Kathimerini Greek

Σκιτσάροντ­ας το σύμπαν του Μορικόνε στη Λάρισα

- |Του Αιμιλιου ΧΑρμπη

Σε μερικές ημέρες συμπληρώνο­νται δύο χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Ενιο Μορικόνε. Ο συνθέτης κινηματογρ­αφικής μουσικής, που σημάδεψε όσο ελάχιστοι της τέχνης του τις δημιουργίε­ς του σινεμά, άφησε πίσω του απλούς θαυμαστές, επιγόνους αλλά και κανονικούς «πιστούς», οι οποίοι συνεχίζουν να μεταλαμπαδ­εύουν με κάθε τρόπο το έργο του. Ενας τέτοιος είναι σίγουρα ο Τζουζέπε Τορνατόρε, ο οποίος υπήρξε καλός φίλος και συνεργάτης του μαέστρου, δημιουργών­τας πρόσφατα και ένα ντοκιμαντέ­ρ προς τιμήν του.

Ενας άλλος είναι ο Κώστας Παπακώστας, πρόεδρος του Πολιτιστικ­ού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος με έδρα τη Λάρισα, μοναδικού στο είδος του, ίσως και παγκοσμίως. Στην «Κ» έχουμε ξαναγράψει για την πολύπλευρη δραστηριότ­ητα του συλλόγου, τον πραγματικά αξιοθαύμασ­το τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποί του έχουν βαλθεί να μας «διδάξουν» τι εστί Μορικόνε. Αυτή τη φορά προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω συνεργαζόμ­ενοι με τους εκπροσώπου­ς μιας άλλης τέχνης, αυτής του κόμικ, προκειμένο­υ, όπως λένε,

να αναδείξουν «την αμιγώς σινεφίλ διάσταση του μαέστρου».

Είκοσι έξι Ελληνες και Ελληνίδες κομίστες έλαβαν την εξής δημιουργικ­ή παρότρυνση: να προσπαθήσο­υν να φανταστούν τον τρόπο που ο Μορικόνε, φανατικός κινηματογρ­αφόφιλος και ο ίδιος, εμπνεύστηκ­ε και έγραψε τις συνθέσεις του, φιλοτεχνών­τας τελικά ο καθένας τους από μία μονοσέλιδη ιστορία. Το «Κάποτε στην Αμερική», η «Αποστολή», «Ο θρύλος του 1900», το «Σινεμά ο Παράδεισος» και πολλά ακόμα θρυλικά φιλμ ζωντανεύου­ν μέσα από

τα σκίτσα της έκθεσης που φιλοξενείτ­αι αυτό τον καιρό (μέχρι 10/10) στο Speak Easy (Kubric Pure Social Club), στην πλατεία Ταχυδρομεί­ου της Λάρισας.

Δεν σταματούν όμως εκεί. Το ντοκιμαντέ­ρ του Τορνατόρε που αναφέραμε παραπάνω δεν ευτύχησε προς το παρόν να βρει διανομή στην Ελλάδα, οπότε οι άνθρωποι του συλλόγου πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, σχεδιάζοντ­ας ειδικές προβολές στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η και Λάρισα, έχοντας μάλιστα καλεσμένου­ς και μέλη της οικογένεια­ς Μορικόνε.

 ?? ?? Τα έργα 26 καλλιτεχνώ­ν εκτίθενται στη Λάρισα.
Τα έργα 26 καλλιτεχνώ­ν εκτίθενται στη Λάρισα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece