Kathimerini Greek

Διαφάνειες

- TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Λότι στην ελληνική πολιτική αγορά κανένα µυστικό δεν µένει κρυφό. Κανένα, εκτός από την ηµεροµηνία των πρόωρων εκλογών, που φυλάσσεται σαν υπερόπλο παραθεσµικ­ού αλλά πολιτικά δραστικού αιφνιδιασµ­ού στο συρτάρι του πρωθυπουργ­ού.

δεν ισχύει για τον Μητσοτάκη. Χωρίς µεγάλη δόση υπερβολής, θα µπορούσε κανείς να πει ότι η διαβούλευσ­η για τη σκοπιµότητ­α της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, που άναβε και έσβηνε στο Μαξίµου από το τέλος του πρώτου lockdown, ήταν περίπου διαφανής. Μπορούσε ο µετρίως προσεκτικό­ς παρατηρητή­ς να παρακολουθ­ήσει πότε επικρατούσ­αν οι αγωνίες εκείνων που έβλεπαν ότι η κυβέρνηση είχε βάλει στον εαυτό της ψηλά τον πήχυ της αυτοδυναµί­ας και γι’ αυτό έπρεπε να σπεύσει να εξαργυρώσε­ι τον δηµοσκοπικ­ό της αέρα. Και, στον αντίποδα, πότε έπαιρναν τη ρεβάνς οι «θεσµικοί», που θεωρούσαν µόνο το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας συµβατό µε το brand του πρωθυπουργ­ού. Με τους «θεσµικούς» είχε ρητώς συνταχθεί και ο φορέας του brand.

Το μυστικό είναι και σήµερα ηµιδιαφανέ­ς. Τη θέση του εκκρεµούς τη φωτίζει πάλι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, χαλαρώνοντ­ας τη δέσµευσή του για εκλογές την άνοιξη του 2023, µε ένα «αλλά»: το «αλλά» της τοξικότητα­ς µιας µακράς προεκλογικ­ής περιόδου, την οποία δεν θα άντεχε η χώρα και η οικονοµία.

ότι η ελληνική πολιτική ζωή δεν αντέχει την τοξικότητα είναι σαν να λες ότι οι πολικές αρκούδες δεν αντέχουν το αρκτικό ψύχος. Η κυβέρνηση κατάφερε να διαπλεύσει τη µεγαλύτερη υγειονοµικ­ή κρίση των τελευταίων εκατό ετών µε την αντιπολίτε­υση να πριονίζει υποβρυχίως τον πάγο. Η τοξικότητα είναι η κανονικότη­τα.

Το να λες

Οι λόγοι που τυχόν δεκάµηνη προεκλογικ­ή περίοδος θα απειλούσε να εκτροχιάσε­ι τη χώρα δεν είναι καθαυτή η ενδηµική πόλωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece