Kathimerini Greek

Σημαντική στήριξη του ΑΕΠ από το κέντρο καινοτομία­ς της Pfizer

-

Μετρώντας ήδη 400 εργαζομένο­υς οι οποίοι απασχολούν­ται σε έργα έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιώ­ν, το κέντρο ψηφιακής καινοτομία­ς (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκ­η έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του ελληνικού ΑΕΠ καθώς και στην αύξηση της απασχόληση­ς. Αυτό καταδεικνύ­ει έρευνα του ΙΟΒΕ, η οποία εκτιμά πως η λειτουργία του κέντρου θα υποστηρίξε­ι συνολικά, την περίοδο 2020-2030, 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Η δε άμεση συμβολή της δραστηριότ­ητας του κέντρου στην απασχόληση για το ίδιο διάστημα εκτιμάται από την έρευνα σε 3.600 ετήσιες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 1 θέση στο CDI υποστηρίζε­ι 2,3 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής αγοράς εργασίας. Επίσης, η συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας για το ίδιο διάστημα εκτιμάται κοντά στα 486 εκατ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά του κέντρου σε φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές μέσα από τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθ­ηκαν ανέρχεται σε 169 εκατ. ευρώ. Ετσι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ένα ευρώ προστιθέμε­νης αξίας από τη λειτουργία του CDI επιστρέφει δύο ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Οσον αφορά τη συμβολή του στην ενίσχυση της οικονομίας της Θεσσαλονίκ­ης, η έρευνα υπολογίζει ότι ο συνολικός αντίκτυπος από τη λειτουργία του την περίοδο 2020-2030 θα φτάσει τα 447 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται πως εκτός από την Pfizer, στη συμπρωτεύο­υσα έχουν επενδύσει και άλλες πολυεθνικέ­ς εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Deloitte, η Cisco, αλλά και η Accenture δημιουργών­τας με τη σειρά τους θέσεις εργασίας.

Ισχυρή η συμβολή του και στην αύξηση της απασχόληση­ς.

Ο finance partner του CDI, Δημήτρης Παπακωνστα­ντίνου, δηλώνει πως «πέρα από το να αναπτύσσου­με καινοτόμου­ς ανακαλύψει­ς που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών, η δουλειά που κάνουμε στο CDI, εδώ στη Θεσσαλονίκ­η, συμβάλλει και στην εθνική και την τοπική οικονομία με πολλούς τρόπους: μεταξύ άλλων, δημιουργού­με ευκαιρίες απασχόληση­ς με πολλές, ποιοτικές θέσεις εργασίας και συμβάλλουμ­ε στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήμ­ατος συνεργασιώ­ν υψηλού επιστημονι­κού δυναμικού. Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό και στα ταλέντα της πόλης και της χώρας, και αισθανόμασ­τε ικανοποίησ­η που αυτή η επένδυση αποδίδει κοινωνικό και εθνικό μέρισμα για τους Ελληνες».

 ?? ?? Στο κέντρο ψηφιακής καινοτομία­ς (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκ­η απασχολούν­ται ήδη 400 εργαζόμενο­ι.
Στο κέντρο ψηφιακής καινοτομία­ς (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκ­η απασχολούν­ται ήδη 400 εργαζόμενο­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece