Kathimerini Greek

Ανάληψη μέσω της τέχνης

Αποκαλυπτή­ρια έργων στο Κέντρο Αποτέφρωση­ς Νεκρών στη Ριτσώνα

- Της

ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Πίσω από τον λευκό ολοφώτεινο γαλήνιο χώρο του Κέντρου Αποτέφρωση­ς Νεκρών στη Ριτσώνα ξεδιπλώνετ­αι μια απέριττη αυλή, σκιασμένη μόνο από μουριές και ανοιχτή σε μια καταπράσιν­η πλαγιά και το περιβάλλον δάσος· ανάλαφρη στις συμμετρίες της, έχει θαρρείς τη δύναμη, όπως και το εσωτερικό του Αποτεφρωτη­ρίου, να προσφέρει μια ανάπαυση, να ημερεύει τις ψυχές, να μαλακώνει την οδύνη της απώλειας, να κάνει πιο υποφερτό το μεγάλο αντίο. Εκεί, το Σάββατο το βράδυ έγιναν τα αποκαλυπτή­ρια δύο πολύ ιδιαίτερων έργων τέχνης, της «Ανάληψης της ψυχής» του Θεόδωρου Παπαγιάννη και της «Δέησης» του Σπύρου Λισγάρα. Ακολούθησε συναυλία από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών (Απόλλωνας Γραμματικό­πουλος, Παναγιώτης Τζιώτης, Πάρις Αναστασιάδ­ης, Ισίδωρος Σιδέρης), με τη συνοδεία της σοπράνο Ειρήνης Καράγιαννη.

Για τη σταδιακή μεταμόρφωσ­η ενός χώρου αποχαιρετι­σμού και σε χώρο πολιτισμού μίλησε ο πρόεδρος του Αποτεφρωτη­ρίου Αντώνης Αλακιώτης, ο οποίος για 23 χρόνια πάλευε με τα πολιτικο-θρησκευτικ­ά

θεριά των προκαταλήψ­εων και των συμφερόντω­ν για το αυτονόητο στη Δύση, το δικαίωμα στην ύστατη επιλογή. «Είναι σε όλους γνωστό ότι πολύ σημαντικά έργα τέχνης ανακαλύπτο­υν οι αρχαιολόγο­ι σε ταφικούς χώρους», υπενθύμισε. «Τα δύο έργα θα αποκαλύψου­ν οι κ. Νίκος Βούτσης και Παναγιώτης Σγουρίδης, που έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο για την ύπαρξη του αποτεφρωτη­ρίου». «Εζησα την περιπέτεια από το 2012 έως το 2017. Αρκετοί πολιτικοί από αρκετά κόμματα θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη για την ταλαιπωρία στην οποία υπέβαλαν μια τέτοια υπόθεση», είπε ο κ. Βούτσης. «Η ελληνική γραφειοκρα­τία είναι άπαιχτη. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Αλλά και ψυχή. Αν δεν υπήρχε ο Αντώνης Αλακιώτης, τίποτα δεν θα γινόταν», σημείωσε ο κ. Σγουρίδης.

«Αλλεπάλληλ­οι κύκλοι ανεβάζουν την ψυχή για την ανάληψη». Με απλά λόγια περιέγραψε το έργο του ο Θεόδωρος Παπαγιάννη­ς, ο οποίος έχει κοσμήσει τον χώρο του Αποτεφρωτη­ρίου με άλλα τέσσερα παλαιότερα δικά του έργα. Δύο βρίσκονται στην είσοδο, μια γυναικεία φιγούρα σε κεραμικό, σε μια ιερατική περίκλειστ­η στάση, και μια γυναικεία Το έργο μορφή από σύρμα, που θρηνεί. Στο αίθριο του κτιρίου υπάρχει το «Ερωτικό» και στην αυλή ο «Πλοχμός της ζωής». Το έργο του Σπύρου Λισγάρα, μαθητή του κ. Παπαγιάννη, φτιαγμένο από ανακυκλώσι­μα υλικά, «έχει να κάνει με την ανακύκλωση και τη ζωή. Το σώμα

χάνεται και μένει η ιδέα. Τότε δούλευα πάνω στην πανδημία και το τραύμα. Είναι μια προσευχή, ένα έργο εμπνευσμέν­ο από τα ταφικά Φίσχημα και τα Ψίσχημα ειδώλια, που συνδέεται με αυτό το βίωμα», εξηγεί.

Το φως σιγά σιγά έπεφτε και ο χώρος, λουσμένος στη μουσική, ήταν σαν να ανυψωνόταν πάνω από τα καθημερινά και τα γήινα σε μια μεσοβασιλε­ία συγκίνησης και περισυλλογ­ής. Η σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη εισήλθε στον χώρο τραγουδώντ­ας a cappella ένα παλιό εβραϊκό τραγούδι, και ακολούθησε το «Ave Maria», και από το κουαρτέτο εγχόρδων έργα των Πέρσελ, Ντβόρζακ, Μπετόβεν. Η κ. Καράγιαννη απήγγειλε τον «Ορφέα» του Αθω Δημουλά και ακούστηκαν μέρη από τις όπερες «Ορφέας και Ευρυδίκη» του Γκλουκ και «Ναμπούκο» του Βέρντι. Η κ. Καράγιαννη απήγγειλε την «Ιθάκη» του Καβάφη και η μουσική πέρασε γλυκά από το μπαρόκ στην «Ομορφη πόλη» του Θεοδωράκη, την «Αθανασία» του Χατζιδάκη, τη «Σωτηρία της ψυχής» του Κραουνάκη.

Δυνατά τα κατασταλάγ­ματα των λόγων και των ήχων. «Η ζωή, ακόμα και χωρίς την Ευρυδίκη, γλυκιά είναι. Τόσο, που ανενδοίαστ­α, αδίσταχτα την προτίμησες - απόφαση πολύ ανθρώπινη».

«Είναι σε όλους γνωστό ότι πολύ σημαντικά έργα τέχνης ανακαλύπτο­υν οι αρχαιολόγο­ι σε ταφικούς χώρους», ανέφερε ο Αντώνης Αλακιώτης.

 ?? ?? «Δέηση» του Σπύρου Λισγάρα και δεξιά «Ανάληψη της ψυχής» του Θεόδωρου Παπαγιάννη.
«Δέηση» του Σπύρου Λισγάρα και δεξιά «Ανάληψη της ψυχής» του Θεόδωρου Παπαγιάννη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece