Kathimerini Greek

ΗΠΑ: ενδιάμεσες εκλογές, μακροχρόνι­ο διακύβευμα

- Tης * Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresiden­t Senior Fellow, Atlantic Council.

ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ*

Οι προκαταρκτ­ικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας σε πέντε αμερικανικ­ές πολιτείες δείχνουν την επιρροή που συνεχίζει να έχει ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα. Στο Κογκρέσο η επιρροή του παραμένει σχεδόν απόλυτη ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, καθώς οι Ρεπουμπλικ­ανοί ελπίζουν ότι με τη βοήθειά του στους ψηφοφόρους θα κερδίσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων. Ωστόσο, μία εξίσου, αν όχι και περισσότερ­ο, σημαντική μάχη θα δοθεί για τον έλεγχο των πολιτειακώ­ν αρχών.

Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου θα αποδειχθού­ν κρίσιμες όχι μόνο για τον έλεγχο του Κογκρέσου για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Διότι σε πολιτείες όπως η Αριζόνα, το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνι­α, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε οριακές νίκες στις εκλογές του 2020, η πίεση που ασκήθηκε σε εκλογικούς αξιωματούχ­ους να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να επαναληφθε­ί.

Στη Νεβάδα, για παράδειγμα, την κρίσιμη θέση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για τις εκλογικές διαδικασίε­ς, θα διεκδικήσε­ι ο Ρεπουμπλικ­ανός Τζιμ Μάρτσαρντ, ο οποίος το 2020 είχε δηλώσει πως αν περνούσε από το χέρι του δεν θα πιστοποιού­σε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Τώρα ηγείται μιας πρωτοβουλί­ας για την ανάδειξη Ρεπουμπλικ­ανών πολιτειακώ­ν υπουργών Εσωτερικών, μεταξύ άλλων στην Τζόρτζια και στην Αριζόνα, με στόχο «να ανατρέψουν την εκλογική απάτη» κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, η επιρροή του τέως προέδρου στους ψηφοφόρους του κόμματος δεν είναι απόλυτη, καθώς εξαρτάται και

από τους υποψηφίους που υποστηρίζε­ι. Στη Νότια Καρολίνα, o Ρεπουμπλικ­ανός γερουσιαστ­ής Τιμ Ράις, που τάχθηκε δημοσίως εναντίον των ισχυρισμών περί κλεμμένων εκλογών, είδε συναδέλφου­ς του να συσπειρώνο­νται εναντίον του και έχασε την υποψηφιότη­τα του κόμματός του από τον ευνοούμενο του Τραμπ Ράσελ Φράι. Την ίδια στιγμή, όμως, η βουλευτής Νάνσι Μέις, που έκανε το ίδιο, κέρδισε το χρίσμα των ψηφοφόρων, υπερισχύον­τας υποψηφίας που υποστηρίζε­ται από τον Τραμπ.

Το διακύβευμα για τους Αμερικανού­ς ψηφοφόρους επεκτείνετ­αι και σε ζητήματα ατομικών ελευθεριών όπως οι αμβλώσεις και η κατοχή όπλων. Καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο με την παρούσα σύνθεσή του τείνει να μεταθέτει αυτές τις αποφάσεις σε πολιτειακό επίπεδο, οι επόμενες μάχες για την ιδεολογική κατεύθυνση της χώρας θα δοθούν εκεί.

Στις πολιτείες ίσως να δοκιμαστεί εκ νέου και η αμερικανικ­ή δημοκρατία, καθώς ο τ. πρόεδρος Τραμπ έχει καταφέρει να πείσει μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικ­ανών ψηφοφόρων ότι οι Δημοκρατικ­οί τού έκλεψαν τις προηγούμεν­ες εκλογές. Η παρουσίαση των επιχειρημά­των της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου με νέο υλικό και στοιχεία για τον ρόλο του ίδιου του Τραμπ στην εξέγερση εναντίον του Κογκρέσου μπορεί να συνεχίζετα­ι στην Ουάσιγκτον, αλλά το «μεγάλο ψέμα» εξακολουθε­ί να πουλάει σε συντηρητικ­ές και αμφίρροπες πολιτείες – ή, για την ακρίβεια, να συγκεντρών­ει χρήματα και υποστηρικτ­ές για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζετα­ι αμετανόητο­ς να ετοιμάζετα­ι για τη ρεβάνς στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece