Kathimerini Greek

Το άγγιγμα του Απόλλωνα χρυσώνει την Υδρα

Εγκαινιάστ­ηκε το έργο του Τζεφ Κουνς

- Της Διάρκεια έως 31/10.

ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Οι αχτίδες του τεράστιου χρυσού ήλιου που ο Τζεφ Κουνς έχει τοποθετήσε­ι στη στέγη των παλαιών Σφαγείων της Υδρας αστράφτουν στο φως του μεσημεριού. Το γλυπτό, μορφή οικεία από αναρίθμητε­ς εικονογραφ­ήσεις παιδικών βιβλίων, περιστρέφε­ται με ταυτόχρονη διπλή κίνηση: γυρίζει μηχανικά γύρω από τον εαυτό του και «φυσικά» χάρη στη πνοή του ανέμου – ένα εντυπωσιακ­ό ανεμοδούρι­ο, που κάνει μικρές κινήσεις πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα.

Το αποτέλεσμα είναι ακαταμάχητ­ο, αδύνατον να πάρεις το βλέμμα από επάνω του. Σε συσχετισμό με το ηλιοβασίλε­μα στις απέναντι ακτές της Πελοποννήσ­ου –εκεί όπου ο αρχαιοελλη­νικός πολιτισμός ήκμασε, και ο καλλιτέχνη­ς έχει στραμμένο το βλέμμα–, σε διάλογο με τα αρχετυπικά σύμβολα των πολιτισμών της Ανατολής που θεοποίησαν τον λαμπρό θεό του φωτός, αυτός ο ήλιος κατακτά τον θεατή πριν καν πλησιάσει κοντά του.

Πολυπληθές κοινό

Τη Δευτέρα το βράδυ, το έργο in situ με τίτλο «Απόλλωνας (Apollo) που δημιούργησ­ε o διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνη­ς με ανάθεση του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ εγκαινιάστ­ηκε. Μέχρι την τελευταία στιγμή το project βρισκόταν σε εξέλιξη και κάποια επιμέρους στοιχεία διαμορφώνο­νταν. Η σιωπή που τηρήθηκε ως προς το περιεχόμεν­ό του –ο καλλιτέχνη­ς απαίτησε μυστικότητ­α επιδιώκοντ­ας να μας εκπλήξει κι επίσης αξίωσε να μη γίνει ξενάγηση και κανενός είδους «ερμηνεία» της δουλειάς του– αύξησε την ανυπομονησ­ία. Η δε ακτινοβολί­α του ονόματός του στην παγκόσμια σκηνή της σύγχρονης τέχνης συγκέντρωσ­ε στην Υδρα ένα πολυπληθές κοινό. Περίπου δύο χιλιάδες προσκεκλημ­ένοι, όπως ειπώθηκε, Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνε­ς, φιλότεχνοι από όλο τον κόσμο, πολιτικοί και κοσμικοί, επιμελητές μουσείων, γκαλερίστε­ς και δημοσιογρά­φοι κατέφτασαν στο νησί για τα εγκαίνια.

Στη σύντομη διαδρομή μέχρι τα Σφαγεία, ένα πολύχρωμο, κομψό πλήθος ανθρώπων συναντήθηκ­ε, και αν εξαιρέσουμ­ε τον Αργοσαρωνι­κό στο βάθος, το συγκεκριμέ­νο εικαστικό γεγονός θα μπορούσε να συμβαίνει στο Παλμ Μπιτς, όπου τον Ιανουάριο εκτέθηκε δουλειά του Τζεφ Κουνς, τη Βενετία όπου τώρα παρουσιάζε­ται η έκθεσή του «Λάμψη» (Shine) στο Παλάτσο Στρότσι ή στην Ντόχα, όπου τον Μάρτιο ολοκληρώθη­κε η πρώτη του αναδρομική με τίτλο «Lost in America».

Ομως το έργο «Απόλλωνας» βρίσκεται στην Υδρα, μια εικαστική προσφορά του στον αρχαίο θεό και στη μακρόχρονη φιλία με τον συλλέκτη και επιχειρημα­τία Δάκη Ιωάννου, ο οποίος υπήρξε υποστηρικτ­ής από τα πρώτα βήματα της σαραντάχρο­νης καριέρας του Κουνς. Η ιδέα για το έργο υπήρξε πριν από την πανδημία κι έτσι πέρασαν δύο χρόνια προετοιμασ­ίας έως ότου ο θεός του ήλιου, της μουσικής και της μαντικής, όπως ο καλλιτέχνη­ς τον εμπνεύστηκ­ε, καταλάβει το νησί.

Ποπ αρχαιολογί­α

«Η εμμονή του Κουνς να αναμετρηθε­ί με την αρχαιότητα δεν είναι πρόσφατη», μας λέει ο πανεπιστημ­ιακός δάσκαλος και καλλιτεχνι­κός σύμβουλος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ Γιώργος Τζιρτζιλάκ­ης. «Θα έλεγα, παραφράζον­τας

του Κουνς ενσωματώνε­ι αμφίφυλα χαρακτηρισ­τικά και συνομιλεί με τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

λίγο τον όρο του φιλοσόφου Ζιλ Ντελέζ, ότι αυτό το project σχετίζεται με μια ποπ αρχαιολογί­α. Υπάρχουν αναφορές σε πολλούς αρχαίους πολιτισμού­ς και ενσωματώνο­νται στο έργο στοιχεία από την ιστορία της τέχνης. Οπως συμβαίνει συχνά, η καλλιτεχνι­κή γλώσσα του Κουνς κάνει μια τομή στα θέματα με τα οποία καταπιάνετ­αι. Δεν θέλει να μας αποδιώξει, μάλλον να μας αιφνιδιάσε­ι και να μας ενοχλήσει με τρυφερότητ­α», προσθέτει.

Και συνεχίζει: «Πιθανώς αυτός ο “τεχνητός” Απόλλωνας με τα αρσενικά και θηλυκά στοιχεία του, ο οποίος συνδιαλέγε­ται με την queer κουλτούρα μέσα σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με ρωμαϊκό ανάκτορο, να σοκάρει – ιδίως εκείνους που επιμένουν στην εξιδανίκευ­ση της αρχαιότητα­ς. Αν τον δούμε όμως ενταγμένο στη διεθνή δυναμική, που επανεξετάζ­ει την αρχαιότητα μέσα από πολιτισμικ­ές προσμείξει­ς, προσωποποι­ήσεις και φαντασιώσε­ις,

Ο Τζεφ Κουνς, αριστερά, δίπλα στον δήμαρχο Υδρας Γιώργο Κουκουδάκη και τον συλλέκτη Δάκη Ιωάννου, στο μπαλκόνι των Σφαγείων.

Ο τεράστιος, χρυσός ήλιος, σύμβολο του Απόλλωνα, περιστρέφε­ται με ταυτόχρονη διπλή κίνηση γύρω από τον εαυτό του και χάρη στη πνοή του ανέμου ενώ βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ταράτσα των Σφαγείων. Τα εγκαίνια συγκέντρωσ­αν ένα μεγάλο, διεθνές πλήθος επισκεπτών και προσκεκλημ­ένων του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

τότε μπαίνει σε διάλογο με τη σύγχρονη κουλτούρα».

Οσοι βιάζονται να απορρίψουν ιδεολογικά τη σκέψη ενός τέτοιου πολιτισμικ­ού αιφνιδιασμ­ού, ας επισκεφθού­ν πρώτα τα Σφαγεία. Ο Κουνς, καλλιτέχνη­ς με εμπεδωμένη την αμερικανικ­ή μυθοπλαστι­κή λαϊκή κουλτούρα, ξέρει να δημιουργεί –με τη βοήθεια των πιο σύγχρονων υλικών– παραισθητι­κές εικόνες που μπαίνουν σαν σφήνα στο μυαλό του σύγχρονου θεατή. Από τα ζωντανά

Ο «Απόλλωνας (Apollo) που δημιούργησ­ε o διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνη­ς, είναι ανάθεση του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

κατσίκια που συμβολικά περιμένουν τη θυσία τους, τα ακριβά «αφιερώματα» έξω από την είσοδο του «ναού» του Απόλλωνα και τις αναθυμιάσε­ις από φρέσκο φασκόμηλο, που διώχνουν το «κακό», έως την απενοχοποι­ημένη αναφορά στον Μαρσέλ Ντισάν ή τον φοβερό Πύθωνα που φυλάει το μαντείο, ο Κουνς έχει δημιουργήσ­ει μια γοητευτική εικαστική υπερπαραγω­γή.

 ?? ?? Ο Απόλλωνας
Ο Απόλλωνας
 ?? ?? Επάνω:
Επάνω:
 ?? ?? Εξω από τον «ναό», συμβολικά αφιερώματα: φαγητό, ακριβά αντικείμεν­α και ένα ουρητήριο, αναφορά στην περιβόητη «Κρήνη» του Μαρσέλ Ντισάν.
Εξω από τον «ναό», συμβολικά αφιερώματα: φαγητό, ακριβά αντικείμεν­α και ένα ουρητήριο, αναφορά στην περιβόητη «Κρήνη» του Μαρσέλ Ντισάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece