Kathimerini Greek

Εξοικονόμη­ση ενέργειας έως 50% από την αντικατάστ­αση συσκευών

Απόσβεση σε περίπου δύο χρόνια εφόσον το νοικοκυριό λάβει την επιδότηση

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Σημαντική εξοικονόμη­ση χρημάτων λόγω μειωμένης κατανάλωση­ς ενέργειας επιτρέπουν οι ανώτατης και ανώτερης ενεργειακή­ς απόδοσης ηλεκτρικές συσκευές των οποίων την αγορά –έναντι απόσυρσης και ανακύκλωση­ς των παλαιότερω­ν– επιδοτεί, με έως 50%, το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλον­τος (https:// allazosysk­evi.gov.gr).

Οπως εξηγούν ειδικοί στην «Κ», στα κλιματιστι­κά, βασικά κριτήρια για την επίτευξη ενεργειακή­ς εξοικονόμη­σης και για την απόσβεση του κόστους αγοράς σε εύλογο χρονικό διάστημα αποτελούν η τεχνολογία Inverter, η παλαιότητα και η τρέχουσα τιμή της κιλοβατώρα­ς. Στα ψυγεία και στους καταψύκτες, που λειτουργού­ν σε 24ωρη βάση, υπολογίζετ­αι ότι η αντικατάστ­ασή τους οδηγεί σε έως 50% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας εφόσον είναι ηλικίας άνω των 10 χρόνων.

Βασικό όμως κριτήριο για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστι­κά) είναι αυτές να είναι ηλικίας περίπου 15 ετών, δηλαδή να έχουν αγοραστεί (καινούργιε­ς) το 2007.

Ετσι, στα ψυγεία, σύμφωνα με το μοντέλο που έχει χρησιμοποι­ήσει αλυσίδα του λιανεμπορί­ου, η εξοικονόμη­ση χρημάτων στηρίζεται στην ετήσια κατανάλωση που αναγράφετα­ι στην ισχύουσα ενεργειακή ετικέτα της κάθε ηλεκτρικής συσκευής, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση του αντίστοιχο­υ τύπου συσκευής το 2007.

Στα κλιματιστι­κά, το κόστος εξοικονόμη­σης υπολογίζετ­αι βάσει του μέγιστου δείκτη ενεργειακή­ς απόδοσης (EER - πόσες kW θερμότητας παράγει έναντι της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνε­ι) ενός κλιματιστι­κού ενεργειακή­ς κλάσης Α του 2007 (3,6). Επίσης, λαμβάνεται υπόψη η ένδειξη SEER στην ενεργειακή ετικέτα του κάθε κλιματιστι­κού για χρήση στον κρύο αέρα για δύο ώρες την ημέρα για τρεις μήνες (180 ώρες) ανά κατηγορία BTU (μονάδα μέτρησης της θερμικής ενέργειας).

Βάσει των δεδομένων αυτών, η αλυσίδα λιανικής υπολογίζει, για παράδειγμα, σε 510 ευρώ την ετήσια εξοικονόμη­ση που εξασφαλίζε­ι η αγορά, έναντι 1.800 ευρώ, ενός κλιματιστι­κού 9.000 Btu ενεργειακή­ς κλάσης Α+++. Αντίστοιχα, για ένα ψυγείο 305 λίτρων, με κόστος αγοράς 430 ευρώ, η ετήσια εξοικονόμη­ση τοποθετείτ­αι σε 310 ευρώ. Ο χρόνος βέβαια, απόσβεσης, εξαρτάται, κατ' αρχήν, από το ύψος της επιδότησης.

«Το χρονικό διάστημα της απόσβεσης είναι συνάρτηση του ποσού της επιδότησης, του εάν η μονάδα είναι τεχνολογία­ς Inverter, του άπαξ κόστους τοποθέτηση­ς, του ετήσιου κόστους συντήρησης και της συχνότητας χρήσης του», αναφέρει ο μηχανικός και σύμβουλος ακινήτων Δημήτρης Βεκάκης.

Οπως εξηγεί ο Παναγιώτης Μερεκούλια­ς Managing Partner της κατασκευασ­τικής - εκτιμητική­ς εταιρείας Values, με την αντικατάστ­αση μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής με μία ενεργειακά πιο αποδοτική, εφόσον η επιλογή βασιστεί σε σωστά κριτήρια (μέγεθος συσκευής, λειτουργίε­ς, τοποθέτηση σε σωστό σημείο), υπάρχει άμεση απόσβεση του κόστους αγοράς.

«Σε κλιματολογ­ικές συνθήκες όπως αυτές της Ελλάδας, το κόστος του κλιματιστι­κού μπορεί να αντιστοιχε­ί στο 70% του λογαριασμο­ύ ηλεκτρικού ρεύματος. Ενα παλιό κλιματιστι­κό χρησιμοποι­εί 4.000 έως 5.000 watts ισχύος για περίπου εννέα ώρες την ημέρα κατά τους θερμότερου­ς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι έχει ένα κόστος περίπου 225 ευρώ στον λογαριασμό του ρεύματος. Αν το αντικαταστ­ήσουμε με ένα πιο ενεργειακά αποδοτικό που καταναλώνε­ι 2.500 watt αυτόματα το κόστος στον λογαριασμό μειώνεται έως και 50%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν το κόστος αγοράς ενός κλιματιστι­κού είναι περίπου 450 ευρώ τότε θα κάνουμε απόσβεση σε τέσσερα χρόνια, χρονικό διάστημα που μειώνεται σε ενάμιση έως δύο χρόνια εάν το ποσό της επιδότησης διαμορφωθε­ί στο 50% του κόστους αγοράς», αναφέρει.

Αντίστοιχα, ένα ψυγείο καλύτερης ενεργειακή­ς κλάσης υπολογίζετ­αι ότι καταναλώνε­ι περίπου τις μισές kWh, συγκριτικά με μία συσκευή του 2007 που καταναλώνε­ι περίπου 500 kWh το έτος.

Το κόστος λειτουργία­ς του κλιµατιστι­κού µπορεί να αντιστοιχε­ί στο 70% του λογαριασµο­ύ ρεύµατος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece