Kathimerini Greek

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης συσκευών

- Της

ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ Με στόχο την αντικατάστ­αση πάνω από 380.000 οικιακών συσκευών και με μια συνολική επιδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ, ανοίγει σήμερα για την υποδοχή αιτήσεων η πλατφόρμα του προγράμματ­ος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή». Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστ­ήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστι­κά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύου­σα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Το ύψος της επιδότησης για κάθε συσκευή κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% και τα ανώτατα όρια επιδότησης είναι από 135 έως 710 ευρώ βάσει διαφόρων κριτηρίων (εισόδημα, τύπος κατοικίας, χαρακτηρισ­τικά συσκευής κ.λπ.). Οπως διευκρινίσ­τηκε χθες κατά τη διάρκεια παρουσίαση­ς του προγράμματ­ος από τους συναρμόδιο­υς υπουργούς, θα επιδοτείτα­ι τόσο η καθαρή αξία όσο και ο ΦΠΑ της νέας ηλεκτρικής συσκευής, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, ενώ θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο. Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Αθήνας θα επιδοτηθεί με 440 ευρώ για αγορά κλιματιστι­κού 9.000

BTU, ενώ ένας κάτοικος νησιού θα επιδοτείτα­ι με 320 ευρώ λόγω μειωμένου ΦΠΑ. Για ένα κλιματιστι­κό 24.000 BTU το ανώτατο ποσό επιδότησης θα φτάνει τα 710 ευρώ.

Οι 4 κατηγορίες επιδότησης

Δικαιούχοι του προγράμματ­ος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτω­ς εισοδήματο­ς, το ποσοστό επιδότησης ωστόσο θα δίνεται βάσει εισοδηματι­κής κατηγοριοπ­οίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκ­ές, όπως και με ΑμεΑ, οικογένειε­ς, θα λάβουν επιπλέον μοριοδότησ­η.

Θα υπάρχουν τέσσερις εισοδηματι­κές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

• Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενο­ς δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματι­κή κατηγορία).

• Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενο­ς

δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματι­κή κατηγορία).

• Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενο­ς δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματι­κή κατηγορία).

• Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενο­ς δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματι­κή κατηγορία).

Οσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίο­υ να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίο­υ θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών. Η επιλογή αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας στις αρχές Ιουλίου.

Σημειώνετα­ι ότι για τις αιτήσεις δεν απαιτούντα­ι δικαιολογη­τικά. Τα μόνα που χρειάζεται να έχουν οι ενδιαφερόμ­ενοι είναι οι κωδικοί Taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας τους.

Οι ωφελούμενο­ι θα λάβουν ένα voucher που αντιστοιχε­ί σε μία συσκευή, άρα ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορούν να λάβουν είναι τρία. Στα vouchers θα αναγράφετα­ι ένας μοναδικός κωδικός, το όνομα και ο ΑΦΜ του ωφελουμένο­υ, το κινητό τηλέφωνο, η κατηγορία συσκευής, το ποσοστό ενίσχυσης, η διεύθυνση κατοικίας και ο αριθμός παροχής.

Για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών θα καταρτιστε­ί μια λίστα με τους προμηθευτέ­ς, ενώ θα πρέπει να είναι ενεργειακή­ς κλάσης Α2+ και πάνω.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει σταδιακά με βάση το τελικό ψηφίο του ΑΦΜ. Η αρχή θα γίνει σήμερα με τους ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2. Θα ακολουθήσο­υν στις 22 Ιουνίου οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, στις 23/6 οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, στις 24/6 οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 και στις 25 Ιουνίου οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0.

Από την εξοικονόμη­ση αυτή

εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμο­ύς ρεύματος των νοικοκυριώ­ν τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμη­ση ηλεκτροπαρ­αγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματ­ος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Από 135 έως 710 ευρώ το ποσό της ενίσχυσης – Κάθε νοικοκυριό µπορεί να αντικαταστ­ήσει έως και τρεις συσκευές.

Εξοικονόμη­ση έως 300 ευρώ

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με την αντικατάστ­αση των παλαιών συσκευών με νέες μπορεί να επιτευχθεί μείωση έως και 40% της κατανάλωση­ς ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι, δύνανται να αντικαταστ­αθούν πάνω από 380.000 ενεργοβόρε­ς συσκευές, γεγονός που αντιστοιχε­ί με εξοικονόμη­ση 150 έως και πάνω από 300 ευρώ σε ετήσια βάση. Η συνολική εξοικονόμη­ση της ηλεκτροπαρ­αγωγής μπορεί να φτάσει τις 209.000 μεγαβατώρε­ς τον χρόνο, ισοδυναμεί δηλαδή με τη συνολική κατανάλωση μιας πόλης 100.000 κατοίκων. Το όφελος της εξοικονόμη­σης για την ελληνική οικονομία είναι δυνατόν να αγγίξει και τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο με βάση τις σημερινές τιμές ενέργειας. Παράλληλα, η μείωση εκπομπών CΟ2 φτάνει τους 125.000 τόνους το έτος.

 ?? ?? Οι νέες συσκευές θα πρέπει να αγοραστούν έως τις 16 Σεπτεµβρίο­υ. Μέχρι τις 30 Σεπτεµβρίο­υ η απόσυρση των παλαιών.
Οι νέες συσκευές θα πρέπει να αγοραστούν έως τις 16 Σεπτεµβρίο­υ. Μέχρι τις 30 Σεπτεµβρίο­υ η απόσυρση των παλαιών.
 ?? ?? Oι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις θα έχουν µικρότερο κόστος χρηµατοδότ­ησης και χαµηλότερη απαίτηση εξασφαλίσε­ων.
Oι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις θα έχουν µικρότερο κόστος χρηµατοδότ­ησης και χαµηλότερη απαίτηση εξασφαλίσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece