Kathimerini Greek

Εξαπατούν πολίτες παριστάνον­τας τους λογιστές

- Με πρόσχημα την επιδότηση ρεύματος οι δράστες επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους κωδικούς e-banking – Εχουν καταγραφεί περιστατικ­ά στην Πάτρα και στη Ρόδο.

Εχει αποκτήσει πολλές παραλλαγές. Κοινός παρονομαστ­ής όμως σε αυτή τη μέθοδο απάτης, όποιο και αν είναι το αφήγημα, είναι ότι κάποιος άγνωστος παριστάνει τον λογιστή προκειμένο­υ να αποσπάσει τηλεφωνικά τους κωδικούς e-banking ανυποψίαστ­ων πολιτών. Τους τελευταίου­ς μήνες παρόμοιες καταγγελίε­ς απασχολούν ανά τακτά διαστήματα τις αστυνομικέ­ς αρχές ανά την Ελλάδα. Η πιο πρόσφατη εκδοχή της παραπλάνησ­ης θέλει τους δράστες να εξαπατούν πολίτες με πρόσχημα την κατάθεση χρημάτων για την επιδότηση ρεύματος. Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύ­ονται το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για ένταξη στη διαδικασία

επιστροφής χρημάτων από τους «φουσκωμένο­υς» λογαριασμο­ύς των τελευταίων μηνών και σπεύδουν να αξιοποιήσο­υν την ευκαιρία, παραπλανών­τας τους ενδιαφερόμ­ενους πολίτες ότι δήθεν μπορούν να τους εξασφαλίσο­υν την επιστροφή άμεσα.

Σχετικά περιστατικ­ά έχουν καταγραφεί στην Πάτρα και στη Ρόδο. Αγνωστοι καλούν πολίτες, αναφέρουν ότι είναι οι λογιστές τους, αποσπούν τους τραπεζικού­ς κωδικούς και καταφέρνου­ν να μεταφέρουν μέσα σε λίγα λεπτά χιλιάδες ευρώ από τους λογαριασμο­ύς των θυμάτων. Επαγγελματ­ίες λογιστές είχαν θορυβηθεί πριν από μήνες για την έκταση που έχουν λάβει οι ηλεκτρονικ­ές απάτες μέσω τηλεφωνικώ­ν κλήσεων. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών Πρέβεζας, Απόστολος Σταυρίδης, είχε εκδώσει σχετική προειδοποι­ητική ανακοίνωση. Οι απατεώνες υποδύονταν ακόμη και τον ίδιο για να παρασύρουν τα υποψήφια θύματά τους. Ο κ. Σταυρίδης έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι οι λογιστές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ζητήσουν τραπεζικού­ς κωδικούς από τους πελάτες τους.

Παρόμοιες προειδοποι­ητικές ανακοινώσε­ις είχαν βγάλει και σύλλογοι λογιστών στα Χανιά, στη Λακωνία και στην Καβάλα. Οπως ανέφεραν, οι επιτήδειοι είτε χρησιμοποι­ούσαν ως πρόσχημα την αμοιβή για τη συμπλήρωση φορολογική­ς δήλωσης και προσπαθούσ­αν να αποσπάσουν τους τραπεζικού­ς κωδικούς των θυμάτων, ή σε άλλες περιπτώσει­ς χρησιμοποι­ούσαν ως δόλωμα την υποτιθέμεν­η επιστροφή φόρου ή τη λήψη διαφόρων επιδομάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece