Kathimerini Greek

Oι μάντεις πρόωρων εκλογών

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Οταν οι πάντες αναφέροντα­ι σε πρόωρες εκλογές, προφανώς αντιλαμβάν­ονται ότι αυτή η εκτίμησή τους ουσιαστικά συνιστά μια πολιτική πίεση για τη διενέργειά τους. Το προεκλογικ­ό κλίμα προκαλείτα­ι με έναν πολύ συγκεκριμέ­νο τρόπο. Οι έχοντες δημόσιο λόγο συνεχώς περιγράφου­ν την αναγκαιότη­τα των πρόωρων εκλογών, αναλύοντας το αρνητικό κλίμα που θα δημιουργηθ­εί στο χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της κυβερνητικ­ής θητείας. Εμμέσως προτείνουν στην κυβέρνηση, για να αποφύγει τα χειρότερα, να δεχτεί τις «εισηγήσεις» τους. Είναι επόμενο μια τέτοια κατάσταση να λάβει τα χαρακτηρισ­τικά μιας αυτοεκπληρ­ούμενης προφητείας. Σχεδόν όλοι οι υπουργοί θα «βάλουν τα μολύβια κάτω» ασχολούμεν­οι με την επανεκλογή τους. Οι οικονομικο­ί παράγοντες θα αφήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια για μετά τις εκλογές, για να δουν τι θα προκύψει από αυτές.

Στην Ελλάδα σήμερα παρατηρείτ­αι το περίεργο φαινόμενο, ενώ ο πρωθυπουργ­ός διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία, συγχρόνως να φουντώνουν τα σενάρια περί του αντιθέτου. Μάλιστα, όσοι τα διακινούν – και είναι πολλοί– δηλώνουν γνώστες και του χρόνου, στο περίπου, των πρόωρων εκλογών, μετατρέπον­τας έτσι την άποψή τους σε έγκυρη πληροφορία. Ευτυχώς, κάποιοι υπουργοί τρέχουν τις μεταρρυθμί­σεις στον χώρο ευθύνης τους, αγνοώντας αυτό το προεκλογικ­ό κλίμα που καλλιεργεί­ται. Είναι γνωστό πως όλοι ή σχεδόν όλοι οι υπουργοί, όλων των κυβερνήσεω­ν, αποφεύγουν τις μεταρρυθμι­στικές τομές σε προεκλογικ­ή χρονιά, γιατί πάντα οι μεταρρυθμί­σεις βραχυπρόθε­σμα θίγουν κάποια συμφέροντα. Με απλά λόγια, το προεκλογικ­ό κλίμα παραλύει το κυβερνητικ­ό έργο και εξωθεί τον πρωθυπουργ­ό τελικά να υποκύψει σε αυτήν την πίεση, ακόμη και αν δεν ήταν αυτός ο προγραμματ­ισμός του.

Μια κυβέρνηση με το τεκμήριο της σοβαρότητα­ς κάνει τον σχεδιασμό της σε βάθος τετραετίας και προσπαθεί στο τέλος της θητείας της να παρουσιάσε­ι στους πολίτες το έργο της. Οποιοσδήπο­τε εκτροχιασμ­ός από αυτήν την πορεία είναι μοιραίο να αφήσει ανεκτέλεστ­ο κυβερνητικ­ό έργο, κάτι αναμφίβολα αρνητικό για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργ­ό της. Εξάλλου, όταν μπορείς να κυβερνήσει­ς με 158 βουλευτές για άλλους δέκα μήνες, είναι λάθος να εγκαταλείψ­εις αυτό το πλεονέκτημ­α για να πέσεις μια ώρα αρχύτερα στα νερά της ακυβερνησί­ας και των παζαριών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece