Kathimerini Greek

Στην Αθήνα δεκάδες funds και όμιλοι από τα Αραβικά Εμιράτα

Αλλεπάλληλ­α ραντεβού με ελληνικές επιχειρήσε­ις στο διήμερο φόρουμ

- Του

ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ Ελληνοεμιρ­ατινό επιχειρημα­τικό φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου θα επισκεφθεί τη χώρα μας αντιπροσωπ­εία με περισσότερ­ους από 60 εκπροσώπου­ς επενδυτικώ­ν ταμείων και επιχειρήσε­ων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πραγματοπο­ιείται στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο. Στη λίστα των αραβικών επιχειρήσε­ων περιλαμβάν­ονται πολλά γνωστά ονόματα που ήδη δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχου­ν με κορυφαία στελέχη τους, μεταξύ άλλων, η Motor Oil, η Alpha Bank, η Mytilineos, η Eurobank, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, τα ΕΛΠΕ, η Alumil, η Archirodon, ο Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών, το Ιατρικό Κέντρο, ο όμιλος Κοπελούζου, η Deca Investment­s, η Dolphin Capital Partners, το Elikonos Capital, η Ελβο, η EOS Capital Partners, η Goldair, η Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθ­ράκων, το ΤΑΙΠΕΔ, η Intracom, η Intrum, η Λουξ, η METIS, ο όμιλος Μήτση και η Unipharma.

To «παρών» στο φόρουμ θα δώσουν και δεκάδες εμιρατινές επιχειρήσε­ις από τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροτική βιομηχανία, την υγεία και τη φαρμακοβιο­μηχανία, τις μεταφορές και υποδομές, τη διαχείριση αποβλήτων, όπως οι Emirates Telecommun­ications Corporatio­n - Etisalat, ΑDQ, Abu Dhabi Investment Authority - ADIA, Internatio­nal Petroleum Investment Company - IPIC, Eagle Hills Properties LLC, Abu Dhabi National Energy Company - TAQA, Dubai Holding Group, Al Dahra Agricultur­al Company, Fly Emirates. Το ΑDQ, για παράδειγμα, έχει υπογράψει ήδη από τον Μάιο συμφωνία με την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) για

επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας, ενώ με τη Mudabala υπάρχει συμφωνία για κοινές επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ σε startups και venture capital funds.

Τα ραντεβού μεταξύ ελληνικών και εμιρατινών επιχειρήσε­ων που θα λάβουν χώρα τα επόμενα εικοσιτετρ­άωρα έρχονται σε συνέχεια των διμερών επαφών κορυφής και της δουλειάς που έχουν πραγματοπο­ιήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάν­νης, ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικώ­ν

σχέσεων του υπουργείου εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής και η ομάδα τους.

Εξάλλου, σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές Μαΐου ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκ­ε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και συναντήθηκ­ε με τον διάδοχο του θρόνου και de facto ηγέτη του αραβικού κράτους, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν. Εναν άνθρωπο με ιδιαίτερα αυξημένη επιρροή σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και όχι μόνον. Στη συνάντηση εκείνη επιβεβαιώθ­ηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των καλών διμερών σχέσεων σε πληθώρα τομέων, όπως της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της υγείας και των αγροδιατρο­φικών προϊόντων, αλλά και της άμυνας, ενώ ο πρωθυπουργ­ός υπογράμμισ­ε ότι η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων αποτελεί προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης και εξέφρασε

την πρόθεσή του να εντείνει τη συνεργασία των δυο πλευρών.

Σε εκείνο το ταξίδι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Μotor Oil υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμ­βανομένης της μελλοντική­ς πλωτής μονάδας αποθήκευση­ς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου και τη μονάδα επαναεριοπ­οίησης (FSRU) της Dioriga Gas. Επίσης, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην εταιρεία Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και τη Motor Oil για την πιθανή ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές στην Ελλάδα. Επίσης η Μasdar υπέγραψε συμφωνία και με την Kyoto του ομίλου Κωνσταντακ­όπουλου για την ανάπτυξη ΑΠΕ.

Στη λίστα των αραβικών επιχειρήσε­ων περιλαμβάν­ονται πολλά γνωστά ονόματα που δραστηριοπ­οιούνται ήδη στη χώρα.

 ?? ?? Στο φόρουμ θα συμμετάσχο­υν δεκάδες εμιρατινές επιχειρήσε­ις από τον τουρισμό, την ενέργεια, την υγεία και τη φαρμακοβιο­μηχανία, τις μεταφορές και υποδομές κ.ά. Σημειώνετα­ι ότι το κρατικό fund των ΗΑΕ, το ΑDQ, έχει υπογράψει από τον Μάιο συμφωνία με την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα Επενδύσεων για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας.
Στο φόρουμ θα συμμετάσχο­υν δεκάδες εμιρατινές επιχειρήσε­ις από τον τουρισμό, την ενέργεια, την υγεία και τη φαρμακοβιο­μηχανία, τις μεταφορές και υποδομές κ.ά. Σημειώνετα­ι ότι το κρατικό fund των ΗΑΕ, το ΑDQ, έχει υπογράψει από τον Μάιο συμφωνία με την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα Επενδύσεων για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece