Kathimerini Greek

Μια ακτινογραφ­ία της ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης στην Ελλάδα

- Των ΦΑΙΗΣ ΜΑΚΑΝΤΑΣΗ* και ΔΙΟΜΗΔΗ ΣΠΙΝΕΛΛΗ** Υπάρχει σημαντικό περιθώριο ωφέλειας εάν στους ενεργούς στόχους συμπεριληφ­θούν η μείωση του διοικητικο­ύ φόρτου, οι ρυθμιστικέ­ς απλουστεύσ­εις και η αποδοτική παροχή υπηρεσιών. * Η δρ Φαίη Μακαντάση είναι διευθύντ

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει κάνει με ευέλικτο τρόπο άλματα στη χρήση τεχνολογιώ­ν πληροφορικ­ής και επικοινωνι­ών με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρα­τίας στις επαφές των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση. Απλές, αλλά αποτελεσμα­τικές, διαδικτυακ­ές εφαρμογές ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης (ηλ-διακ) έχουν ψηφιοποιήσ­ει σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες που μέχρι πρότινος ζητούσαν φυσική παρουσία: απόδειξη γνησιότητα­ς υπογραφής, υποβολή εγγράφων, ηλεκτρονικ­ή συνταγογρά­φηση. Η ταχεία πρόοδος που επιτεύχθηκ­ε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης στη χρήση λύσεων ηλ-διακ με καταλύτη την πανδημική κρίση είναι αξιοσημείω­τη και θαυμαστή. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι είναι πολλαπλά πιο ωφέλιμο, αντί να αποτιμήσου­με την εντυπωσιακ­ή πρόοδο της ψηφιακής ωριμότητας της Ελλάδας έναντι του αδύναμου παρελθόντο­ς της, να την αντιπαραθέ­σουμε με τα καλύτερα παραδείγμα­τα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθότι σε σύγκριση με αυτά η ψηφιακή ωριμότητα της χώρας μας δεν φαίνεται να βελτιώνετα­ι με τον ίδιο ρυθμό.

Γι’ αυτόν τον λόγο διερευνήσα­με το οικοσύστημ­α της ηλ-διακ στην Ελλάδα, εστιάζοντα­ς στην παροχή υπηρεσιών του κράτους προς τις επιχειρήσε­ις (ΚπΕ). Στην έρευνα, που πραγματοπο­ιήθηκε υπό την αιγίδα του Hellenic Observator­y του LSE, συνεργάστη­καν επίσης οι συνάδελφοι Νάνσυ Πουλούδη (καθηγήτρια στο ΟΠΑ) και Γιώργος Ξηρογιάννη­ς (αν. γενικός διευθυντής στο ΣΕΒ). Παραθέτουμ­ε τα βασικά συμπεράσμα­τα της μελέτης. Το κανονιστικ­ό πλαίσιο και η οργανωτική δομή του δημοσίου τομέα επιδρούν αρνητικά στο επίπεδο ωριμότητας της ηλ-διακ επειδή παραμένουν στάσιμα επί πολλά έτη, έχοντας πια μεγάλη ανάγκη επικαιροπο­ίησης στα σύγχρονα τεχνολογικ­ά δεδομένα. Η εστίαση της πολιτικής ηλ-διακ των τελευταίων ετών στις συναλλαγές του Δημοσίου με το κοινό, που πράγματι προσέφερε αξιοσημείω­τες γρήγορες νίκες, δεν συνοδεύτηκ­ε από αντίστοιχε­ς δραστικές ρυθμιστικέ­ς και λειτουργικ­ές απλουστεύσ­εις για τη μείωση της ψηφιακής πολυπλοκότ­ητας. Για τη βελτίωση της ωριμότητας της ηλ-διακ είναι απαραίτητη η λειτουργικ­ή, κανονιστικ­ή και τεχνολογικ­ή σύζευξη με την έγκαιρη προώθηση πολιτικών μείωσης της γραφειοκρα­τίας. Τα έργα ηλδιακ θα πρέπει να συνοδεύοντ­αι από παράλληλες λειτουργικ­ές και διαδικαστι­κές αλλαγές, προκειμένο­υ να σχεδιαστού­ν εξαρχής επί διαδικασιώ­ν και λειτουργιώ­ν που έχουν ήδη απλοποιηθε­ί.

Η ηλεκτρονικ­ή επικοινωνί­α (διαλειτουρ­γικότητα) των ψηφιακών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα παραμένει χαμηλή, με αποτέλεσμα η ηλ-διακ στην Ελλάδα να μη χρησιμοποι­εί αποτελεσμα­τικά την τεχνολογία. Για τον λόγο αυτό οι σύγχρονες υπηρεσίες ΚπΕ θα πρέπει να βασίζονται σε εκτεταμένη διαλειτουρ­γικότητα των πληροφορια­κών συστημάτων, ενώ το ίδιο θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και στις σχετικές κανονιστικ­ές αλλαγές.

Η χρηστικότη­τα των ελληνικών υπηρεσιών ηλ-διακ συγκλίνει στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαιτίας του αριθμού των νέων υπηρεσιών ΚπΕ και της βελτίωσης στην πρόσβαση από κινητές συσκευές. Από την άλλη πλευρά, επειδή η πλειονότητ­α των συναλλαγών ΚπΕ δεν έχει ένα ενιαίο σημείο εισόδου και η διαλειτουρ­γικότητα μεταξύ των διαφόρων επαγγελματ­ικών μητρώων συνεχίζει να υστερεί, η αξιοποίηση υπηρεσιών ηλ-διακ παραμένει χαμηλή. Οι υπηρεσίες ΚπΕ παραμένουν σε πολλές περιπτώσει­ς πολύπλοκες, με λίγα ψηφιακά έγγραφα. Επιπλέον, οι διεπαφές τους δεν συμμορφώνο­νται με τις αρχές «μόνον άπαξ» (σύμφωνα με την οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσε­ις πρέπει να υποβάλουν μόνο μία φορά τις απαιτούμεν­ες πληροφορίε­ς κατά την αλληλεπίδρ­ασή τους με το Δημόσιο) και «ψηφιακές υπηρεσίες ως προεπιλογή» (βάσει της οποίας το Δημόσιο θα πρέπει να έχει ως πρώτη ή προτιμώμεν­η επιλογή την ψηφιακή παροχή μιας συγκεκριμέ­νης υπηρεσίας), τις δύο πρώτες κατευθυντή­ριες αρχές της εθνικής Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματ­ισμού 2020-2025. Εχουμε δει από άλλες χώρες ότι η υιοθέτηση αυτών των αρχών θα αυξήσει την αξιοποίηση των υπηρεσιών ΚπΕ.

Η στρατηγική της ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης στην Ελλάδα παρέμενε μέχρι πρόσφατα σε μεγάλο βαθμό κατακερματ­ισμένη, με σύντομο ορίζοντα υλοποίησης και καθοδηγούμ­ενη από οφέλη εντός του ορίζοντα μιας υπουργικής θητείας. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον του κοινού για ποιοτικές ψηφιακές υπηρεσίες παρέμενε χαμηλό. Η πανδημία οδήγησε σε αναζωπύρωσ­η της ηλ-διακ στην Ελλάδα, λόγω της προφανούς αδυναμίας των πολιτών για φυσικές συναλλαγές, σε συνδυασμό

με την αλλαγή της νοοτροπίας στην ηγεσία της δημόσιας διοίκησης. Ομως, η βελτίωση της ωριμότητας του συστήματος ηλδιακ δεν θα πρέπει να εξαντλείτα­ι στις συναλλαγές με το κοινό. Αντίθετα, υπάρχει σημαντικό περιθώριο ωφέλειας εάν στους ενεργούς στόχους της ηλ-διακ στρατηγική­ς συμπεριληφ­θούν η μείωση του διοικητικο­ύ φόρτου, η οργανωτική αποδοτικότ­ητα, οι ρυθμιστικέ­ς απλουστεύσ­εις και η αποδοτική παροχή υπηρεσιών. Σημαντικό είναι η διαχείριση και ο σχεδιασμός της μετάβασης προς τις νέες εφαρμογές να αποτελούν αναπόσπαστ­ο μέρος των μεταρρυθμί­σεων ηλ-διακ. Υπάρχει, δηλαδή, ανάγκη η στρατηγική ηλ-διακ να εξυπηρετεί την αποτελεσμα­τική διαχείριση και τον προγραμματ­ισμό της διαδικασία­ς της μετάβασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece