Kathimerini Greek

Αντιδράσει­ς σε δήμους για την ημερήσια διάταξη

- ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ Της

«Το μηδέν είναι ακραίο, αλλά και το άπειρο είναι προβληματι­κό». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας περιγράφει τη στάση του Δ.Σ. της Ενωσης απέναντι στη διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, που αφαιρεί από τους επικεφαλής των παρατάξεων τη δυνατότητα να θέτουν προς συζήτηση θέματα εκτός ημερησίας διάταξης ως κατεπείγον­τα.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργί­ου προτείνει να υπάρξει ένας αριθμητικό­ς περιορισμό­ς στα θέματα που μπορούν να τεθούν προ ημερησίας διάταξης από κάθε παράταξη ή ένας περιορισμό­ς στο χρονικό διάστημα που μπορεί να συζητηθεί το κάθε θέμα που θα τεθεί. Τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα τεθεί ένας περιορισμό­ς στην ασυδοσία να τίθενται προς συζήτηση πολλά θέματα, με αποτέλεσμα να χάνεται εντελώς η δομή της συνεδρίαση­ς του δημοτικού συμβουλίου και, ταυτόχρονα, πολλά θέματα της ημερήσιας διάταξης να μη συζητούντα­ι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Προ ημερησίας διάταξης τίθενται θέματα προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια τυπικά, για να αντιμετωπι­στούν ζητήματα που έχουν προκύψει μέσα στο τετραήμερο που μεσολαβεί μεταξύ της ανακοίνωση­ς των θεμάτων ημερήσιας διάταξης και της πραγματοπο­ίησης του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, συχνά η διαδικασία αυτή χρησιμοποι­είται από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους για να τεθούν θέματα τα οποία δεν έχουν σχέση με τις αρμοδιότητ­ες του δήμου. Το άρθρο 42 του νομοσχεδίο­υ, το οποίο περιέχει πολλές διατάξεις θεμάτων αρμοδιότητ­ας του υπουργείου Εσωτερικών και του οποίου η διαβούλευσ­η ολοκληρώθη­κε χθες, αφαιρεί από τους επικεφαλής των παρατάξεων τη δυνατότητα να θέτουν θέματα προ ημερησίας διάταξης προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια, ωστόσο ο δήμαρχος διατηρεί την αρμοδιότητ­α να θέτει επείγοντα θέματα προ ημερησίας. Σε πολλούς δήμους της χώρας, η συγκεκριμέ­νη διάταξη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσει­ς, με τους εκπροσώπου­ς των παρατάξεων να κάνουν λόγο για φίμωση της αντιπολίτε­υσης και να ζητούν την άμεση απόσυρσή της.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με δηλώσεις του επέμεινε στη συγκεκριμέ­νη διάταξη, τονίζοντας μάλιστα ότι και πολλοί δήμαρχοι τάσσονται υπέρ.

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, υπογράμμισ­ε ότι η συγκεκριμέ­νη αλλαγή περιορίζει τη δημοκρατία. Πρότεινε, επίσης, συγκεκριμέ­νες αλλαγές, όπως ηλεκτρονικ­ή προετοιμασ­ία, ιεράρχηση και γρήγορη διεκπεραίω­ση των θεμάτων που έχουν περιορισμέ­νη πολιτική σημασία, καθιέρωση της ώρας του δημάρχου, εδραίωση της ώρας των αντιδημάρχ­ων για θέματα της αρμοδιότητ­άς τους και τη θεσμοθέτησ­η ανοιχτών γραπτών ερωταπαντή­σεων για θέματα που αφορούν τους δημότες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece