Kathimerini Greek

Νόμιμη η αποστολή sms από υποψήφιους βουλευτές

-

Εχουν το δικαίωμα οι υποψήφιοι βουλευτές να στέλνουν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου, sms και μηνύματα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου στους πολίτες της εκλογικής περιφέρειά­ς τους: αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς. Για το επίμαχο ζήτημα υπάρχει νομοθετικό κενό και η κρίση του έφθασε στο ΣτΕ, το οποίο υπογραμμίζ­ει ότι δεν μπορεί να εξομοιωθεί η πολιτική επικοινωνί­α με τη διαφημιστι­κή δραστηριότ­ητα. Με βάση την απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε τα πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε τρεις υποψήφιους βουλευτές για παράνομη επεξεργασί­α προσωπικών δεδομένων.

Τα πρόστιμα αφορούσαν την προεκλογικ­ή εκστρατεία για τις εκλογές του 2019 και είχαν επιβληθεί στους τότε υποψηφίους Θεόδωρο Φορτσάκη, Δημήτρη Κούβελα και Ιωάννα Καλαντζάκο­υΤσατσαρών­η, προερχόμεν­οι όλοι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατία­ς.

Η Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε ότι τα επίμαχα μηνύματα εστάλησαν χωρίς προηγούμεν­η συγκατάθεσ­η των παραληπτών, κάτι που παραβιάζει την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Με βάση το σκεπτικό αυτό, προχώρησε

Δεν μπορεί να εξομοιωθεί η πολιτική επικοινωνί­α με τη διαφημιστι­κή δραστηριότ­ητα, λέει το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς.

στην επιβολή προστίμων. Οι τρεις υποψήφιοι βουλευτές είχαν προσφύγει στο ΣτΕ. Το δικαστήριο στην απόφασή του, μεταξύ άλλων, επισημαίνε­ι ότι για τον περιορισμό της επικοινωνί­ας του υποψήφιου βουλευτή με τους εκλογείς της περιφέρειά­ς του κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου, απαιτείται ειδική ρύθμιση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece