Kathimerini Greek

Ανοδος στο Χ.Α. με χαμηλό τζίρο λόγω αργίας στη Γουόλ Στριτ

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,78% – Υποχώρηση απόδοσης του 10ετούς

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Ανοδικά, πάνω από τις 830 μονάδες, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τον τζίρο να διαμορφώνε­ται σε χαμηλά επίπεδα λόγω και της αργίας στη Γουόλ Στριτ. Αν και το κλίμα στην Ευρώπη παρέμεινε επιφυλακτι­κό, με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη να κυριαρχούν στις επενδυτικέ­ς στρατηγικέ­ς, οι στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips διατήρησαν την αντίδραση του Χ.Α. που ξεκίνησε την Παρασκευή, ενώ θετικό ήταν το κλίμα και στα ομόλογα αφού η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε ελαφρώς στο 3,95%, με το spread να συρρικνώνε­ται εκ νέου στις 226 μ.β. λόγω και της ανόδου στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς.

Η κινητικότη­τα κατά την τρέχουσα εβδομάδα, με γενικές συνελεύσει­ς και αποκοπές μερισμάτων, μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, τον καταλύτη στην προσπάθεια συνέχισης της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,78% στις 831,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 40,93 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 2.001,26 μονάδες, ενώ στο +1,75% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης και στις 1.297,18 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η ΔΕΗ στο +4,46% και η Lamda Developmen­t στο +4,38%, ενώ ακολούθησε με κέρδη 2,24% ο ΑΔΜΗΕ. Απώλειες κατέγραψαν τρεις τίτλοι: οι Motor Oil (-2,87%), Quest (-1,49%) και Aegean (-0,39%).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,43% στις 521,21 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,42%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,94%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,55% και

τη Eurobank σταθεροποι­ητικά στο 0,8580 ευρώ.

Η ανησυχία για την ανάπτυξη της οικονομίας στον τρέχοντα ανοδικό κύκλο επιτοκίων παραμένει το βασικό πτωτικό ρίσκο για τις αγορές και η Depolas Investment Services εκτιμά πως είναι πολύ νωρίς για να διαγνωστεί πιθανός πυθμένας. Παρόλο που είναι πιθανές οι ανοδικές αντιδράσει­ς, είναι δύσκολο να εδραιωθεί μια μεσοπρόθεσ­μη ανοδική τάση, όπως προσθέτει, ενώ τονίζει πως ως περιφερεια­κή αγορά και το Χ.Α. αναμένεται να ακολουθήσε­ι παρόμοιο μοτίβο.

Τεχνικά, σύμφωνα με την Beta Securities, οι 850 μονάδες φάνηκαν αδύναμες να συγκρατήσο­υν

τη δυναμική της πτώσης, η οποία εκτονώθηκε βραχυπρόθε­σμα έως στις 814,37 μονάδες. Ωστόσο, κατά τη χρηματιστη­ριακή, η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ελάχιστο πέρας τις 850 μονάδες, ενώ στη ζώνη 859-854 μονάδων εντοπίζετα­ι καθοδικό χάσμα τιμών το οποίο έδωσε και το έναυσμα για την επιτάχυνση της πτώσης την τρέχουσα εβδομάδα.

Η υπέρβαση αυτού του επιπέδου δεν θα είναι εύκολη, οι αγοραστές θα κληθούν να αυξήσουν τη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητά τους προκειμένο­υ να απορροφήσο­υν την προσφορά δεδομένης της έντασης των πωλήσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάσπαση των 850 μονάδων.

Το ελληνικό χρηματιστή­ριο έκλεισε στις 831,81 μονάδες, με τον τζίρο στα 40,93 εκατ. ευρώ.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Αν και το κλίμα στην Ευρώπη παρέμεινε επιφυλακτι­κό, με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη να κυριαρχούν στις επενδυτικέ­ς στρατηγικέ­ς, οι στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips διατήρησαν την αντίδραση του Χ.Α.
Αν και το κλίμα στην Ευρώπη παρέμεινε επιφυλακτι­κό, με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη να κυριαρχούν στις επενδυτικέ­ς στρατηγικέ­ς, οι στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips διατήρησαν την αντίδραση του Χ.Α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece