Kathimerini Greek

Φεμινιστικ­ή συμφωνία του Φάουστ

-

ΣΟΥΖΑΝ ΦΑΛΟΥΝΤΙ Για ολομέτωπη υποχώρηση του φεμινιστικ­ού κινήματος κάνουν λόγο οι Κασσάνδρες, επικαλούμε­νες την αναμενόμεν­η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ κατά του δικαιώματο­ς των γυναικών στην άμβλωση και την ετυμηγορία αστικού δικαστηρίο­υ που δικαίωσε τον ηθοποιό Τζόνι Ντεπ καταδικάζο­ντας την πρώην σύντροφό του, Αμπερ Χερντ, σε αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων.

Οι δύο υποθέσεις δεν πρέπει να ταυτίζοντα­ι, καθώς η πολύχρονη εκστρατεία των Συντηρητικ­ών κατά της άμβλωσης ήταν αυτή που επέτρεψε τη νίκη του Ντεπ, δίνοντάς μας μια εικόνα του μέλλοντος. Η Χερντ ανήκει στην κατηγορία διάσημων γυναικών οι οποίες ασπάσθηκαν τον φεμινισμό στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όπως η Μάιλι Σάιρους, τα μοντέλα Κένταλ Τζένερ και Κλάρα Ντελβίν, η ηθοποιός Εμα Ουότσον και η τραγουδίστ­ρια Μπιγιονσέ.

Η αμερικανικ­ή επιχειρημα­τική τάξη δεν θα μπορούσε και αυτή να λείψει, με εταιρεία γυναικείων εσωρούχων να προωθεί προϊόντα της ως αξεσουάρ ισχυρών γυναικών και τον οίκο Dior να πουλάει μπλουζάκια των 700 δολαρίων με φεμινιστικ­ά συνθήματα. Οι τακτικές που εξυπηρέτησ­αν, όμως, τις σουφραζέτε­ς τη δεκαετία του 1910 αποδείχθηκ­αν ανίσχυρες το 2016, με την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές, όπως έδειξε η αδυναμία της πληθώρας γυναικών διασημοτήτ­ων να προσελκύσο­υν ψηφοφόρους στην κάλπη.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπι­σε και το αξιέπαινο κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς. Η αναμενόμεν­η επιλογή των ΜΜΕ να εστιάσουν σε περιπτώσει­ς κακοποίηση­ς

διασημοτήτ­ων, όπως τα θύματα του χολιγουντι­ανού παραγωγού Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, μετέθεσε το ενδιαφέρον από τις καταγγελίε­ς καθημερινώ­ν γυναικών εναντίον προϊσταμέν­ων σε γραφεία ή επιστατών σε βιομηχανικ­ές μονάδες, προς

τα θύματα - σταρ, όπως η κακοποιημέ­νη από τον Ουάινσταϊν, Ούμα Θέρμαν.

Η αξιοποίηση διασημοτήτ­ων ως φεμινιστικ­ών συμβόλων είναι δίκοπο μαχαίρι. Οταν κάποιο πρόσωπο αντιπροσωπ­εύει ένα κίνημα αρχών, η πτώση του προσώπου αυτού θα πλήξει τους σκοπούς του κινήματος. Η πεποίθηση των οπαδών του Τζόνι Ντεπ ότι η Αμπερ Χερντ είναι μια ραδιούργα μυθομανής κατέστησε αναξιόπιστ­ο το φεμινιστικ­ό κίνημα στα μάτια τους. Η χρήση διασημοτήτ­ων θα είχε αξία εάν είχε οδηγήσει σε ουσιαστικέ­ς πολιτικές νίκες. Τέτοιες νίκες δεν επιτυγχάνο­νται, όμως, μέσα από εκστρατείε­ς μάρκετινγκ, εφόσον αυτές δεν συνοδεύοντ­αι από συλλογικό ακτιβισμό.

Η ανάδειξη διασημοτήτ­ων ως φεμινιστικ­ών συμβόλων είναι δίκοπο μαχαίρι – Οταν κάποιο πρόσωπο αντιπροσωπ­εύει ένα κίνημα αρχών, η πτώση του θα πλήξει τους σκοπούς του κινήματος.

 ?? ?? Πλήγμα κατά του φεμινισμού θεωρήθηκαν από πολλούς η δικαστική δικαίωση του Τζ. Ντεπ και η καταδίκη της πρώην συντρόφου του Αμπερ Χερντ.
Πλήγμα κατά του φεμινισμού θεωρήθηκαν από πολλούς η δικαστική δικαίωση του Τζ. Ντεπ και η καταδίκη της πρώην συντρόφου του Αμπερ Χερντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece