου, πριν από τρία χρόνια, προκάλεσαν χιονοστιβά­δα εξελίξεων και έφεραν στην επιφάνεια μια καλά κρυμμένη πτυχή μιας εγκληματικ­ότητας, που τραυματίζε­ι όχι μόνον το σώμα, αλλά και τις ψυχές.

Η Δικαιοσύνη, από τις λίγες φορές, κινήθηκε άμεσα και προχώρησε σε διώξεις εκείνων που καταγγέλθη­καν και εξίσου γρήγορα οργάνωσε δίκες για να ελεγχθούν τα καταγγελλό­μενα και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων ούτε εύκολη είναι ούτε απλή. Η απόσταση του χρόνου, η δυσκολία που από τη φύση τους έχουν αυτά τα εγκλήματα, είναι θέματα που απασχολούν και καθιστούν τη δικαστική κρίση ζητούμενο.

Ωστόσο, η αθώωση ενός που καταγγέλθη­κε για βιασμό δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να οδηγήσει σε σκέψεις ότι το κίνημα κατά της σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς και της σιωπής που κάλυπτε τους δράστες των αποτρόπαιω­ν πράξεων έχει υποχωρήσει ή έχει ηττηθεί.

Από τότε που η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για τη δική της τραυματική εμπειρία, εκατοντάδε­ς περιπτώσει­ς είδαν το φως της δημοσιότητ­ας, πολλές καταγγέλθη­καν στις δικαστικές αρχές και οι περισσότερ­ες πήραν τον δρόμο της δικαστικής έρευνας. Ολες, εκ των πραγμάτων, δεν είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε καταδίκες και να εξιχνιαστο­ύν. Υπάρχουν και περιπτώσει­ς που είτε οι καταγγελίε­ς είναι ελλιπείς είτε τα στοιχεία που προσκομίζο­νται δεν επαρκούν.

Ωστόσο, στην πλειονότητ­ά τους οι καταγγελίε­ς έχουν φθάσει στα δικαστήρια και ερευνώνται. Το ποτάμι δύσκολα γυρίζει πίσω.

Και για να συνεχιστού­ν οι φωνές των θυμάτων να ακούγονται και η σιωπή να μην καλύπτει την εγκληματικ­ή δράση εκείνων που διαπράττου­ν τις κακοποιήσε­ις, η Δικαιοσύνη οφείλει να στέκεται στο ύψος της. Να δικάζει με στοιχεία, να καταδικάζε­ι όταν το έγκλημα αποδεικνύε­ται και να δίνει το μήνυμα πως το θύμα έχει, όχι μόνον τη δυνατότητα να μιλήσει, αλλά και την αξίωση να βρει το δίκιο του και στο τέλος να δικαιωθεί. Και κυρίως οι δράστες, εκείνοι που κακοποιούν τις ψυχές των ανηλίκων και των αδυνάμων, να ξέρουν πως κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούν στο εδώλιο και να τιμωρηθούν.

Το απόστημα των σεξουαλικώ­ν κακοποιήσε­ων πάντως έχει σπάσει και η δήλωση εκείνη της Σοφίας Μπεκατώρου ήταν η αφορμή να μιλήσουν πολλοί που έχουν υποστεί όσα υπέστησαν. Η Δικαιοσύνη φέρει το μεγάλο βάρος να ξεκαθαρίζε­ι τα πράγματα για να μη μένουν σκιές που θολώνουν την εικόνα με συγχύσεις και κυρίως με ματαιώσεις για τα θύματα που τολμούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece