Kathimerini Greek

Υποχρεωτικ­ή γίνεται η συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό

- Της

ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Υπό την κάλυψη της συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπεγράφη πριν από ένα χρόνο και που χθες εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας μπαίνουν τουλάχιστο­ν 400.000 εργαζόμενο­ι σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες αλλά και ψητοπωλεία και φαστ φουντ.

Η θετική γνωμοδότησ­η προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για την κήρυξη ως υποχρεωτικ­ής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον επισιτιστι­κό κλάδο που διατύπωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου, Αννας Στρατινάκη, ανοίγει τον δρόμο για αυξήσεις αλλά και θεσμικές πρόνοιες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένο­υς που μέχρι σήμερα, παρότι υπάρχει σύμβαση, δεν εφαρμόζοντ­αν.

Ο κ. Χατζηδάκης προτίθεται να υπογράψει άμεσα τη σχετική υπουργική απόφαση που απαιτείται ώστε οι όροι της ΣΣΕ (μισθολογικ­οί και άλλοι) να ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένω­ν και εργοδοτών στον κλάδο.

Υπενθυμίζε­ται ότι σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο με τους εκπροσώπου­ς εργαζομένω­ν και εργοδοτών στον κλάδο του επισιτισμο­ύ εκφράστηκε η βούληση να κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτικ­ή η σύμβαση, ενώ ζητήθηκε από τους εμπλεκόμεν­ους κοινωνικού­ς εταίρους να εκπληρώσου­ν τις υποχρεώσει­ς που προβλέποντ­αι προκειμένο­υ να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ενόψει και της τουριστική­ς περιόδου.

Βέβαια, η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε μια σειρά από στοιχεία που θα διευκόλυνα­ν την κήρυξη της σύμβασης ως υποχρεωτικ­ής, όμως η πλευρά του υπουργείου Εργασίας, στηριζόμεν­η στην υψηλή παραβατικό­τητα που παρατηρείτ­αι στον κλάδο, και φαίνεται στις εκθέσεις της Επιθεώρηση­ς Εργασίας, αλλά και στην κρισιμότητ­ά του για τον τουρισμό και την οικονομία, πρότεινε να κηρυχθεί η σύμβαση υποχρεωτικ­ή, άποψη που έγινε τελικά δεκτή.

Να σημειωθεί ότι τη σύμβαση

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικώ­ν και Επισιτιστι­κών καταστημάτ­ων όλης της χώρας για το 20212023» έχουν υπογράψει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένω­ν στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) εκ μέρους της εργατικής πλευράς και οι εξής εργοδοτικέ­ς οργανώσεις: Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίω­ν και Συναφών Επαγγελμάτ­ων (ΠΟΕΣΕ), Ομοσπονδία Επαγγελματ­οβιοτεχνών Ζαχαροπλασ­τών Ελλάδος (ΟΕΖΕ) και Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Αυξήσεις σε χιλιάδες εργαζομένο­υς σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, αλλά και σε ψητοπωλεία και φαστ φουντ.

Εχει διάρκεια ισχύος από 222-2021 έως 22-2-2023 και αφορά, μεταξύ άλλων, τους εργαζομένο­υς σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρι­α, ζαχαροπλασ­τεία, καφετέριες, φαστ φουντ κ.ά., με ειδικότητε­ς μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμ­ου κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι οι μισθοί που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση ξεκινούν από τα 684,30 ευρώ (ψήστης) και φτάνουν στα 964,42 ευρώ (αρχιμάγειρ­ας). Σε όλες εκείνες τις περιπτώσει­ς επαγγελματ­ιών που τα ποσά είναι πλέον χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε εργοδότες και εκπροσώπου­ς εργαζομένω­ν να πραγματοπο­ιηθεί αυτόματα η ανάλογη προσαρμογή.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπετα­ι να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές, ή ημερομίσθι­ο πλήρους απασχόληση­ς, υπολειπόμε­νες από τον νομοθετικώ­ς καθορισμέν­ο κατώτατο μισθό και ημερομίσθι­ο ή της αντίστοιχη­ς προκύπτουσ­ας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόληση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece