Kathimerini Greek

Πέμπτη αναμέτρηση σε τρία χρόνια

Το Ισραήλ οδεύει σε πρόωρες βουλευτικέ­ς εκλογές το φθινόπωρο

-

Των ΠΑΤΡΙΚ ΚΙΝΓΚΣΛΕΪ και ΙΖΑΜΠΕΛ ΚΕΡΣΝΕΡ

Ο ισραηλινός κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς θα διαλύσει τη βουλή πριν από το τέλος του μήνα, τερματίζον­τας τη θητεία της κυβέρνησης και στέλνοντας τη χώρα στις κάλπες για πέμπτη φορά σε τρία χρόνια. Η απόφαση οδηγεί το Ισραήλ πίσω στην παράλυση και ρίχνει πολιτικό σωσίβιο στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον ακροδεξιό πρωθυπουργ­ό, ο οποίος έφυγε από τον θώκο πριν από ένα χρόνο με τον σχηματισμό της σημερινής απερχόμενη­ς κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου δικάζεται αυτή την περίοδο με την κατηγορία της διαφθοράς, αλλά αρνείται να εγκαταλείψ­ει την πολιτική και το κόμμα του, το Λικούντ, προηγείται στις δημοσκοπήσ­εις. Μόλις διαλυθεί η βουλή, πέφτει η αυλαία σε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στην ισραηλινή ιστορία: τον σχηματισμό οκτακομματ­ικής κυβέρνησης, που ένωσε πολιτικούς αντιπάλους από τη Δεξιά, την Αριστερά και το Κέντρο, ενώ συμπεριέλα­βε και το πρώτο ανεξάρτητο αραβικό κόμμα. Ωστόσο, αυτή η ιδεολογική ανομοιογέν­εια αποτέλεσε και την αιτία της κατάρρευσή­ς της.

Εντονες διαφορές

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πτέρυγες, υπό την ανελέητη πίεση της ακροδεξιάς συμμαχίας του Νετανιάχου, υποχρέωσε δύο ακροδεξιού­ς βουλευτές να αποσκιρτήσ­ουν, στερώντας από το κυβερνητικ­ό σχήμα την πλειοψηφία. Οταν αρκετοί αριστεροί αλλά και Αραβες βουλευτές εξεγέρθηκα­ν σε κρίσιμες ψηφοφορίες, ο συνασπισμό­ς αποφάσισε πως είναι πλέον αδύνατο να κυβερνήσει.

Το τελειωτικό χτύπημα ήταν η αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσ­ει τις απαραίτητε­ς ψήφους για να παρατείνει το νομικό καθεστώς δύο ταχυτήτων στη Δυτική Οχθη, που διαφοροποι­εί εποίκους και Παλαιστινί­ους από όταν το Ισραήλ κατέλαβε τα εδάφη της το 1967.

Πολλοί Αραβες μέλη της κυβέρνησης αρνήθηκαν να υπερψηφίσο­υν το σύστημα που πρέπει να παρατείνετ­αι κάθε πέντε χρόνια. Ετσι απέτυχε η έγκριση του νομοσχεδίο­υ, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργ­ός Ναφτάλι Μπένετ, πρώην ηγέτης των εποίκων, να υποχρεωθεί να ρίξει την κυβέρνηση και να καθυστερήσ­ει την οριστική ψηφοφορία μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Δύσκολη συγκυρία

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διατηρήσου­με την κυβέρνηση, της οποίας η επιβίωση είναι κατά τη γνώμη μας προς το εθνικό συμφέρον», είπε ο Μπένετ σε τηλεοπτική ομιλία. Η αναμέτρηση, που θα είναι η πέμπτη από

τον Απρίλιο του 2019, αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί το φθινόπωρο.

Συμπίπτει με μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όπου έχουν αυξηθεί οι παλαιστινι­ακές επιθέσεις κατά Ισραηλινών, ενώ κλιμακώνετ­αι ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Παράλληλα περιπλέκετ­αι η διπλωματία με τον σημαντικότ­ερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, καθώς η νέα πολιτική κρίση πυροδοτήθη­κε λιγότερο από έναν μήνα πριν από την άφιξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πρώτη του επίσκεψη στη Μέση Ανατολή με την ιδιότητα του αρχηγού κράτους.

Η απόφαση οδηγεί τη χώρα σε παράλυση και ρίχνει πολιτικό σωσίβιο στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

 ?? ?? Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Ναφτάλι Μπένετ και ο ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσα­ν τη Δευτέρα στην Κνεσέτ τη διάλυση της κυβέρνησης. Μόλις διαλυθεί η βουλή, πέφτει η αυλαία σε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στην ισραηλινή ιστορία: τον σχηματισμό οκτακομματ­ικής κυβέρνησης με Δεξιά, Αριστερά, Κέντρο και αραβικό κόμμα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Ναφτάλι Μπένετ και ο ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσα­ν τη Δευτέρα στην Κνεσέτ τη διάλυση της κυβέρνησης. Μόλις διαλυθεί η βουλή, πέφτει η αυλαία σε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στην ισραηλινή ιστορία: τον σχηματισμό οκτακομματ­ικής κυβέρνησης με Δεξιά, Αριστερά, Κέντρο και αραβικό κόμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece