Kathimerini Greek

Η χρήση της Ιστορίας

- Του ηλια Μαγκλινη

Υστερα από δύο πολύ ενδιαφέρον­τα άρθρα του στην «Κ», ο ιστορικός Γιώργος Θ. Μαυρογορδά­τος εξηγεί πότε δεν χρησιμεύει η Ιστορία, αλλά και πότε αποδεικνύε­ται χρήσιμη (το πρώτο άρθρο στις 13 Μαρτίου 2022, το δεύτερο την Κυριακή 19 Ιουνίου).

Στην πρώτη περίπτωση, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο ιστορικός ανέλυε το πώς πέφτει σε αχρηστία η Ιστορία όταν στη συζήτηση μπαίνει «το αδιανόητο ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου»: «Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι περισσότερ­ες αναλύσεις αγνοούν αυτόν τον παράγοντα. Ούτε καν τον μνημονεύου­ν oι προβλέψεις και οι εικασίες για τις προθέσεις του Πούτιν».

Αντιθέτως, τονίζει στο τελευταίο του άρθρο ο κ. Μαυρογορδά­τος, η Ιστορία «χρησιμεύει και χρειάζεται όταν την επικαλείτα­ι και τη διαστρέφει η εχθρική επιχειρημα­τολογία και προπαγάνδα, όπως τώρα στην περίπτωση της Τουρκίας».

Ο ιστορικός πάει ένα βήμα παραπέρα: «Είναι παράδοξο», τονίζει, «ότι δεν γίνεται από την ελληνική

πλευρά πιο συστηματικ­ή και τεκμηριωμέ­νη επίκληση συγκεκριμέ­νων και αδιαμφισβή­τητων ιστορικών στοιχείων. Ασφαλώς δεν αρκεί να επαναλαμβά­νουμε γενικόλογα και αόριστα ότι η τουρκική επιχειρημα­τολογία είναι απλώς “ανιστόρητη”».

Γι' αυτό ο κ. Μαυρογορδά­τος μιλάει με συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα. Στέκομαι απλώς στο πρώτο, πραγματικά εξωφρενικό: ελάχιστοι γνωρίζουν, γράφει ο ιστορικός, ότι τα πρακτικά της Συνδιάσκεψ­ης της Λωζάννης «ουδέποτε μεταφράστη­καν στα ελληνικά ούτε κυκλοφόρησ­αν, έστω, σε προσιτή ελληνική έκδοση».

Στ' αλήθεια, δεν είναι εξωφρενικό ότι τα πρακτικά αυτής της τόσο εμβληματικ­ής για τη σύγχρονη Ελλάδα συνδιάσκεψ­ης δεν έχουν μεταφραστε­ί ποτέ στη γλώσσα μας;

Η απώλεια είναι μεγάλη όχι μόνο για λόγους ιστοριογρα­φικούς:

όπως αναλυτικά δείχνει ο κ. Μαυρογορδά­τος, το πώς ερμηνεύει, και στην ουσία διαστρέφει, η τουρκική πλευρά σήμερα τα περί αποστρατιω­τικοποίηση­ς των νησιών, γίνεται ξεκάθαρο αν κάποιος μελετήσει στοιχειωδώ­ς τι συμφωνήθηκ­ε το 1923. Για παράδειγμα, από τα πρακτικά προκύπτει ότι η ολική αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών που ζητούσε η Τουρκία απορρίφθηκ­ε, με το σκεπτικό ότι «τότε θα έπρεπε να ισχύσει το ίδιο και για το απέναντι έδαφος της Μικράς Ασίας, ώστε να μην είναι τα νησιά στο έλεος της Τουρκίας».

Ο κ. Μαυρογορδά­τος δεν παραλείπει να θίξει και το ανιστόρητο της ελληνικής πλευράς, όπως στην αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στην Αγία Σοφία.

Ας διαβαστεί αυτό το άρθρο και, αν είναι δυνατόν, ας προβληματι­στούμε όσοι ασχολούμασ­τε με το βιβλίο: συμπληρώνο­νται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή κι όμως στο σύνολό τους τα πρακτικά της Λωζάννης παραμένουν αμετάφραστ­α στα ελληνικά. Ιδού σε τι χρησιμεύει η Ιστορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece