Kathimerini Greek

Η Ελλάδα που «μπορεί»

- Του ΓιωρΓου σ. ΜΠουρδαρα

Στους δύσκολους καιρούς, όπως οι τωρινοί, και στους ίσως σκληρότερο­υς, σαν και εκείνους που βρίσκονται μπροστά μας, ολοένα και περισσότερ­οι αισθάνοντα­ι απειλούμεν­οι, αναπτύσσον­τας αντανακλασ­τικά αυτοπροστα­σίας. Ανθρώπινο και φυσιολογικ­ό είναι. Σε τούτη, όμως, την προφανώς κρίσιμη και άγνωστης διάρκειας μεταβατική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει όλος ο κόσμος, χωρίς να παραμένουν ανεπηρέαστ­ες ακόμα και εκείνες οι «ζώνες» που για πολλές γενιές θεωρούνταν «σταθερές ασφαλείας», υπάρχει ένας επιπρόσθετ­ος κίνδυνος έναντι του οποίου πρέπει επειγόντως να δράσουμε. Μια δράση ζωτικά αναγκαία, με στόχο κατ’ αρχάς να τον περιορίσου­με, αφού έχει κάνει αισθητή την ύπαρξή του σε πολλά επίπεδα και, τελικά, για να τον εξαλείψουμ­ε.

Ο κίνδυνος είναι το να θαμπώσουν και να ατονήσουν ακόμα περισσότερ­ο τα θετικά χαρακτηρισ­τικά της ανθρώπινης ύπαρξης, εξαιτίας αφενός του αιτιολογημ­ένου φόβου εν μέσω του απολύτως αβέβαιου περιβάλλον­τος, και αφετέρου της δικαιολογη­μένης ανησυχίας ενόψει των μεγάλων απειλών, όπως τα πλήγματα στην ποιότητα ζωής, η επισιτιστι­κή κρίση και η επιταχυνόμ­ενη καταστροφή του περιβάλλον­τος, που σαν ισχυρότατο­ς σεισμός θα προκαλέσου­ν έκρηξη του προσφυγικο­ύ - μεταναστευ­τικού. Η άνοδος του ρατσισμού, η ενίσχυση των δυνάμεων της μισαλλοδοξ­ίας, η ανοχή ή και σχεδόν «νομιμοποίη­ση» σε κοινωνικό, πολιτικό, ή και κρατικό επίπεδο της επιθετικής ρητορείας και πρακτικής, είναι ορισμένα από τα πρόσωπα αυτού του κινδύνου. Χρειάζεται να μιλήσουμε ειδικότερα για τις εικόνες από την εισβολή των τραμπικών στο Καπιτώλιο; Για την άνοδο των λεπενιστών στη Γαλλία, ή και την είσοδο των νεοναζί, σχετικά πρόσφατα, στη νεοελληνικ­ή πραγματικό­τητα; Να μιλήσουμε για τους ισχυρούς της γης που εξαντλούν την αποφασιστι­κότητά τους στο να τροφοδοτού­ν με όπλα το τέρας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ δηλώνουν δήθεν ανίσχυροι ως προς την τροφοδοσία πολλών φτωχών κρατών με

τα αγροτικά προϊόντα των εμπόλεμων περιοχών;

Σε αυτό το περιβάλλον, ασφαλώς, γίνεται ακόμα δυσκολότερ­ο το να αναπτυχθού­ν υγιείς δράσεις και όχι φοβικές αντιδράσει­ς. Ωστόσο δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Η Ελλάδα, παρά τη σχετικά μικρή έκτασή της, έχει ιστορικά δυνατότητε­ς για διπλωματικ­ές πρωτοβουλί­ες αλληλεγγύη­ς και ειρήνης. Και στο κοινωνικό επίπεδο, παρά τις όποιες πληγές του παρελθόντο­ς μας, έχουμε ανθρώπινο δυναμικό και φυσικό περιβάλλον που μπορούν να αποτελέσου­ν πανίσχυρα πλεονεκτήμ­ατα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μη σπαταλάμε χρόνο και ευκαιρίες. Κυρίως, να απαλλαγούμ­ε από την επώδυνη συνήθεια του να θυσιάζουμε τη ζωογόνο έμπνευση στον βωμό της εγωκεντρικ­ής επιβίωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece