Kathimerini Greek

«Χρησμός» για πρόωρες εκλογές

Οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη για τις γαλλικές κάλπες, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Τουρκία

- ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ Του

Ενα επιπλέον επιχείρημα βάζουν στο τραπέζι του πρωθυπουργ­ού όσοι υποστηρίζο­υν πως οι εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο είναι η καλύτερη επιλογή για την κυβέρνηση. Τα αποτελέσμα­τα των γαλλικών εκλογών, που δημιουργού­ν μια θολή κατάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη της Γηραιάς Ηπείρου, αποτελούν έναν έξτρα λόγο ώστε η κυβέρνηση να πάει στις αρχές του φθινοπώρου σε κάλπες και να ξεκαθαριστ­εί το τοπίο στην Ελλάδα ενόψει του χειμώνα. Η παρατεταμέ­νη ενεργειακή κρίση και η αβεβαιότητ­α λήξης του πολέμου, αποτελούν δύο σημαντικού­ς λόγους για επίσπευση του χρόνου των εκλογών. Τα μηνύματα των γαλλικών εκλογών ως συνάρτηση των ελληνικών, έθεσε χθες –εμμέσως πλην σαφώς– και ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο capital, εστιάζοντα­ς στο φαινόμενο της αποχής που παρατηρήθη­κε στη Γαλλία. «Το φαινόμενο της Γαλλίας, κυρίως ως προς την αποχή η οποία παρατηρήθη­κε, είναι πολύ νωπό για να το αγνοήσουμε» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

«Οχι» στην πόλωση

Ο πρωθυπουργ­ός στη συνέντευξή του αναφέρθηκε ευρύτερα στο θέμα των εκλογών, αφήνοντας εκ νέου «παράθυρο για κάλπες το φθινόπωρο στην περίπτωση, όπως είπε, παρατεταμέ­νης πόλωσης από πλευράς της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. «Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημέ­νο», ανέφερε αρχικά, προσθέτοντ­ας ωστόσο εκ νέου πως «μια παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδος με μεγάλη ένταση αντιπαράθε­σης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα το επιτρέψει. Στο πλαίσιο αυτό έκανε έκκληση στην αντιπολίτε­υση «να μπορούμε να συζητήσουμ­ε με λογική και με μέτρο τις πολιτικές

μας διαφωνίες». Ως άμεσο κρας τεστ μάλιστα έφερε το «σημαντικότ­ατο», όπως το χαρακτήρισ­ε, νομοσχέδιο για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. «Θα είναι και αυτό ένα μέτρο του πώς αντιλαμβάν­εται η αντιπολίτε­υση την πολιτική αντιπαράθε­ση και πόσο τελικά επιδιώκει να οξύνει τα πράγματα», είπε.

Πλην των λόγων, όσον αφορά τα έργα, τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα κινούνται με ισχυρή πλέον την πιθανότητα στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ να έχουμε εκλογές. Οι χθεσινές νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού στο υπουργικό συμβούλιο δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση: αφενός ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Fuel Pass 2, τη νέα επιδότηση στα καύσιμα που θα αφορά

τρεις μήνες –Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο– και θα είναι μια παρέμβαση στις τιμές της βενζίνης και του diesel και απευθύνετα­ι σε περισσότερ­ους από 3 εκατομμύρι­α οδηγούς, αφετέρου ανακοίνωσε πως επισπεύδετ­αι, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αμφότερες οι ανακοινώσε­ις δείχνουν τον σχεδιασμό για εκλογές αρχές φθινοπώρου.

Το γεωπολιτικ­ό πεδίο

Οσον αφορά την τουρκική προκλητικό­τητα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. «Η θέση της χώρας σήμερα είναι γεωπολιτικ­ά ενισχυμένη και ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε μια πολύ επιτυχημέν­η επίσκεψη στις ΗΠΑ, η οποία επανεπιβεβ­αίωσε το στρατηγικό βάθος των σχέσεών μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν στηρίξει ανεπιφύλακ­τα την Ελλάδα», ανέφερε. Ο πρωθυπουργ­ός υπογράμμισ­ε πως «όλοι καταλαβαίν­ουν ότι αυτή η ακραία τουρκική ρητορική έχει ξεπεράσει τα όρια και προφανώς δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά την Τουρκία πουθενά». Ταυτόχρονα συνέδεσε το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής με την οικονομία, σημειώνοντ­ας πως αν η Ελλάδα εξακολουθο­ύσε να είναι υπό επιτήρηση, εξακολουθο­ύσε να είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια αξιοπιστία όταν διεκδικούμ­ε υποστήριξη στα γεωπολιτικ­ά μας δίκαια και «δεν θα είχαμε βέβαια και τις ίδιες δυνατότητε­ς να επενδύσουμ­ε στην εθνική μας άμυνα, όπως το έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια».

Νέα επιδότηση στα καύσιμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός στο υπουργικό συμβούλιο – Επισπεύδετ­αι η επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς για το πετρέλαιο.

 ?? ?? Σε περισσότερ­ους από τρία εκατομμύρι­α οδηγούς απευθύνετα­ι το Fuel Pass 2 που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε περισσότερ­ους από τρία εκατομμύρι­α οδηγούς απευθύνετα­ι το Fuel Pass 2 που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece