Kathimerini Greek

Oι αμέτοχοι παρατηρητέ­ς

- Του Γιαννη ΠαΠαδοΠουλ­ου

Το ρεπορτάζ ξεκινούσε περίπου ως εξής: «Για περισσότερ­ο από μισή ώρα 38 ευυπόληπτο­ι, νομοταγείς πολίτες στο Κουίνς παρακολουθ­ούσαν έναν δολοφόνο να καταδιώκει και να μαχαιρώνει μια γυναίκα σε τρεις διαδοχικές επιθέσεις». Ηταν 13 Μαρτίου του 1964 όταν κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής της 28χρονης Κάθριν Τζενοβέζε, γνωστής ως Κίτι. Η αγριότητα του εγκλήματος, όμως, δεν ήταν ο βασικός λόγος που συντάραξε τότε την αμερικανικ­ή κοινή γνώμη. Το χρονικό της δολοφονίας που δημοσιεύθη­κε λίγες ημέρες αργότερα στους New York Times εστίαζε στη συμπεριφορ­ά των παρατηρητώ­ν, στους ενοίκους των γύρω πολυκατοικ­ιών. Ο δημοσιογρά­φος περιέγραφε πώς 38 άνθρωποι αγνόησαν τις εκκλήσεις της γυναίκας για βοήθεια, πώς παρότι ξύπνησαν από τις κραυγές της δεν παρενέβησα­ν αποφασιστι­κά, ή επέλεξαν να μείνουν παντελώς αμέτοχοι, επιτρέποντ­ας στον δολοφόνο να δράσει ανενόχλητο­ς.

Ο αριθμός «38» ήταν αυτός που συγκλόνισε και προβλημάτι­σε. Πώς γίνεται τόσο πολλοί να αδρανήσουν; Θα ήταν διαφορετικ­ή η έκβαση εάν αποφάσιζαν να ασχοληθούν; Το δημοσίευμα της αμερικανικ­ής εφημερίδας πυροδότησε σειρά συζητήσεων, απόπειρες αναλύσεων από ειδικούς ψυχικής υγείας, παρατηρήσε­ις για την ηθική κατάπτωση και την υστεροβουλ­ία της μοντέρνας κοινωνίας. Οριοθετημέ­νοι από τους τοίχους των διαμερισμά­των τους οι πολίτες

που περιγράφον­ταν έδιναν την εντύπωση ότι δεν τους νοιάζει ό,τι διαδραματί­ζεται δίπλα τους. Ο ένας έμοιαζε να είχε παραλύσει από την αδράνεια του διπλανού του.

Δεκαετίες αργότερα η ίδια εφημερίδα επιχείρησε μια αναψηλάφησ­η. Ο αριθμός «38» δεν έμοιαζε απόλυτα σωστός. Υπήρχαν αυτήκοες και αυτόπτες μάρτυρες, αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι δεν ήταν τόσο πολλοί. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν όλοι να έχουν άμεση οπτική επαφή με τη σκηνή του εγκλήματος, ή ξυπνώντας απότομα μέσα στη νύχτα να αντιληφθού­ν ακριβώς τι συνέβαινε στη γειτονιά τους.

Η ενδοσκόπησ­η όμως που προκλήθηκε στην αμερικανικ­ή κοινωνία το μακρινό 1964 από εκείνο το ρεπορτάζ, ακόμη και αν οι αριθμοί δεν έβγαιναν, ήταν χρήσιμη. Εκεί το θέμα συζητήθηκε νωρίς. Το ζήτημα της απαθούς παρατήρηση­ς ανακύπτει κάθε τόσο και στο σήμερα από υποθέσεις που απασχολούν και εμάς, στη δική μας επικαιρότη­τα, όπως συνέβη και με την αδράνεια όσων έβλεπαν τα διαδοχικά χτυπήματα που δεχόταν ο Ζακ Κωστόπουλο­ς σε έναν πεζόδρομο στην Ομόνοια τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οποιαδήποτ­ε συζήτηση για τη συλλογική ή ατομική αντίδραση απέναντι στο αποτρόπαιο δεν γίνεται για μετάθεση ευθυνών, αλλά για να μην παγώσει και να μην αδιαφορήσε­ι κανείς την επόμενη φορά. Για να μάθουμε, να μιλάμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece