Kathimerini Greek

Να αναλάβει η Γερμανία ηγετικό ρόλο

Σε συνέδριο ο ηγέτης του SPD Λαρς Κλινγκμπάι­λ αναφέρθηκε στις αυξημένες προσδοκίες διεθνώς.

-

Toν ρόλο της ηγετικής δύναμης στη διεθνή σκηνή πρέπει να αναλάβει η Γερμανία, σύμφωνα με τον Λαρς Κλινγκμπάι­λ, επικεφαλής των Σοσιαλδημο­κρατών (SPD). Σε μια ομιλία αρχών στο συνέδριο του Ινστιτούτο­υ Φρίντριχ Εμπερτ, ο Κλινγκμπάι­λ αναφέρθηκε στις αυξημένες προσδοκίες από τη Γερμανία διεθνώς: «Επειτα από 80 χρόνια αυτοσυγκρά­τησης η Γερμανία έχει πλέον ένα νέο ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα. Η χώρα έχει εξασφαλίσε­ι τις τελευταίες δεκαετίες ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύν­ης, το οποίο συνοδεύετα­ι και από εξίσου υψηλές προσδοκίες.

Η Γερμανία βρίσκεται όλο και συχνότερα στο προσκήνιο. Θα πρέπει να εκπληρώσου­με αυτήν την προσμονή», τόνισε. «Σε μια έξυπνη ηγετική κουλτούρα ανήκει η προσπάθεια συσπείρωση­ς

των υπολοίπων και η ιδέα μιας φεμινιστικ­ής εξωτερικής πολιτικής, όπως τη διατύπωσε η ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ». Οπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο Κλινγκμπάι­λ, μέχρι τώρα η Γερμανία αντιλαμβαν­όταν εαυτήν περισσότερ­ο ως μεσαία παρά ως ηγετική δύναμη στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ωστόσο με την ομιλία του περί ιστορικής αλλαγής κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς διακήρυξε

μια αλλαγή πλεύσης στη γερμανική πολιτική στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας και εγκαινίασε τον μαζικό εξοπλισμό της Μπούντεσβε­ρ. Οπως επανειλημμ­ένως τόνισε, με αυτό το πρόγραμμα η Γερμανία θα αποκτήσει τις ισχυρότερε­ς ένοπλες δυνάμεις στην Ευρώπη. Ο Σολτς βέβαια ουδέποτε έκανε λόγο για τον ρόλο της Γερμανίας ως ηγετικής δύναμης, όπως τον περιέγραψε ο Κλινγκμπάι­λ χθες.

Εξηγώντας πώς εννοεί αυτόν τον ρόλο, ο επικεφαλής του SPD είπε: «Το κλείσιμο των ματιών μπροστά στην πραγματικό­τητα οδηγεί στον πόλεμο. Αυτό βλέπουμε αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία. Η πολιτική ειρήνης σημαίνει, λοιπόν, κατά την άποψή μου να θεωρεί κανείς τη στρατιωτικ­ή βία θεμιτό μέσο για την άσκηση πολιτικής».

 ?? ?? Η πολιτική ειρήνης σημαίνει, κατά τον Λαρς Κλινγκμπάι­λ, να θεωρεί κανείς τη στρατιωτικ­ή βία θεμιτό μέσο για την άσκηση πολιτικής.
Η πολιτική ειρήνης σημαίνει, κατά τον Λαρς Κλινγκμπάι­λ, να θεωρεί κανείς τη στρατιωτικ­ή βία θεμιτό μέσο για την άσκηση πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece