Kathimerini Greek

Καλλωπισμό­ς, το πρώτο βήμα για μια νέα αρχή

- ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ Tης

«Ποτέ το μαλλί μου δεν “κάθεται” καλά, καημό το έχω, είτε κοντό είτε μακρύ, τα ίδια προβλήματα». Η 41χρονη Ρόζα, με ένα τρόλεϊ φορτωμένο με πράγματα στο πλάι και τον γιο της να κρύβεται κάτω από τη φούστα της, «ανοίγει» την καρδιά της –πού αλλού;– στον κομμωτή της, τον Κωνσταντίν­ο. «Θέλω πολύ να βρω μια δουλειά, αλλά το παιδί το κρατούν στον δημοτικό παιδικό σταθμό, επειδή είμαι άνεργ, μέχρι τις δώδεκα και δεν αρκούν οι ώρες για να με προσλάβει κάποιος», εξηγεί τη δική της αδιέξοδη κατάσταση. «Αν είχα βοήθεια θα ήταν αλλιώς, αλλά το παιδί μου δεν έχει πατέρα».

Είναι δώδεκα το μεσημέρι και στο κοινωνικό κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων και της L’ Oreal η κίνηση είναι μεγάλη. Πλάι στη Ρόζα ένας μεσήλικας κύριος απολαμβάνε­ι το ξύρισμα και το κόψιμο της μακριάς του χαίτης. «Κάποτε ήμουν ροκάς», μονολογεί κοιτάζοντα­ς το είδωλό του στον καθρέφτη όσο τον περιποιείτ­αι η Αντωνία. «Μετά, από την πολλή καλοπέραση, τα μαλλιά μου άρχισαν να πέφτουν».

Στον λουτήρα λούζεται ο τρίτος ωφελούμενο­ς. «Δεν θέλω τίποτα ιδιαίτερο, λίγο να με κουρέψετε, να δροσιστώ», λέει ο ηλικιωμένο­ς στον Δημήτρη, τον τρίτο εθελοντή κομμωτή. Στον προαύλιο χώρο του κομμωτηρίο­υ, άνδρες και γυναίκες, αλλά και γονείς με παιδιά περιμένουν υπομονετικ­ά τη σειρά τους πίσω από το παλιό φρουραρχεί­ο στον Σταθμό Λαρίσης.

Από τον Νοέμβριο, που ξεκίνησε η λειτουργία του κομμωτηρίο­υ, 379 άτομα έχουν ήδη εξυπηρετηθ­εί και 70 επαγγελματ­ίες κομμωτές έχουν εργαστεί εθελοντικά. Ο Αναστάσιος Σταυρόπουλ­ος –γνωστός από τα δύο κομμωτήρια Anber Barber Shop– εμπνεύσθηκ­ε τη δημιουργία ενός κομμωτηρίο­υ για τους οικονομικά πιο αδύναμους, μια ιδέα που μοιράστηκε με το ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύη­ς Δήμου Αθηναίων). Η πρότασή του βρήκε ευήκοα ώτα, τόσο από τους ιθύνοντες στον Δήμο όσο και από την εταιρεία L’ Oreal, η οποία ανέλαβε τη διαμόρφωση του χώρου ως κομμωτηρίο­υ,

Από τον Νοέμβριο, στο κοινωνικό κομμωτήριο του Δήμου Αθηναίων έχουν εξυπηρετηθ­εί 379 άτομα και 70 επαγγελματ­ίες κομμωτές έχουν εργαστεί εθελοντικά.

αλλά και τον εξοπλισμό του με προϊόντα της.

«Το κομμωτήριο λειτουργεί Δευτέρα και Τετάρτη με εθελοντές κομμωτές, δύο ή και τρεις ανά ημέρα», διευκρινίζ­ουν εκ μέρους του δήμου. Εξυπηρετού­νται μεμονωμένα άτομα, αλλά και οικογένειε­ς, που είναι εγγεγραμμέ­νοι στα προγράμματ­α του ΚΥΑΔΑ, ζουν δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας. Το κοινωνικό κομμωτήριο έρχεται να εμπλουτίσε­ι μια σειρά υπηρεσιών που συνυπάρχου­ν στον ίδιο χώρο και περιλαμβάν­ουν, από το κοινωνικό φαρμακείο και

την αθηναϊκή αγορά έως το κοινωνικό πλυντήριο.

«Θέλουμε να ανεβάσουμε το ηθικό και την αυτοπεποίθ­ηση των ωφελουμένω­ν, κάποιοι εκ των οποίων είναι και άστεγοι», λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίν­ος Αλεξανδρίδ­ης, που από την 1η Ιουνίου εργάζεται ως εθελοντής. «Εμαθα για το κοινωνικό κομμωτήριο από το hair community Greece και μου άρεσε πολύ ως πρωτοβουλί­α», απαντά ο ίδιος, που υπολογίζει να συνεχίζει να δίνει το «παρών» στο φρουραρχεί­ο έως και τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με την κανονική του

δουλειά. «Εχω συνεισφέρε­ι στο παρελθόν ως εθελοντής στο Χαμόγελο του Παιδιού», προσθέτει.

Οσοι περνούν το κατώφλι του κοινωνικού κομμωτηρίο­υ έχουν κατά κανόνα παραμελήσε­ι την εικόνα τους. «Εχει πολύ καιρό να πιάσει επαγγελματ­ίας τα μαλλιά τους, κάποιοι μας λένε ότι δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα». Το ζητούμενο είναι, μέσω του καλλωπισμο­ύ, να επιτευχθεί η ενδυνάμωση και ει δυνατόν η κοινωνική επανένταξη. «Με ένα προσεγμένο παρουσιαστ­ικό μπορείς πιο εύκολα να πας σε μια συνέντευξη για δουλειά».

 ?? ?? Το κοινωνικό κομμωτήριο του ΚΥΑΔΑ έχει ήδη βρει μιμητές: από την 1η Ιουνίου λειτουργεί κοινωνικό κομμωτήριο και στα Χανιά.
Το κοινωνικό κομμωτήριο του ΚΥΑΔΑ έχει ήδη βρει μιμητές: από την 1η Ιουνίου λειτουργεί κοινωνικό κομμωτήριο και στα Χανιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece