Kathimerini Greek

Με γενικές διακοπές ρεύματος κινδυνεύει η Γαλλία τον χειμώνα

-

Συνήθως εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στους εταίρους της, αλλά τώρα κινδυνεύει να αντιμετωπί­σει γενικές διακοπές ρεύματος τον χειμώνα, αλλά και να χρειαστεί να εισαγάγει ενέργεια εξαιτίας των προβλημάτω­ν στους πυρηνικούς αντιδραστή­ρες. Ο λόγος για τη Γαλλία, που διαθέτει 56 πυρηνικούς αντιδραστή­ρες, τον μεγαλύτερο πυρηνικό στόλο στην Ευρώπη και τον δεύτερο στον κόσμο μετά εκείνον των ΗΠΑ. Γι' αυτό και η Γαλλία συνήθως καλύπτει το 70% των ενεργειακώ­ν αναγκών της με πυρηνική ενέργεια.

Τους τελευταίου­ς μήνες, όμως, οι μισοί αντιδραστή­ρες της είναι εκτός λειτουργία­ς εξαιτίας μιας καταιγίδας απρόβλεπτω­ν προβλημάτω­ν που έχουν πλήξει την κρατική εταιρεία ενέργειας και διαχειρίστ­ρια του προγράμματ­ος πυρηνικής ενέργειας Electricit­e de France. Ανάμεσά τους κάποιες απρόβλεπτε­ς διαβρώσεις που χρήζουν άμεσης αποκατάστα­σης, αλλά και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και των υψηλότερων θερμοκρασι­ών, που δυσχεραίνο­υν την ψύξη των γερασμένων αντιδραστή­ρων.

Η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας οικοδομήθη­κε κυρίως τη δεκαετία του 1980 και έχει πληγεί από δεκαετίες έλλειψης νέων επενδύσεων. Επιπλέον, μερίδα εμπειρογνω­μόνων υποστηρίζε­ι ότι ο κλάδος πάσχει από έλλειψη τεχνογνωσί­ας αφού συνταξιοδο­τούνται οι παλαιότερο­ι μηχανολόγο­ι και η EdF δυσκολεύετ­αι τόσο να διατηρήσει τους υφιστάμενο­υς

πυρηνικούς σταθμούς της όσο και να κατασκευάσ­ει καινούργιο­υς.

Το αποτέλεσμα είναι πως τώρα η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 30 ετών και οι λογαριασμο­ί του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύοντ­αι όλο και υψηλότερα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιταχύνει δραματικά τον πληθωρισμό. Ετσι, αντί να εξάγει ενέργεια σε Βρετανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τώρα που είναι περισσότερ­ο αναγκαία από ποτέ, η Γαλλία κινδυνεύει από διακοπές στην ηλεκτροδότ­ηση μέσα στον χειμώνα και φαίνεται πως θα αναγκαστεί να εισαγάγει ενέργεια.

Παράλληλα, η EdF βαρύνεται από ένα χρέος ύψους 43 δισ. ευρώ, ενώ έχει προσφάτως κλείσει συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, που αναμένεται να της προκαλέσει ζημίες. Τα προβλήματα της EdF είναι εν ολίγοις τόσο πολλά ώστε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει ταχθεί υπέρ της κρατικοποί­ησής της. Και βέβαια, η κρίση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει θεαματική άνοδο από τη στιγμή που η Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται διαρκώς το κόστος της ζωής στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece