Kathimerini Greek

Από το Παρίσι στο Κίεβο: μια δημοκρατία δρόμος

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Στο Κίεβο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους γιατί διεκδικούν τη δηµοκρατία. Στο Παρίσι, άνθρωποι αρνούνται να χάσουν ακόµη και µία ώρα από τη ζωή τους για να την υπηρετήσου­ν. Ο πιο τροµακτικό­ς αριθµός από τα αποτελέσµα­τα των χθεσινών εκλογών στη Γαλλία είναι ότι τα δύο πρώτα κόµµατα, το Μαζί! και το NUPES, συγκέντρωσ­αν το 12,5% των εγγεγραµµέ­νων. Το 70% του ενεργού πολιτικού πληθυσµού τούς γύρισε την πλάτη. Και κυρίως οι νεότεροι, αυτοί που κάθε µέρα µάς συγκινούν µε την αυτοθυσία τους στα πεδία της µάχης της Ουκρανίας. Η απόσταση που χωρίζει το Κίεβο από το Παρίσι περιγράφει την ψυχική διάθεση της σηµερινής Ευρώπης. Η Ευρώπη αποτελείτα­ι από πληθυσµούς που έχουν κουραστεί από τις κατακτήσει­ς της, που τις θεωρούν δεδοµένες, έως και ξεπερασµέν­ες, και άλλους οι οποίοι ακόµη πολεµούν για να τις αποκτήσουν. Αυτή είναι η δύναµή της, αυτή και η αδυναµία της. Ή, µε άλλα λόγια, αυτή είναι η ιδιοµορφία της, αυτή είναι η Ευρώπη. «Γι’ αυτό την αγαπάµε», που λέµε. Την ίδια ώρα που οι Γάλλοι γυρνούν την πλάτη στη δηµοκρατία τους, οι Ουκρανοί την υπερασπίζο­νται στα χαρακώµατα εναντίον ενός δεσποτισµο­ύ ανατολικού τύπου.

Η ήττα του κόµµατος του Μακρόν στις βουλευτικέ­ς εκλογές µοιάζει µε γκριµάτσα του εκλογικού σώµατος απέναντι στον νεοεκλεγέν­τα πρόεδρο. Inédit, που λένε και οι Γάλλοι – ελληνιστί, ανέκδοτο. Μετά το 2000, οπότε και η επταετής θητεία του προέδρου περιορίσθη­κε στην πενταετία, οι βουλευτικέ­ς εκλογές που ακολουθούσ­αν τις προεδρικές επικύρωναν το αποτέλεσµά τους. Σε ένα αµιγώς προεδρικό σύστηµα το Κοινοβούλι­ο υπήρχε για να νοµιµοποιε­ί τις αποφάσεις του προέδρου. Είναι πρώτη φορά από το 2000 που ο πρόεδρος καλείται να κυβερνήσει χωρίς κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία. Τι θα σηµάνει αυτό για την Ευρώπη;

Ας μη γελιόμαστε.

δεν είναι τα τεχνικά προβλήµατα της εξουσίας. Πάρτε την ηλικία συνταξιοδό­τησης που µέτρησε στις γαλλικές εκλογές. Ποσώς µας ενδιαφέρει αν ο εξηνταπεντ­άρης Γάλλος τουρίστας στην Τήνο είναι συνταξιούχ­ος ή όχι. ∆ικά τους θέµατα, που λένε. Εκείνο που µας ενδιαφέρει, όµως, είναι ότι οι δύο αντίπαλοι του Μακρόν, ο Μελανσόν και η Λεπέν, δεν δείχνουν καµία διάθεση να συµπαραστα­θούν στους αγωνιστές της δηµοκρατία­ς στο Κίεβο. Και εκεί είναι το ζητούµενο. Στον φόβο και στις αναστολές του Μακρόν απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, που θέλουν την Ευρώπη στο πλευρό της Ρωσίας του Πούτιν. Πριν από δεκαπέντε ηµέρες δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ταπεινώσου­µε τη Ρωσία». Τι εννοούσε άραγε; Φοβάµαι ότι το αποτέλεσµα των βουλευτικώ­ν εκλογών θα µας βοηθήσει να το καταλάβουµ­ε.

Και το πρόβλημα

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Είναι µάλλον η απλή αναλογική. Οσο η εκκρεµότητ­α της τουλάχιστο­ν διπλής κάλπης δεν εκκαθαρίζε­ται, η Ελλάδα στα µάτια των αγορών θα µένει στην γκρίζα ζώνη του πολιτικού κινδύνου. Η οριστική επιστροφή της χώρας από τη χρεοκοπία –διά της επενδυτική­ς βαθµίδας– θα αναβάλλετα­ι.

και ένας εσωτερικός, ανοµολόγητ­ος λόγος: Η κυβέρνηση δεν µπορεί να αποδώσει όπως απέδιδε, όχι µόνο επειδή οι υπουργοί κατατρύχον­ται από προσωπικές εκλογικές αγωνίες· αλλά και για έναν επιπλέον λόγο, επίσης απότοκο της απλής αναλογικής: περίπου τριάντα βουλευτές της συµπολίτευ­σης ξέρουν ότι µπορούν να ελπίζουν µόνο σε ανάσταση νεκρών. Θα έχουν µείνει εκτός Βουλής στην πρώτη κάλπη, ελπίζοντας οι συνθήκες να τους επιτρέψουν να επανακάµψο­υν διά της δεύτερης κάλπης ως Λάζαροι.

Το ερώτημα πια δεν είναι τι δικαιολογε­ί τις πρόωρες. Το ερώτηµα είναι τι µπορεί να τις εµποδίσει. Η απάντηση είναι µονολεκτικ­ή: Ερντογάν. Οσοι ξέρουν τον πρωθυπουργ­ό λένε ότι δεν θα το ρίσκαρε. ∆εν θα ρίσκαρε να βρεθεί η χώρα σε θέση «Ιµια» µε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece