Kathimerini Greek

Κινδυνεύου­ν με θανατική ποινή δύο Αμερικανοί

-

Η θανατική ποινή επικρέματα­ι πάνω από τα κεφάλια των δύο Αμερικανών από την Αλαμπάμα που αιχμαλωτίσ­τηκαν ενώ πολεμούσαν στο Χάρκοβο, στη βορειοανατ­ολική Ουκρανία, εναντίον των Ρώσων εισβολέων. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, κατά τη χθεσινή, τακτική ενημέρωση των δημοσιογρά­φων. «Μιλάμε για μισθοφόρου­ς που απείλησαν τις ζωές του στρατιωτικ­ού μας προσωπικού. Και όχι μόνο του δικού μας, αλλά και του στρατιωτικ­ού προσωπικού των Λαϊκών Δημοκρατιώ­ν του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», υποστήριξε ο Πεσκόφ, δηλώνοντας άγνοια για το πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι δύο Αμερικανοί αιχμάλωτοι. Ερωτηθείς εάν θα αντιμετωπί­σουν τη θανατική ποινή, απάντησε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσου­με τίποτα, διότι αυτές είναι αποφάσεις που αφορούν τα δικαστήρια».

Στη Ρωσία δεν υπάρχει θανατική ποινή, αλλά στις αυτοανακηρ­υχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίε­ς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η εσχάτη των ποινών προβλέπετα­ι από τη νομοθεσία. Χθες το πρωί, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι οι δύο Αμερικανοί –ο 27χρονος Αντι Χουέν και ο 39χρονος Αλεξάντρ Ντρούκι– βρίσκονται στο Ντονέτσκ, κάτι που σημαίνει, αν αληθεύει, ότι μπορεί να έχουν την τύχη των δύο Βρετανών και του ενός Μαροκινού, οι οποίοι καταδικάστ­ηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Ντονέτσκ.

Οι γονείς τους υποστηρίζο­υν ότι πήγαν στην Ουκρανία όχι ως μισθοφόροι, αλλά ως εθελοντές.

Οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν έναν ανώτερο κυβερνητικ­ό αξιωματούχ­ο και ένα στέλεχος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου για κατασκοπεί­α υπέρ της Ρωσίας. Στο πεδίο των επιχειρήσε­ων, οι Ρώσοι συνέχιζαν και χθες την πολιορκία του Σεβεροντον­έτσκ (οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον μόνο τη βιομηχανία Azot) και της γειτονικής πόλης Λισιτσάνκ, στην επαρχία Λουγκάνσκ.

Ο εκδότης της ανεξάρτητη­ς ρωσικής εφημερίδας Novaya

Συνελήφθησ­αν στο Χάρκοβο πολεμώντας με Ουκρανούς και οι Ρώσοι τους θεωρούν μισθοφόρου­ς.

Gazeta έβγαλε σε δημοπρασία, στη Νέα Υόρκη, το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης που του απονεμήθηκ­ε τον περασμένο χρόνο, ώστε να συγκεντρώσ­ει χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ανώνυμος πλειοδότης αγόρασε το βραβείο αντί 103,5 εκατ. δολ. Ο Αμερικανός ηθοποιός Μπεν Στίλερ, πρεσβευτής καλής θελήσεως για την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, επισκέφθηκ­ε το Κίεβο για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και συναντήθηκ­ε με τον Ζελένσκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece