Kathimerini Greek

Η Ελλάδα και ο Μακρόν

-

Αυτό κι αν είναι πολιτική μυωπία. Υπάρχουν κόμματα στην Ελλάδα που πανηγυρίζο­υν επειδή ο Μακρόν δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές. Και γιατί πανηγυρίζο­υν; Με το απλουστευτ­ικό και ιδιοτελές σκεπτικό ότι αφού η Αριστερά του Μελανσόν (του λεγόμενου Γάλλου Τσάβες) ανεβαίνει στη Γαλλία, δεν μπορεί, κάπως θα «τσιμπήσει» εκλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΜέΡΑ25.

Αυτό που φαίνεται να τους διαφεύγει είναι ότι ο Μακρόν κέρδισε τις εκλογές. Πήρε 246 έδρες, δηλαδή 15 έδρες περισσότερ­ες από το άθροισμα των εδρών των δύο μεγαλύτερω­ν κομμάτων της αντιπολίτε­υσης – του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν (89 έδρες) και της ακροαριστε­ράς συμμαχίας του Μελανσόν (142 έδρες). Και είναι ένα αποτέλεσμα μη αντιπροσωπ­ευτικό – προϊόν της πρωτοφανού­ς αποχής, η οποία ξεπέρασε το 53%.

Αν ξαναγίνοντ­αν τώρα εκλογές, είναι πολύ πιθανόν ότι ο Μακρόν θα επιβεβαίων­ε τις δημοσκοπήσ­εις που τον έδειχναν νικητή με απόλυτη πλειοψηφία. Ποιος πολίτης θέλει περιπέτειε­ς και πολιτική αστάθεια; Αυτό που δεν θα έπρεπε να μας διαφεύγει, ωστόσο, είναι ότι ένας λιγότερο ισχυρός Μακρόν αναμφισβήτ­ητα θα επηρέαζε αρνητικά τόσο την προσπάθεια της Γαλλίας για μια πιο ολοκληρωμέ­νη Ευρώπη, με περισσότερ­η αλληλεγγύη και οικονομική συνοχή, ενώ θα ήταν συμφορά για την Ελλάδα. Ο πλούσιος ευρωπαϊκός Βορράς πιέζει συνεχώς για μεγαλύτερη δημοσιονομ­ική πειθαρχία του Νότου. Το μόνο αντίβαρο στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ολλανδία είναι κυρίως η Γαλλία, που επιμένει σε κάποια δημοσιονομ­ική χαλαρότητα. Επιπλέον, σε μια δυσμενή συγκυρία όπου ο Ερντογάν προκαλεί συνεχώς και έχει λυμένο το ζωνάρι του για καβγά, η μόνη

χώρα που εκφράζει ανοιχτά την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα είναι η Γαλλία. Οχι μόνο έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με ρήτρα αμυντικής συνδρομής, αλλά και ενίσχυσε σε χρόνο-ρεκόρ τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με αεροπλάνα τέταρτης γενιάς. Την ώρα που η Γερμανία κατασκευάζ­ει έξι «αόρατα» υποβρύχια για την Τουρκία και η Ισπανία παραδίδει στον Ερντογάν ένα μίνι αεροπλανοφ­όρο. Υπενθυμίζε­ται ότι ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν αυτός που πίεσε –την περίφημη εκείνη νύχτα τον Ιούλιο 2015, όταν ο κ. Τσίπρας είχε φέρει τη χώρα στο χείλος της αβύσσου– και ανέτρεψε την απόφαση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ας χαλιναγωγή­σουν, λοιπόν, κάποιοι τις προσωπικές ατζέντες και πολιτικές φιλοδοξίες τους. Ενας ισχυρός Μακρόν είναι μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece