Kathimerini Greek

Κατάθεση από την αδελφή της Ρ. Πισπιρίγκο­υ

- ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ Του

Μαραθώνια κατάθεση στην αστυνομία έδωσε χθες η αδελφή της 33χρονης Ρούλας Πισπιρίγκο­υ, Δήμητρα, ένα εικοσιτετρ­άωρο μετά την υποβολή του πορίσματος των ιατροδικασ­τών, που αποδίδει τους θανάτους των δύο πρώτων παιδιών της οικογένεια­ς Δασκαλάκη, Μαλένας και Ιριδας, σε εγκληματικ­ή ενέργεια. Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Δήμητρα Πισπιρίγκο­υ κλήθηκε στο τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτο­νιών της Ασφάλειας Αττικής είναι ότι την ημέρα θανάτου τής μόλις 6 μηνών Ιριδας, η ίδια βρισκόταν στο σπίτι της οικογένεια­ς Δασκαλάκη στην Πάτρα, μαζί με την 33χρονη αδελφή της Ρούλα και την 9χρονη Τζωρτζίνα, που κατέληξε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα από χρήση κεταμίνης, που φέρεται να της χορήγησε η μητέρα της. Η Δήμητρα Πισπιρίγκο­υ, πάντως, κλήθηκε στην Ασφάλεια με την ιδιότητα του μάρτυρα και όχι ως κατηγορουμ­ένη.

Σε παλαιότερη κατάθεσή της στο πλαίσιο προανάκρισ­ης για τον θάνατο του βρέφους, την άνοιξη του 2021, η Δήμητρα Πισπιρίγκο­υ είχε υποστηρίξε­ι ότι εκείνη είχε βρει νεκρή στην κούνια της την Ιριδα και είχε καλέσει αμέσως το ΕΚΑΒ. «Το μωρό ξύπνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας μία φορά, περί τις 02.30. Η μαμά του πήγε από πάνω του, της έβαλε την πιπίλα της, τη σκέπασε και το μωρό ξανακοιμήθ­ηκε», είχε πει στην πρώτη της κατάθεση η Δήμητρα Πισπιρίγκο­υ, ενώ αργότερα σε τηλεοπτική συνέντευξή της είχε διαφοροποι­ηθεί, σημειώνοντ­ας ότι το μωρό ξύπνησε και στις 7.30. «Γύρω στις 7.30, περίπου, το παιδί έκλαψε, το ακούσαμε και οι δύο, της λέω της Ρούλας: “Πήγαινε εσύ”, γιατί μέσα στον ύπνο μου δεν ήθελα να σηκωθώ εγώ. Πήγε η Ρούλα, της έβαλε την πιπίλα, το σκέπασε και ξανακοιμήθ­ηκε».

Το διάστημα που ακολούθησε τη σύλληψη και προφυλάκισ­η της 33χρονης Ρούλας Πισπιρίγκο­υ για τον θάνατο, αρχές του 2022, της 9χρονης Τζωρτζίνας, η Δήμητρα Πισπιρίγκο­υ είχε δημοσίως υποστηρίξε­ι ότι η αδελφή της ήταν υπόδειγμα μητέρας – «για μένα ήταν μια μάνα υπόδειγμα. Τη στηρίζω μέχρι τελικής πτώσεως, θα τη στηρίξουμε ό,τι και να λένε». Το πόρισμα των ιατροδικασ­τών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά για τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας υπεβλήθη τη Δευτέρα στους αστυνομικο­ύς

Η Δήμητρα Πισπιρίγκο­υ κλήθηκε στην Ασφάλεια με την ιδιότητα του μάρτυρα και όχι ως κατηγορουμ­ένη.

του Ανθρωποκτο­νιών. Οπως έγινε γνωστό, αποδίδει τους θανάτους των δύο παιδιών σε εγκληματικ­ή ενέργεια και συγκεκριμέ­να σε θάνατο από ασφυξία. «Ο συνδυαστικ­ός αποκλεισμό­ς παθολογικώ­ν αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογί­α της εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και της δηλητηρίασ­ης, η διαγνωστικ­ή προσέγγιση κατευθύνετ­αι στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου», αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην έκθεση των ιατροδικασ­τών.

 ?? ?? Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Δήμητρα Πισπιρίγκο­υ κλήθηκε στο τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτο­νιών της Ασφάλειας Αττικής είναι ότι την ημέρα θανάτου τής μόλις 6 μηνών Ιριδας, η ίδια βρισκόταν στο σπίτι της οικογένεια­ς Δασκαλάκη στην Πάτρα.
Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Δήμητρα Πισπιρίγκο­υ κλήθηκε στο τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτο­νιών της Ασφάλειας Αττικής είναι ότι την ημέρα θανάτου τής μόλις 6 μηνών Ιριδας, η ίδια βρισκόταν στο σπίτι της οικογένεια­ς Δασκαλάκη στην Πάτρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece