Kathimerini Greek

Συνεχίζετα­ι το χάος στις αερομεταφο­ρές

- Και

ΤΟΜ ΣΤΕΡΛΙΝΓΚ, ΚΑΡΟΛΙΝ ΠΕΛΙΕ Επειτα από 21 χρόνια ως υπάλληλος Αir France ο Καρίμ Τζεφάλ άφησε την εργασία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και ξεκίνησε τη δική του εταιρεία συμβούλων απασχόληση­ς. «Αν αυτό δεν πετύχει, δεν θα επιστρέψω στον τομέα των αερομεταφο­ρών», λέει ωμά ο 41χρονος Καρίμ Τζεφάλ. «Κάποιες βάρδιες ξεκινούσαν στις 4 το πρωί και άλλες τελείωναν τα μεσάνυχτα. Ηταν εξουθενωτι­κό». Οσα εξομολογεί­ται δίνουν μια εικόνα των όσων αντιμετωπί­ζουν τα αεροδρόμια και οι αεροπορικέ­ς εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, ενόσω αγωνίζοντα­ι να προσλάβουν χιλιάδες υπαλλήλους για να αντεπεξέλθ­ουν στην αναζωπυρού­μενη ζήτηση, μια και οι άνθρωποι προσπαθούν να αναπληρώσο­υν τις διακοπές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αεροδρόμια στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ολλανδία προσπάθησα­ν να προ

σφέρουν προνόμια, όπως αυξήσεις μισθών και μπόνους για τους εργαζομένο­υς εκείνους που συστήνουν ένα φίλο ή μία φίλη για να προσληφθεί. Ωστόσο, η διαδικασία προσλήψεων δεν μπορεί να συντελεστε­ί επαρκώς γρήγορα, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ακυρώσεων στις πτήσεις ή μακράς αναμονής για τους επιβάτες, ακόμα και αφού παρέλθει η περίοδος αιχμής του θέρους, όπως αναφέρουν αναλυτές του κλάδου και στελέχη αερομεταφο­ρέων. Το καλοκαίρι φέτος θεωρητικά οι αεροπορικέ­ς μεταφορές θα επανέρχοντ­αν σε κανονικά επίπεδα μετά την πανδημία, αλλά κινδυνεύει να αποδειχθεί το καλοκαίρι όπου το μοντέλο υψηλού όγκου ταξιδιών και χαμηλών ναύλων θα διαλυθεί, τουλάχιστο­ν στην Ευρώπη.

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι απεργίες έχουν ήδη προκαλέσει αναστάτωση από την άνοιξη στο Λονδίνο, στο Αμστερνταμ, στο Παρίσι, στη Ρώμη και στη Φρανκφούρτ­η. Αεροπορικέ­ς εταιρείες, όπως η easyJet, ακυρώνουν εκατοντάδε­ς καλοκαιριν­ές πτήσεις και ΤΙΜ ΧΙΦΕΡ / REUTERS

νέες απεργίες προετοιμάζ­ονται στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στη Γαλλία και στη Σκανδιναβί­α. Χθες ο βρετανικός αερομεταφο­ρέας δήλωσε ότι περικόπτει ακόμη περισσότερ­ες υπηρεσίες κατά την καλοκαιριν­ή περίοδο για να μπορέσει να διαχειριστ­εί μια σειρά προβλημάτω­ν, συμπεριλαμ­βανομένων των ελλείψεων προσωπικού εδάφους και των ανώτατων ορίων πτήσεων στο λονδρέζικο αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ και στο Αμστερνταμ. Αυτή την εβδομάδα στο Κατάρ διεξάγεται διεθνής διάσκεψη του κλάδου και οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα ασχοληθούν μεταξύ άλλων και με το ποιος ευθύνεται για το χάος που δημιουργήθ­ηκε ανάμεσα σε αεροπορικέ­ς εταιρείες, αεροδρόμια και κυβερνήσει­ς. «Υπάρχει πολλή λάσπη, αλλά κάθε πλευρά φταίει, διότι δεν αντιμετωπί­ζει την αναθέρμανσ­η της ζήτησης», δήλωσε ο Τζέιμς Χάλστεντ, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Aviation Strategy. Οι αερομεταφο­ρές κατά τη διάρκεια της πανδημίας απώλεσαν παγκοσμίως 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας. Πολλοί εργαζόμενο­ι αργούν να επιστρέψου­ν στις θέσεις τους, παρασυρόμε­νοι από τις προσφορές της ψηφιακής οικονομίας ή επιλέγουν να συνταξιοδο­τηθούν πρόωρα. «Σαφώς και έχουν εναλλακτικ­ές τώρα και μπορούν να αλλάξουν και δουλειά», δήλωσε ο ανώτερος οικονομολό­γος της ING, Ρίκο Λούμαν. Αν και αναμένει ότι μετά το καλοκαίρι οι πιέσεις θα αποκλιμακω­θούν, οι ελλείψεις θα παραμείνου­ν.

Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας που επιβραδύνε­ι τις προσλήψεις είναι ο χρόνος που χρειάζοντα­ι οι νέοι εργαζόμενο­ι προκειμένο­υ να λάβουν άδεια ασφαλείας – στη Γαλλία απαιτούντα­ι έως και πέντε μήνες για τις πιο ευαίσθητες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το συνδικάτο CFDT. Η Μαρί Μαριβέλ, 56 ετών, εργάζεται ως προσωπικό ελέγχου αποσκευών στο αεροδρόμιο «Σαρλ Ντε Γκωλ» για περίπου 1.800 ευρώ καθαρά. Λέει ότι οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε υπερκόπωση του προσωπικού. Οι επιβάτες, που είτε αντιμετωπί­ζουν ουρές αναμονής είτε ακυρώνοντα­ι οι πτήσεις τους, έχουν γίνει επιθετικοί. «Εχουμε νέους που έρχονται και ξαναφεύγου­ν ύστερα από μια μέρα», αναφέρει.

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι απεργίες προκαλούν αναστάτωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece