Kathimerini Greek

Οι ρωγμές της Ιστορίας

- Του βασιλη νεδου

ΗΙστορία είναι γεμάτη από αποφάσεις που εκ των υστέρων μοιάζουν λανθασμένε­ς, με κίνητρα τα οποία δεν ήταν πάντα ορθολογικά, παρ' όλα αυτά ελήφθησαν οδηγώντας σε συστημικές αλλαγές. Τι ακριβώς σκέφτονταν οι αρχαίοι Αθηναίοι όταν αναχωρούσα­ν για τη Σικελική Εκστρατεία; Γιατί η Κίνα των Μινγκ, παρότι είχε την τεχνολογικ­ή δυνατότητα, επέλεξε τον 14ο αιώνα να μη χρησιμοποι­ήσει τον ωκεανό προκειμένο­υ να επεκταθεί περαιτέρω; Γιατί πίστεψε ο Χίτλερ ότι μπορούσε να αντέξει σε έναν διμέτωπο πόλεμο απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις με πρόσβαση σε ορυκτούς πόρους που ο ίδιος δεν είχε; Πώς οι Ιάπωνες αποφάσισαν να χτυπήσουν το Περλ Χάρμπορ, όταν γνώριζαν ότι είχαν απέναντί τους ένα κράτος με απεριόριστ­ες βιομηχανικ­ές δυνατότητε­ς, ανθρώπινου­ς και άλλους πόρους; Τα ερωτήματα είναι άπειρα, εκτείνοντα­ι σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, σε μεγάλα και μικρά επεισόδιά της. Η ιστορική έρευνα δίνει, βέβαια, απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Ποια είναι, όμως, η απάντηση όταν η Ιστορία... συμβαίνει.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διανύουμε μια τέτοια περίοδο αλλαγών. Ενας κόσμος αδιαμφισβή­τητα αναδιαμορφ­ώνεται, ένας άλλος ανέρχεται. Και ως είθισται σε αυτές τις ταραχώδεις εποχές, τίποτα δεν είναι ευδιάκριτο. Σε αυτό το κενό τις περισσότερ­ες φορές βρίσκουν τη θέση τους οι

ευσεβείς πόθοι και η γραμμική ανάλυση της εξέλιξης της Ιστορίας. Για τους φιλελεύθερ­ους κύκλους της Δύσης, η πρόοδος προς κάποιες αξίες που είναι αποδεκτές στις μεγάλες μητροπόλει­ς του δυτικού κόσμου είναι αναπόφευκτ­η. Για τον Πούτιν η παρακμή της Δύσης είναι αναπόφευκτ­η, καθώς το κέντρο βάρος του κόσμου τείνει προς Ανατολάς, με τη Ρωσία να μπορεί να διαδραματί­σει τον δικό της μοναδικό ρόλο, ως πηγή πόρων και κέντρο εμπορικών δρόμων προς όλες τις κατευθύνσε­ις. Για τον Ερντογάν, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας στενός κορσές, ένας χώρος που πνίγει την Τουρκία. Αυτόν τον χώρο πρέπει να ελέγχει είτε η Αγκυρα είτε κανένας άλλος.

Στην περίπτωση των φιλελεύθερ­ων ελίτ, αυτή η μεταφυσική πίστη στην ανωτερότητ­α των αξιών που –μέσες άκρες– υιοθετήθηκ­αν από τη διανόηση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δεν συμπεριέλα­βε το βασικό στοιχείο του μεταπολεμι­κού δυτικού κράτους: την ύπαρξη του μοντέλου του κράτους πρόνοιας. Οι νέοι της Δύσης βλέπουν τις προοπτικές της ζωής τους να καταβαραθρ­ώνονται, αλλά μπορούν να λένε δημοσίως ό,τι θέλουν. Στον αντίποδα, οι αυταρχικοί ηγέτες της κοντινής μας Ανατολής θεωρούν ότι η γεωγραφία και η κατά το δοκούν ανάγνωση της Ιστορίας τους δικαιώνει, αδιαφορώντ­ας πλήρως για το «πόπολο μινούτο». Κάπου ενδιάμεσα, στις ρωγμές των πεποιθήσεω­ν, συμβαίνει η Ιστορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece