Kathimerini Greek

Καθησυχάζο­υν για την Ελλάδα

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Πέρυσι δεν έλειψαν οι εικόνες συνωστισμο­ύ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε άλλους αερολιμένε­ς με υψηλή επιβατική κίνηση, όπως αυτοί της Θεσσαλονίκ­ης και της Μυκόνου. Ωστόσο, τα φαινόμενα αναμονής συνήθως δεν είχαν διάρκεια και αντιμετωπί­ζονταν σχεδόν άμεσα· ή τουλάχιστο­ν δεν οδήγησαν σε ακυρώσεις πτήσεων, όπως αυτή, τέλη Μαΐου, από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ προς την Κω, της οποίας οι επιβάτες, ύστερα από αναμονή τουλάχιστο­ν τεσσάρων ωρών, πληροφορήθ­ηκαν ότι δεν θα πετάξουν στην Ελλάδα μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο από το ταξιδιωτικ­ό τους πρακτορείο. Ωστόσο, στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν στην «Κ» πηγές από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα όσον αφορά κυρίως τον αριθμό του προσωπικού των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησ­ης (handling), δεν αναμένοντα­ι εικόνες χάους αντίστοιχε­ς αυτών στο εξωτερικό. Οπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, παρότι οι εταιρείες handling –επιφορτισμ­ένες με την ομαλή υλοποίηση διαδικασιώ­ν όπως η διαχείριση των αποσκευών και το check-in των επιβατών– θα χρειάζοντα­ν περισσότερ­ους εργαζομένο­υς, ο υφιστάμενο­ς αριθμός επαρκεί, έστω και με διαχείριση βάσει των αναγκών, για να ανταποκριθ­εί στις αυξημένες απαιτήσεις. Η έλλειψη προσωπικού είναι αποτέλεσμα της πανδημίας, παρότι οι ελληνικές εταιρείες handling κατάφεραν να κρατήσουν το προσωπικό τους όταν τα αεροπλάνα παρέμεναν καθηλωμένα λόγω COVID-19. Μεγάλος αριθμός εργαζομένω­ν (και) στις εν λόγω εταιρείες, δηλαδή, αποφάσισε να παραιτηθεί και να αλλάξει επαγγελματ­ικό

αντικείμεν­ο. Ως αποτέλεσμα, η επιστροφή της κίνησης στα επίπεδα του 2019 βρήκε τα αεροδρόμια παγκοσμίως με μειωμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα η ακύρωση πτήσεων ενίοτε να αποτελεί... μονόδρομο.

Η τάση αυτή των ακυρώσεων πτήσεων ενδέχεται να προκαλέσει, έως ένα βαθμό, παράπλευρε­ς απώλειες και στον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι πολλές από αυτές έχουν προορισμό την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλ­ίας (Eurocontro­l) για τις πτήσεις στην Ευρώπη μέχρι και το τέλος Ιουλίου, το πτητικό έργο στην Ελλάδα αναμένεται –εξαιρουμέν­ης της τελευταίας εβδομάδας του επόμενου μήνα– να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Στην

πιο πρόσφατη έκθεσή του το Eurocontro­l εκτιμά ακόμη ότι στην Αθήνα η ζήτηση ενδέχεται να ξεπεράσει τη διαθέσιμη χωρητικότη­τα (αναμενόμεν­ος αριθμός αφίξεων - αναχωρήσεω­ν αεροσκαφών ανά ώρα) του αεροδρομίο­υ. Γι' αυτό, όπως σημειώνει, θα πρέπει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εάν χρειαστεί, να αναπροσαρμ­όσει τον σχεδιασμό της κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καθυστερήσ­εων πτήσεων. Για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο φορέας σημειώνει ότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με κορεσμό. Το καλοκαίρι του 2019, οπότε ο τουρισμός είχε καταγράψει ρεκόρ, οι καθυστερήσ­εις στις αφίξεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας είχαν αγγίξει σωρευτικά τα 8.391 λεπτά και είχαν αποδοθεί στην έλλειψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορία­ς. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες, οπότε η τουριστική κίνηση θα ενταθεί, θα λειτουργήσ­ουν ως crash test για τα ελληνικά αεροδρόμια, αν και οι αρμόδιοι είναι καθησυχαστ­ικοί.

Δεν αναμένοντα­ι εικόνες συνωστισμο­ύ και πολύωρων καθυστερήσ­εων στους αερολιμένε­ς το καλοκαίρι.

 ?? ?? Η τάση των ακυρώσεων πτήσεων στις ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να προκαλέσει, έως ένα βαθμό, παράπλευρε­ς απώλειες και στον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι πολλές από αυτές έχουν προορισμό την Ελλάδα.
Η τάση των ακυρώσεων πτήσεων στις ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να προκαλέσει, έως ένα βαθμό, παράπλευρε­ς απώλειες και στον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι πολλές από αυτές έχουν προορισμό την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece