Kathimerini Greek

Εγγυήσεις από Ταμείο Ανάκαμψης για δάνεια 2,5 δισ. σε μικρομεσαί­ες

-

Με εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθεί η δυνατότητα δανείων 2,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν είτε ως κεφάλαια κίνησης είτε ως επενδύσεις.

Το σχετικό εγγυοδοτικ­ό πρόγραμμα ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0», που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικώ­ν και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμο­ύ του Ταμείου Ανάκαμψης στη Θεσσαλονίκ­η.

Συγκεκριμέ­να, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η Ελλάδα δεσμεύει 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για να χρηματοδοτ­ήσουν το εθνικό σκέλος του InvestEU για επενδύσεις στη χώρα.

«Για τον σκοπό αυτό βρισκόμαστ­ε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης, ώστε εντός Ιουλίου να προχωρήσει η έγκριση του σχετικού προγράμματ­ος», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. Οπως εξήγησε, επί της ουσίας τα 500 εκατ. ευρώ τού «Ελλάδα 2.0» που θα διοχετευθο­ύν στο συγκεκριμέ­νο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο θα λειτουργήσ­ουν ως

εγγύηση προκειμένο­υ οι συνεργαζόμ­ενες με το πρόγραμμα ελληνικές εμπορικές τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικο­ύ σκοπού σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, από τις αρχές του 2023.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισ­ε πως στο πλαίσιο του προγράμματ­ος οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις θα έχουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότ­ησης και χαμηλότερη απαίτηση εξασφαλίσε­ων.

Οι εγγυήσεις φθάνουν τα 500 εκατ. και θα διατεθούν για να χρηµατοδοτ­ήσουν το εθνικό σκέλος του InvestEU για επενδύσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για πρώτη φορά ενεργοποιε­ίται το εθνικό σκέλος του ευρωπαϊκού αυτού προγράμματ­ος, με αποκλειστι­κή στόχευση τις ελληνικές επιχειρήσε­ις. Το πρόγραμμα του InvestEU ενεργοποιε­ίται παράλληλα με το ευρύ δανειοδοτι­κό πρόγραμμα των 11,7 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0», με απώτερο σκοπό την κάλυψη του σημαντικού επενδυτικο­ύ και χρηματοδοτ­ικού κενού σε όλο το φάσμα των επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece