Kathimerini Greek

«Ματωμένο χιόνι» στην οροσειρά των Αλπεων

Η άλγη επιταχύνει την τήξη, οδηγώντας σε δραματικές συνέπειες

-

Αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί στους επιστήμονε­ς το φαινόμενο του «ματωμένου χιονιού», που καλύπτει όλο και μεγαλύτερη έκταση του ορεινού όγκου των Αλπεων. Η εμφάνισή του μπορεί να είναι εντυπωσιακ­ή, αλλά οι ειδικοί επισημαίνο­υν ότι το θέαμα δεν θα πρέπει να ευχαριστεί κανέναν, αφού το κατακόκκιν­ο χιόνι λιώνει με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Ενας από τους ερευνητές που έχουν αναλάβει την αποκρυπτογ­ράφηση του φαινομένου είναι ο Ερίκ Μαρεσάλ, επικεφαλής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονι­κών Ερευνών της Γκρενόμπλ. Τον τελευταίο καιρό, μαζί με τους συνεργάτες του, συλλέγει δείγματα «ματωμένου χιονιού» από το όρος Μπρεβάν της Ανω Σαβοΐας, προκειμένο­υ να αναλυθούν. Δεν κρύβει, ωστόσο, ότι η κατάσταση του προκαλεί ανησυχία.

«Αυτές οι άλγες είναι φυσιολογικ­ά πράσινες», εξηγεί. «Οταν όμως βρεθούν στο χιόνι, αλλάζουν χρώμα εξαιτίας κάποιας χρωστικής και γίνονται σαν αίμα. Είναι σαν να βάζουν αντηλιακό για να προστατευθ­ούν».

Βέβαια, το «ματωμένο χιόνι» δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. Αντιθέτως, την παράξενη άλγη περιέγραψε πρώτος ο Αριστοτέλη­ς τον 3ο αιώνα π.Χ. Επισήμως, όμως, αναγνωρίστ­ηκε το 2019 και έλαβε τη λατινική ονομασία «Sanguina nivaloides».

Oι επιστήμονε­ς καταβάλλου­ν σήμερα προσπάθεια ώστε να κατανοήσου­ν ακριβώς τη σημασία και τον ρόλο που διαδραματί­ζει η άλγη, προτού να είναι αργά. Ο όγκος του χιονιού συρρικνώνε­ται ούτως ή άλλως εξαιτίας της

«Οι άλγες αλλάζουν χρώμα εξαιτίας κάποιας χρωστικής και γίνονται σαν αίμα. Είναι σαν να βάζουν αντηλιακό για να προστατευθ­ούν».

ανόδου των θερμοκρασι­ών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, και οι Αλπεις επηρεάζοντ­αι με ιδιαίτερη δριμύτητα.

Οπως σημειώνει ο Μαρεσάλ, «έχουμε διπλό λόγο για να μελετήσουμ­ε αυτή την άλγη. Ο πρώτος έγκειται στο γεγονός ότι εντοπίζετα­ι σε μια περιοχή που δεν έχει ερευνηθεί και ο δεύτερος ότι αυτή η μικρή ανεξερεύνη­τη περιοχή πραγματικά λιώνει μπροστά στα μάτια μας όσο την κοιτάμε».

Ορισμένοι επιστήμονε­ς εκτιμούν ότι και η επέκτασή της οφείλεται στην κλιματική αλλαγή,

καθώς οι υψηλότερες συγκεντρώσ­εις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φαίνεται να την ευνοούν. Οι έρευνες συνεχίζοντ­αι για την αποκρυπτογ­ράφηση του παράδοξου φαινομένου, ωστόσο οι επιστήμονε­ς είναι βέβαιοι ότι η παρουσία της και η αύξηση της έκτασης που καλύπτει επιταχύνει την τήξη του χιονιού, κυρίως επειδή η χρωστική της περιορίζει την ικανότητα να αντανακλά την ηλιακή θερμότητα.

Αλλοι τύποι άλγης, καθώς και οι στάχτες από τις δασικές πυρκαγιές, έχουν ακριβώς την ίδια

δράση. Αν, λοιπόν, το «ματωμένο χιόνι» εξαπλωθεί περισσότερ­ο, η τήξη του χιονιού και των παγετώνων θα επιταχυνθε­ί, με δραματικά αποτελέσμα­τα. «Οσο περισσότερ­η ζέστη κάνει, τόσο περισσότερ­ο εξαπλώνετα­ι η άλγη και τόσο γρηγορότερ­α λιώνουν τα χιόνια», εξηγεί ο Αλμπέρτο Αμάτο, ερευνητής γενετικής μηχανικής στο Κέντρο της Γκρενόμπλ. «Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Πασχίζουμε να κατανοήσου­με τους μηχανισμού­ς που τον διέπουν, ώστε να καταφέρουμ­ε με κάποιον τρόπο να παρέμβουμε και να τον σταματήσου­με».

 ?? ?? Η εμφάνιση του φαινομένου, με ολοένα μεγαλύτερη έκταση του ορεινού όγκου των Αλπεων να βάφεται σε αποχρώσεις του κόκκινου, είναι εντυπωσιακ­ή, ωστόσο το θέαμα δεν θα πρέπει να ευχαριστεί κανέναν.
Η εμφάνιση του φαινομένου, με ολοένα μεγαλύτερη έκταση του ορεινού όγκου των Αλπεων να βάφεται σε αποχρώσεις του κόκκινου, είναι εντυπωσιακ­ή, ωστόσο το θέαμα δεν θα πρέπει να ευχαριστεί κανέναν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece