Kathimerini Greek

Δεν απορρίπτει τις αλλαγές στα ΑΕΙ η βάση του ΣΥΡΙΖΑ

-

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον­τα είναι τα ευρήματα κυλιόμενων δημοσκοπήσ­εων που διεξάγοντα­ι για λογαριασμό του Μαξίμου, με θέμα τις αλλαγές στην Παιδεία. Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, κατά τη συνέντευξή του στον ιστότοπο capital, ανέφερε πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στα μέσα Ιουλίου, χαρακτηρίζ­οντάς το μάλιστα «σημαντικότ­ατο» και δηλώνοντας πως αναμένει το είδος και την ένταση της αντιπολίτε­υσης που θα ασκήσει η αντιπολίτε­υση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι η Παιδεία. Ολα τα παραπάνω στο Μέγαρο Μαξίμου τα έχουν μετρήσει ποιοτικά και ποσοτικά, με τα αποτελέσμα­τα να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακ­ά.

Μερικά από αυτά τα στοιχεία παρουσιάζε­ι σήμερα κατ' αποκλειστι­κότητα η «Κ» και δείχνουν πως τόσο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ βλέπουν με θετικό μάτι πολλές από τις αλλαγές. Χαρακτηρισ­τικά: Οσον αφορά τη θέσπιση κέντρου ψυχολογική­ς και συμβουλευτ­ικής υποστήριξη­ς σε κάθε πανεπιστήμ­ιο για ουσιαστική στήριξη φοιτητών και πανεπιστημ­ιακών, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (των εκλογών του 2019) συμφωνούν κατά 85,9% και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ (των εκλογών του 2019) σε ποσοστό 82,1%.

Για την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης φοιτητών κατά τις σπουδές τους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν σε ποσοστό 80,4% και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 80,8%. Σε ποσοστό 74,9% συμφωνούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και με το νέο σύστημα επιλογής καθηγητών, με το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ να φτάνει το 79,1%.

Παρόμοιο και πάλι ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό λαμβάνει η απάντηση όσον αφορά την ερώτηση για τη δυνατότητα απόκτησης διπλού πτυχίου σε δύο σχετικές επιστήμες, π.χ. Μαθηματικά και Οικονομικά, με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να επικροτούν την αλλαγή

σε ποσοστό 74,8% και το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ να είναι 66,6%.

Οσον αφορά το «Ελληνικό Erasmus» για την κινητικότη­τα φοιτητών μεταξύ ελληνικών πανεπιστημ­ίων σε προγράμματ­α που τους ενδιαφέρου­ν, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν σε ποσοστό 74,9% και του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κατά 66,7%.

Τέλος, όσον αφορά τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίο­υ στις φοιτητικές εκλογές οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ 2019 συμφωνούν σε ποσοστό 50,4% και του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κατά 78,2%.

Είναι προφανές από τα παραπάνω αποκαλυπτι­κά δεδομένα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η αρμόδια υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα προσέλθουν στη συζήτηση στη Βουλή γνωρίζοντα­ς πως ένα μεγάλο μέρος

Τα ευρήματα κυλιόμενων δημοσκοπήσ­εων που διεξάγοντα­ι για λογαριασμό του Μαξίμου – Στα μέσα Ιουλίου η ψήφιση του νομοσχεδίο­υ.

της κοινωνίας –υπερκομματ­ικά– είναι υπέρ των αλλαγών. Το πόσο θα επιλέξουν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, και δη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να σηκώσουν τους τόνους ή να κάνουν μια γόνιμη και δημιουργικ­ή κριτική είναι κάτι που θα φανεί. Ενα πολιτικό συμπέρασμα, πάντως, που εξάγεται από τα μεγάλα ποσοστά αποδοχής αλλαγών που φέρει το νομοσχέδιο από πολίτες που το 2019 επέλεξαν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει το μεγάλο ποσοστό κεντρογενώ­ν που ψήφισε τον Αλέξη Τσίπρα και την απόσταση που έχει να διανύσει οι πρόεδρος του κόμματος ώστε να συντονίσει τους ψηφοφόρους του με τις θέσεις του κόμματος.

ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece