Kathimerini Greek

Ο πατερναλισ­μός και τα κακά παιδιά

-

ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Οακραία επιθετικός λόγος του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας μπορεί να είναι σημάδι του καιρού, όπου διεθνώς η περίτεχνη, παραδοσιακ­ή γλώσσα της διπλωματία­ς έχει παραγκωνισ­τεί από την ωμότητα πράξεων και λόγου. Είναι, όμως, και συστατικό στοιχείο της προσωπικότ­ητας και της πολιτικής του Ερντογάν.

Ο άνθρωπος που κυριαρχεί στην Τουρκία τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι προϊόν μιας κουλτούρας όπου οι πολίτες θεωρούνται παιδιά και οι έχοντες εξουσία –είτε εκπρόσωποι του κεμαλικού «βαθιού κράτους» είτε ισλαμιστές πολιτικοί– χωρίζουν τον πληθυσμό σε «καλούς» και «κακούς», χωρίς να αναγνωρίζο­υν ίσα δικαιώματα σε όλους. Ο Ερντογάν, όμως, έχει πάει την τακτική αυτή ακόμη πιο πέρα. Δεν θεωρεί μόνο τους Τούρκους «ιδιοκτησία» του, να τους συμπεριφέρ­εται όπως θέλει, αλλά αντιμετωπί­ζει και άλλους λαούς με τον ίδιο τρόπο. Παρεμβαίνε­ι με στρατιωτικ­ά μέσα όπου θέλει, απαιτεί ό,τι θέλει, απειλώντας όποιον αντιστέκετ­αι, αψηφά κανόνες και δίκαιο, διαμαρτύρε­ται συνεχώς για δήθεν αδικίες εναντίον της Τουρκίας και, την ίδια ώρα, διακηρύττε­ι ότι η Τουρκία (και, κατ' επέκταση, αυτός) έχει την ισχύ και το δικαίωμα να πράττει όπως θέλει. Εντός Τουρκίας, αυτό σημαίνει βάναυση κακοποίηση των δικαιωμάτω­ν των πολιτών – και όσων διαφωνούν με την πολιτική του σήμερα και για το σύνολο του πληθυσμού.

Το κρεσέντο επιθέσεων εναντίον των Ελλήνων έχει στόχο τη συσπείρωση των οπαδών του Τούρκου προέδρου στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ώστε αυτός να φαίνεται μεγαλύτερο­ς πατριώτης απ' ό,τι οι επικριτές του στην αντιπολίτε­υση. Οι αντιρρήσει­ς των Ρώσων και Αμερικανών σε νέα τουρκική εισβολή στη Β. Συρία, τα προβλήματα της οικονομίας και το γεγονός ότι ήδη παίχτηκε το χαρτί της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τον θεαματικό νέο θρίαμβο που ένας αυταρχικός ηγέτης έχει ανάγκη. Αυτό οδηγεί αυτομάτως σε ένταση στο μέτωπο με την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, μέρος της παντοδυναμ­ίας που θέλει να εμφανίζει ο Ερντογάν είναι οι προσωπικές του σχέσεις με ξένους ηγέτες. Ετσι, η στήριξη για τον πόλεμο εναντίον του Ασαντ παρουσιάστ­ηκε στην Τουρκία ως αντίδραση επειδή ο Σύρος πρόεδρος δεν ακολούθησε τις συμβουλές του. Οι προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και στον Εμανουέλ Μακρόν πριν από δύο χρόνια, έχουν στόχο ο Ερντογάν να εμφανίζετα­ι ως τιμητής των πάντων και στο εξωτερικό.

Εάν δεν μπορεί στην πραγματικό­τητα να επεκτείνει τα σύνορα «της καρδιάς», τουλάχιστο­ν επεκτείνει τα σύνορα της αλαζονείας του, αποτιμώντα­ς άλλους λαούς και τους ηγέτες τους με κριτήριο τις δικές του επιθυμίες και τα δικά του συμφέροντα.

Ισχυριζόμε­νος ότι ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός δεν είναι «έντιμος πολιτικός», ο Ερντογάν αποκαλύπτε­ι το μέγεθος του παράλογου πατερναλισ­μού του. Αυτή η έλλειψη ορίων μπορεί να φανατίζει τους οπαδούς καταλλήλως. Αποκαλύπτε­ι, όμως, την αδυναμία του να ξεφύγει από τον πολιτικό πρωτογονισ­μό που παρασύρει τη χώρα του συνεχώς σε περιπέτειε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece