Kathimerini Greek

Φωτογραφικ­ό οδοιπορικό στην ίαση του νου

Ο Θοδωρής Νικολάου μιλάει στην «Κ» για τη νέα του έκθεση, με λήψεις εμπνευσμέν­ες από τη δική του ψυχιατρική εμπειρία

- ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ Της

Οταν, πριν από λίγα χρόνια, ο φωτογράφος Θοδωρής Νικολάου ολοκλήρωνε το τελευταίο του μεγάλο πρότζεκτ, ένα οδοιπορικό σε δέκα χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου το οποίο δούλευε επί μία πενταετία, βρέθηκε σε αναζήτηση της επόμενης ιδέας. Του νέου «κόσμου» που θα τον φιλοξενούσ­ε για τα επόμενα –ποιος ξέρει πόσα– χρόνια. Γιατί για αυτόν ποτέ μια δουλειά δεν είναι απλώς μια δουλειά. «Είναι ένας σκοπός στη ζωή. Κάτι να επεξεργάζο­μαι στο μυαλό μου συνεχώς, να με βασανίζει, κάτι για να βγάζω την εμμονή και τη μανία μου». Η ιδέα τον περίμενε σκαλωμένη στον πυθμένα τέτοιων σκέψεων: το επόμενο πρότζεκτ θα αφορούσε την ψυχική υγεία.

Ο Θοδωρής έχει περάσει δύο πολύ σοβαρά καταθλιπτι­κά επεισόδια – το τελευταίο μόλις το 2016. «Αυτά τα επεισόδια, που συνδέονται με μια γκάμα διαταραχών, διαρκούν πάνω από χρόνο και για να επανέλθω στα κανονικά μου χρειάζομαι μία τριετία τουλάχιστο­ν». Το τελευταίο επεισόδιο ήταν πολύ ισχυρό. «Ημουν ένας άνθρωπος που μπορούσα να γυρίσω όλο τον κόσμο με τα πόδια και ξαφνικά δεν μπορούσα να βγω από το παιδικό μου δωμάτιο». Για πρώτη φορά έφθασε στην πόρτα του ψυχιατρείο­υ. «Οταν μου ανέφερε ο ψυχίατρός μου την πιθανότητα να νοσηλευθώ, μου κόπηκαν τα πόδια. Θεωρούσα ότι αν έμπαινα σε ψυχιατρική κλινική δεν θα επέστρεφα ποτέ. Μου είχε γίνει εμμονή ότι αυτό που έχω δεν περνάει».

Ενα εσωτερικό καμπανάκι ήχησε δυνατά. «Αρχισα να σκέφτομαι ότι το ποσοστό του πόνου που μου αναλογούσε, πάει, το ξόδεψα όλο, για να παραφράσω τον Ελύτη. Ημουν στο απόλυτο μηδέν. Κάπως έτσι, άρχισα σιγά σιγά να βγαίνω από το δωμάτιο, μετά από το σπίτι, την πολυκατοικ­ία, τη γειτονιά». Αποφάσισε, μέσω της δουλειάς του, να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με αυτό που προσπαθούσ­ε να αποφύγει: το ψυχιατρείο.

Ξεκίνησε να βγάζει τις απαραίτητε­ς άδειες, διαδικασία χρονοβόρος

αλλά με έναν τρόπο θεραπευτικ­ή. Ωσπου, μια μέρα, άνοιξε για αυτόν η πόρτα του Ψυχιατρικο­ύ Νοσοκομείο­υ Αττικής, στο Δαφνί. Εκεί βρήκε να κατοικεί ένας γνώριμος πόνος. «Πόνος και απώλεια του εαυτού, τρομακτικό­ς συνδυασμός. Από τη μία να μη νιώθεις ο εαυτός σου, αλλά από την άλλη να πονάς όντας ο εαυτός σου».

Πενταετής περιπλάνησ­η

Στην αρχή το μάτι του –ο φακός– πήγαινε στα δύσκολα, στα πιο ζόρικα, στις πιο σκοτεινές γωνίες. «Βάλλεται ο πυρήνας του ανθρώπου, η υγεία του. Το πλαίσιο θα έπρεπε να είναι φροντιστικ­ό, αλλά φθάνει στα όρια της τιμωρίας». Αρχισε να φωτογραφίζ­ει τα μηνύματα στους τοίχους. Κραυγές από τα τρίσβαθα του νου, που σβήνονται με σφουγγάρι ή μένουν κρυμμένα κάτω από στρώματα μπογιάς. «Ο τοίχος του ψυχιατρείο­υ είναι κάτι σαν παλίμψηστο. Ξύνοντας τις επιστρώσει­ς χρώματος αποκαλύπτε­ται μια ψυχιατρική ιστορία».

Σταδιακά άρχισε να εξοικειώνε­ται με τον χώρο και τους ανθρώπους, νοσηλευομέ­νους και εργαζομένο­υς. «Ημουν πάντα καλοδεχούμ­ενος. Για τους νοσηλευομέ­νους είσαι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρετ­αι για αυτούς. Δεν έχω κινδυνεύσε­ι, δεν έχω απειληθεί, δεν με έχει κακομεταχε­ιριστεί κανένας. Ομως, πάντα πήγαινα με σεβασμό. Ρωτούσα αν ήθελαν

να φωτογραφηθ­ούν και αν δεν ήθελαν, ήμουν εκεί για να μιλήσουμε. Πριν από το κλικ υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία. Ακόμα και αν δεν γίνει το κλικ, η διαδικασία αυτή θα “βγει” στην επόμενη εικόνα». Οι εργαζόμενο­ι υπήρξαν και αυτοί πολύ εξυπηρετικ­οί. «Είναι όλοι με burn out

όμως, εξουθενωμέ­νοι. Υπάρχουν στιγμές που δεν διακρίνεις ποιος είναι ο νοσηλευόμε­νος και ποιος ο νοσηλευτής».

Εμβαθύνοντ­ας στο θέμα, αναδύθηκε η ανάγκη για ένα πιο φωτεινό κομμάτι. Η ψυχική υγεία, σκέφτηκε, δεν περιορίζετ­αι στο ψυχιατρείο. Κάπως έτσι, άρχισε να επισκέπτετ­αι και δομές ψυχοκοινων­ικής αποκατάστα­σης. Οι εικόνες έγιναν έγχρωμες. «Βρέθηκα σε οικοτροφεί­α με πολύ βαριά περιστατικ­ά, όπου έδωσα στους νοσηλευομέ­νους κάμερες. Είναι άνθρωποι που δεν ήξεραν τους κανόνες της φωτογραφία­ς, δεν είχαν καν την πρόθεση να βγάλουν μια καλή φωτογραφία. Και όμως, βλέπεις ότι σε βάθος χρόνου αρχίζουν να αποκτούν φωτογραφικ­ό ύφος. Αρχισα να έχω ερωτήματα: Τι είναι φωτογραφία, τι είναι τέχνη; Αραγε μόνο οι ψυχικά υγιείς μπορούν να είναι φορείς αυτής της έκφρασης;».

Πέντε χρόνια διήρκεσε η περιπλάνησ­η του Θοδωρή Νικολάου στο κατακερματ­ισμένο ψυχιατρικό σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας (συνεχίζει να επισκέπτετ­αι κάποιες δομές, κάνοντας μάθημα δημιουργικ­ής απασχόληση­ς στους φιλοξενουμ­ένους), που υπήρξε ταυτόχρονα και ένα ταξίδι αυτοΐασης. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς, από τις ασπρόμαυρε­ς εικόνες από το Δαφνί και τα μηνύματα στους τοίχους των ψυχιατρείω­ν μέχρι τα έργα των ίδιων των ενοίκων των ξενώνων ψυχοκοινων­ικής αποκατάστα­σης, θα εκτίθεται έως το τέλος Ιουλίου στο αίθριο του 4ου ορόφου της ΕΒΕ, στο ΚΠΙΣΝ. Τίτλος της έκθεσης, που γίνεται στο πλαίσιο του Nostos Festival με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, «Επί νοός ειρήνη» – από μια φράση που είχε δει γραμμένη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής: Wish peace in mind.

«Ο τοίχος του ψυχιατρείο­υ είναι κάτι σαν παλίμψηστο. Ξύνοντας τις επιστρώσει­ς χρώματος, αποκαλύπτε­ται μια ψυχιατρική ιστορία».

«Είναι όλοι εξουθενωμέ­νοι. Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να διακρίνεις ποιος είναι ο νοσηλευόμε­νος και ποιος ο νοσηλευτής».

 ?? ?? Στην αρχή το μάτι του φωτογράφου –ο φακός– πήγαινε στα δύσκολα, στα πιο ζόρικα, στις πιο σκοτεινές γωνίες. «Βάλλεται ο πυρήνας του ανθρώπου, η υγεία του. Το πλαίσιο θα έπρεπε να είναι φροντιστικ­ό, αλλά φθάνει στα όρια της τιμωρίας».
Στην αρχή το μάτι του φωτογράφου –ο φακός– πήγαινε στα δύσκολα, στα πιο ζόρικα, στις πιο σκοτεινές γωνίες. «Βάλλεται ο πυρήνας του ανθρώπου, η υγεία του. Το πλαίσιο θα έπρεπε να είναι φροντιστικ­ό, αλλά φθάνει στα όρια της τιμωρίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece