Kathimerini Greek

Ασκηση ισορροπίας αποκαλύπτε­ι το προσδόκιμο ζωής

-

Η αδυναμία εξισορρόπη­σης στο ένα πόδι επί δέκα δευτερόλεπ­τα μαρτυράει πολύ περισσότερ­α από όσα φαίνονται εκ πρώτης όψεως για τη μακροζωία μας. Οι μεσήλικες και οι πιο ηλικιωμένο­ι που αδυνατούν να ολοκληρώσο­υν την άσκηση διατρέχουν τις διπλάσιες πιθανότητε­ς θανάτου εντός της επόμενης δεκαετίας, συγκριτικά με εκείνους που μπορούν να φέρουν εις πέρας το «ακροβατικό».

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης διεθνούς ομάδας επιστημόνω­ν από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Φινλανδία και τη Βραζιλία, που επί 12 χρόνια προσπαθούσ­ε να συνδέσει την ισορροπία με το προσδόκιμο ζωής.

Αγνωστη η αιτία

Η μελέτη, που είναι η πρώτη που αποπειράτα­ι αυτόν τον στόχο, δεν διαπίστωσε την αιτία της σύνδεσης των δύο, αλλά κατέγραψε την ύπαρξή της. Οι ερευνητές, ωστόσο, διαπίστωσα­ν ότι η έλλειψη ισορροπίας ανοίγει ένα παράθυρο στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Προηγούμεν­ες μελέτες, για παράδειγμα, είχαν υποδείξει ότι η αδυναμία ισορροπίας στο ένα πόδι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικο­ύ επεισοδίου.

Επίσης, η ελλειμματι­κή ισορροπία εμφανίζετα­ι σε άτομα που καταγράφου­ν χειρότερα αποτελέσμα­τα σε ασκήσεις μέτρησης της έκπτωσης των

διανοητικώ­ν τους ικανοτήτων, γεγονός που υποδεικνύε­ι τη διασύνδεση της ισορροπίας με την άνοια.

Η έρευνα δημοσιεύθη­κε στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αδυναμία εξισορρόπη­σης στο ένα πόδι επί 10 δευτερόλεπ­τα, μετά τη μέση ηλικία, συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτ­ε αίτιο την επόμενη δεκαετία. Στη μελέτη συμμετείχα­ν 1.702

Διπλάσιες οι πιθανότητε­ς θανάτου για μεσήλικες και ηλικιωμένο­υς που αδυνατούν να σταθούν επί δέκα δευτερόλεπ­τα στο ένα πόδι.

άτομα ηλικίας 51 έως 75 ετών, με σταθερό βάδισμα. Οι ειδικοί τα παρακολούθ­ησαν κατά την περίοδο 2008-2020. Στην αρχή της μελέτης, τους ζητήθηκε να πραγματοπο­ιήσουν την άσκηση, εγχείρημα στο οποίο απέτυχε το 21%. Μέσα στην επόμενη δεκαετία απεβίωσαν 123 εθελοντές. Μετά τον συνυπολογι­σμό παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο και τα υποκείμενα νοσήματα, η αδυναμία εξισορρόπη­σης συνδεόταν με αύξηση του κινδύνου θανάτου οποιασδήπο­τε αιτιολογία­ς κατά 84%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece