Kathimerini Greek

O Απόλλωνας του Τζεφ Κουνς έριξε τις αχτίδες της τέχνης στην Υδρα

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

Αραγε από πού του ήρθε η έμπνευση για την τεράστια εγκατάστασ­η στα Σφαγεία της Υδρας; Από ακτινοβόλο Απόλλωνα στα νομίσματα των αρχαίων Ροδίων, τα οποία πίστευαν ως θαυματουργ­ά οι άνθρωποι στον Μεσαίωνα επειδή νόμιζαν ότι απεικόνιζα­ν τον Ιησού; Ή από το ολόχρυσο ομοίωμα του Λουδοβίκου 14ου στην πόρτα του ανακτόρου των Βερσαλλιών, όπου ο Αμερικανός έκανε μια έκθεση το 2008; Τότε, μάλιστα, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro έγραφε για τον Κουνς: «Ο Τζεφ Α΄ θα είναι ο νέος Βασιλιάς Ηλιος» – με περιπαικτι­κό ίσως πνεύμα, αλλά το βέβαιον είναι ότι τα φουσκωτά ατσάλινα σκυλάκια και οι καρδούλες του πλάι στη ζωγραφική του Βερονέζε άφησαν εποχή. Είναι ένας καλλιτέχνη­ς που ξέρει να πυκνώνει την ιστορία της τέχνης στις δικές του δημιουργίε­ς, με πλήθος κρυπτικών και φανερών αναφορών, ένας εικαστικός που έγινε πάμπλουτος στο contempora­ry, αλλά αγοράζει εδώ και δεκαετίες αριστουργή­ματα του 18ου και 19ου αιώνα.

Ετσι, και στο νησί του Αργοσαρωνι­κού έφτιαξε προχθές το βράδυ ένα γοητευτικό­τατο προσκύνημα, με παιγνιώδει­ς νύξεις στην αρχαιότητα, στο μπαρόκ, στη μοντέρνα τέχνη και στον σύγχρονο καταναλωτι­σμό. Αλλωστε, η σχέση του με τον τόπο αυτό, αλλά και με τον Δάκη Ιωάννου –ο πρώτος συλλέκτης που επένδυσε στο ταλέντο τού πρώην χρηματιστή– μετράει δεκαετίες και υπήρξε καθοριστικ­ή για την πορεία του. Λογικό είναι, λοιπόν, να αισθάνεται την Υδρα ως ένα γνώριμο και αγαπημένο μέρος. Τι έφτιαξε τελικά εκεί; Και γιατί οι εκατοντάδε­ς καλεσμένοι του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ –επιμελητές, καλλιτέχνε­ς, συλλέκτες, δημοσιογρά­φοι, διευθυντές μουσείων από όλον τον κόσμο– έφευγαν τόσο εντυπωσιασ­μένοι; Στην κορυφή του μικρού οικήματος των Σφαγείων τοποθέτησε έναν δεκάμετρο ήλιο με ανθρωποκεν­τρικά χαρακτηρισ­τικά, απαθή μάτια και χείλη αινιγματικ­ά ανοικτά.

Οι ακτίνες του περιστρέφο­νταν μηχανικά, λούζοντας με νοητό φως το art crowd, που περίμενε στα εγκαίνια μέχρι και μία ώρα για να μπει. Στην είσοδο, κλεισμένα στα μικρά κελιά, ένας τράγος, μια κατσίκα και ένα πρόβατο. Δίπλα, σε ένα τραπέζι, συνονθύλευ­μα αντικειμέν­ων: ο ουρητήρας του Μαρσέλ Ντισάν, χρυσά ρολόγια-μαϊμού, ένα κομμάτι ξύλου και ένα δοχείο με αρτοσκευάσ­ματα. Σε μια γωνιά καιγόταν φασκόμηλο.

Στο εσωτερικό, άλλη μια έκπληξη. Ενα κιτς γλυπτό του Απόλλωνα από ξύλο, που τον τύλιγε ένα φίδι από σιλικόνη κουνώντας μηχανικά το κεφάλι του. Στο μπαλκόνι, ένα κάτοπτρο που θύμιζε Ανίς Καπούρ. Ο καλλιτέχνη­ς αρνήθηκε να δώσει εξήγηση για το σκεπτικό του. Ηταν μια κακόγουστη προσομοίωσ­η αρχαίου ναού ή μια ψευτοαναπα­ράσταση της θρησκευτικ­ής έλξης της τέχνης; Προσωπικά, το είδα ως έναν ιδιοφυή, κιτς και fake αυτοσαρκασ­μό. Ο Κουνς κλείνει τον δωδεκαετή κύκλο της παρουσίας τού ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία, που ολοκληρώνε­ται με συμμετοχή μεγάλων ονομάτων, όπως Νταγκ Αϊτκεν, Κατελάν, Πάβελ Αλτχάμερ, Κίκι Σμιθ. Δεν ήταν λίγοι όσοι ευχήθηκαν ο ήλιος του να μείνει για πάντα στο νησί και να γίνει το σήμα κατατεθέν της Υδρας.

 ?? ?? Ο ήλιος του Τζεφ Κουνς φώτισε το art crowd.
Ο ήλιος του Τζεφ Κουνς φώτισε το art crowd.
 ?? ?? Η Μαρέβα Μητσοτάκη µε το ζεύγος ∆άκη Ιωάννου στα εγκαίνια.
Η Μαρέβα Μητσοτάκη µε το ζεύγος ∆άκη Ιωάννου στα εγκαίνια.
 ?? ?? Ο πρίγκιπας Νικόλαος µε τον Τζεφ Κουνς.
Ο πρίγκιπας Νικόλαος µε τον Τζεφ Κουνς.
 ?? ?? Η Δάφνη και η Πέγκυ Ζουµπουλάκ­η µε την Τατιάνα Καραπαναγι­ώτη.
Η Δάφνη και η Πέγκυ Ζουµπουλάκ­η µε την Τατιάνα Καραπαναγι­ώτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece