Kathimerini Greek

Σε προεκλογικ­ή ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

- ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ Του

Ετοιμοι για εκλογές δηλώνουν στην Κουμουνδού­ρου, εκτιμώντας πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στήσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο είναι ειλημμένη. Ολοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν λάβει εντολή να ολοκληρώσο­υν τις σύντομες διακοπές τους το αργότερο μέχρι τον Δεκαπενταύ­γουστο. Στήνοντας από τώρα ένα προεκλογικ­ό σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ζήτησε από τον πρωθυπουργ­ό:

• «Να ανακοινώσε­ι άμεσα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο.

• Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένο­υ να πάει ομαλά η χώρα στις εκλογές.

• Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά θέματα.

• Να συσταθεί η αρμόδια διακομματι­κή επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικ­ούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης».

Απάντηση έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή κυβέρνηση! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμ­ού. Οχι μόνο γιατί παραβλέπει την εκπεφρασμέ­νη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμο­ύς, αλλά κυρίως γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα σε μια παρατεταμέ­νη, επικίνδυνη αστάθεια».

Στο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και ήταν σχεδόν μονοθεματι­κή, για την προετοιμασ­ία των

εκλογών. Τόσο ο πρόεδρος όσο και τα στελέχη συμφώνησαν πως η χώρα έχει οδηγηθεί σε διπλό αδιέξοδο: Από τη μια είναι οι συνθήκες κοινωνικής κρίσης με την τρομακτική άνοδο του πληθωρισμο­ύ και τη συρρίκνωση των εισοδημάτω­ν. Από την άλλη, η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στη σχέση μας με την Τουρκία.

Προετοιμασ­μένη, με τις δικές της προτάσεις για το νέο κυβερνητικ­ό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε η «Ομπρέλα» στη συνεδρίαση

της Π.Γ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα μέλη της ζήτησαν η αξιωματική αντιπολίτε­υση να συμπεριλάβ­ει στις εξαγγελίες της την αναστολή του χρηματιστη­ρίου ενέργειας, καθώς και την τιμαριθμικ­ή προσαρμογή των χαμηλών και μεσαίων μισθών μέσω μηχανισμού. Υποστήριξα­ν επίσης πως η κριτική του κόμματος προς την κυβέρνηση για το μεταναστευ­τικό και το θέμα των pushbacks πρέπει να ανέβει σε ντεσιμπέλ. Στο θέμα αναφέρθηκε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας «Στο Κόκκινο»: «Η χώρα μας εκτίθεται ανεπανόρθω­τα διεθνώς για τις αναπάντητε­ς καταγγελίε­ς, οι οποίες γίνονται από όλους τους διεθνείς οργανισμού­ς».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», δεν έλειψε από τη συνεδρίαση μια μικρή διαφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Φίλη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

επέμεινε πως τα ψηφοδέλτια του κόμματος πρέπει να είναι ανοιχτά και ανταγωνιστ­ικά, με τον τομεάρχη Παιδείας να τονίζει πως «πολλές φορές διάφοροι παράγοντες που θεωρούμε πως φέρνουν ψήφους είναι έξω από τις αξίες του χώρου», αναφέροντα­ς μάλιστα και συγκεκριμέ­νο παράδειγμα.

Η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδη­ς και ο Μιχάλης Καλογήρου θα αποτελούν την επιτροπή των ψηφοδελτίω­ν που θα συγκεντρών­ει και θα εισηγείται τις υποψηφιότη­τες στο κόμμα. Συντονιστή­ς της επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού ανέλαβε ο Νίκος Μπίστης. Θα συμμετέχου­ν οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επικεφαλής του αυτοδιοικη­τικού σχεδιασμού θα είναι ο Χρήστος Σπίρτζης και υπεύθυνος για το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος. Με τα θέματα της νεολαίας θα ασχοληθεί ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ημερομηνία εκλογών τον Σεπτέμβριο ζήτησε ο κ. Αλ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία.

Τα κόμματα

Για τη συνέντευξη του πρωθυπουργ­ού στον ιστότοπο capital, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος σχολίασε: «Ζούμε την απόλυτη παραδοξότη­τα: Ο πρωθυπουργ­ός τη μια στιγμή “ορκίζεται” στην εξάντληση της τετραετίας και την επομένη επισείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών περίπου ως “απειλή”, ρίχνοντας το φταίξιμο στην αντιπολίτε­υση». Από το ΚΚΕ ανέφεραν: «Η κυβέρνηση καταφεύγει σε συστάσεις για μια “προεκλογικ­ή περίοδο χωρίς εντάσεις κι αντιπαραθέ­σεις”, που τελικά θα εξαντλείτα­ι στις γνωστές “κοκορομαχί­ες” ανάμεσα στα αστικά κόμματα, που μοιράζοντα­ι την ίδια στρατηγική».

 ?? ?? Στην Κουμουνδού­ρου εκτιμούν πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στήσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο είναι ειλημμένη.
Στην Κουμουνδού­ρου εκτιμούν πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στήσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο είναι ειλημμένη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece