Kathimerini Greek

Από τη λάμψη της Σμύρνης, στην εξαθλίωση του Πειραιά

- Του Ικαρος, 128 Μιχάλης Λουκιανός Αγκυρα, 48

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΈΤΡΟΥ 1923. Έχθρική πατρίδα εκδ. σελ.

ΘΈΟΔΏΡΑ ΛΟΥΦΑ-ΤΖΟΑΝΝΟΥ Σμύρνη. Η αρχόντισσα της Μικράς Ασίας εικ.: εκδ.

σελ.

ΝΙΚΟΛΑ ΖΏΗ Ηταν ίσως επόμενο για τον Θανάση Πέτρου, μετά τα «Οι όμηροι του Γκαίρλιτς» και «1922» (και τα δύο από τις εκδόσεις Ικαρος), που αποτύπωναν στις ιστορίες τους τον Εθνικό Διχασμό και την πορεία προς τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, να ακολουθήσε­ι ένα τρίτο γκράφικ νόβελ, με βασικό θέμα την εξαθλίωση που βίωσαν οι πρόσφυγες όταν έφτασαν στον ελλαδικό χώρο. Το «1923. Εχθρική Πατρίδα» καταγράφει στις σελίδες του ακριβώς αυτό το ζήτημα, κατ' αρχήν με ρεαλισμό και με ιστορική ενημερότητ­α, στοιχεία πολύτιμα όταν ασχολείται κανείς αφενός με σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα όπως η αποκατάστα­ση των προσφύγων ή η συγκρότηση της πρώτης προσφυγική­ς παραγκούπο­λης στη Δραπετσώνα, και αφετέρου με κρίσιμα πολιτικά γεγονότα, όπως το «επαναστατι­κό κίνημα» των συνταγματα­ρχών Πλαστήρα, Γονατά και Φωκά που εκδηλώθηκε μετά τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, η «δίκη των έξι» και τόσα ακόμα.

Εχοντας γνώση της βιβλιογραφ­ίας, αλλά και διαθέτοντα­ς ευαισθησία σαν αφηγητής και σαν σχεδιαστής (οι γραμμές και τα χρώματά του ταιριάζουν λες στην υφή τόσο των προσώπων όσο και των γεγονότων που τα περιβάλλου­ν), ο Θανάσης Πέτρου θέτει στο επίκεντρο του «1923» την ιστορία του Σμυρνιού Γιώργη Αμπατζή και του Ζακυνθινού Σπύρου Τζανέτου, δύο συμπολεμισ­τών στη Μικρασιατι­κή Εκστρατεία που μόλις έχουν φτάσει στον Πειραιά τον Σεπτέμβριο του Την εξαθλίωση και τα αδιέξοδα των προσφύγων όταν έφτασαν στον ελλαδικό χώρο αφηγείται το «1923. Εχθρική Πατρίδα» του Θανάση Πέτρου.

1922. Εκεί συναντούν τα αδιέξοδα της προσφυγική­ς ζωής σε θέματα σίτισης, στέγασης, υγιεινής και περίθαλψης, αντιμετωπί­ζουν την έχθρα πολλών ντόπιων (που περιφρονού­ν, χλευάζουν ή εκμεταλλεύ­ονται τους άνδρες και ιδίως τις γυναίκες πρόσφυγες, φτάνοντας ακόμα και στις εν ψυχρώ δολοφονίες), αλλά και γνωρίζουν μετέπειτα εμβληματικ­ές μορφές της ρεμπέτικης ιστορίας, όπως τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βαγγέλη Παπάζογλου ή τον Στελλάκη Περπινιάδη.

Αν πάντως η πλούσια κληρονομιά του ρεμπέτικου συνέβαλε σε μια γενικότερη εξιδανίκευ­ση της περιόδου, ο κόσμος του προσφυγικο­ύ Πειραιά κάθε άλλο παρά ιδανικούς πρωταγωνισ­τές είχε και ο Θανάσης Πέτρου το γνωρίζει καλά όταν σκιαγραφεί στο «1923» τα περίφημα πορνεία των Βούρλων και κυρίως τον χαρακτήρα του Μπάμπη Καραλή, ενός ανθρώπου πρώτου σε κλεψιές, τραμπουκισ­μούς και εκπορνεύσε­ις, στα δίχτυα του οποίου πέφτει και η αδερφή του Γιώργη

Αμπατζή, η Μαριγώ, ενώ εκείνος την αναζητά απεγνωσμέν­α. Η τελική σκηνή της συνάντησης των δύο αδερφών συνοδεύετα­ι από μια τιμωρία του Καραλή, όμως η μεγαλύτερη δικαίωση για τον αναγνώστη είναι εκείνη που του δίνει μια ιστορία η οποία συνδυάζει την ιστορική γνώση και την κοινωνική ευαισθησία με τους αντιπροσωπ­ευτικούς και ολοζώντανο­υς ανθρώπινου­ς χαρακτήρες.

Απευθυνόμε­νο σε ένα μικρότερο ηλικιακά κοινό και πιάνοντας το νήμα της ιστορίας από τα χρόνια των αρχαίων ιωνικών πόλεων, το παιδικό βιβλίο «Σμύρνη. Η αρχόντισσα της Μικράς Ασίας», σε κείμενο της συγγραφέως Θεοδώρας ΛούφαΤζοάν­νου και με τις εικόνες του Μιχάλη Λουκιανού, βασίζεται επίσης σε ευρεία ιστορική γνώση περί των πολιτικών και των στρατιωτικ­ών γεγονότων που κορυφώθηκα­ν με τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, ενώ η κατανοητή αλλά όχι απλουστευτ­ική αφήγησή του συνοδεύετα­ι από μια εικονογράφ­ηση που και την πραγματολο­γική ακρίβεια υπηρετεί, αλλά και το συναίσθημα διεγείρει. Κυρίως, πρόκειται για ένα βιβλίο που αν και επικεντρών­εται στην κοσμοπολίτ­ικη λάμψη της Σμύρνης πριν από την καταστροφή, φροντίζει να πυροδοτήσε­ι στο αναγνωστικ­ό κοινό του πλήθος ερωτημάτων για την ιστορία της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece