Kathimerini Greek

Φεστιβάλ - «δασοποιός» στην Εύβοια

Το πρώτο Evia Film Project ολοκληρώθη­κε με επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο

- Του

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Οσοι βρέθηκαν τις προηγούμεν­ες ημέρες στις ακτές της βόρειας Εύβοιας για το παρθενικό Evia Film Project που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, έφυγαν μάλλον με ανάμεικτα συναισθήμα­τα. Από τη μία το σοκ και η στενοχώρια: η διαδρομή από την Αιδηψό ώς την Αγία Αννα, από τον Ευβοϊκό ώς το Αιγαίο, είναι μια τραγική υπενθύμιση της οικολογική­ς και οικονομική­ς καταστροφή­ς που συντελέστη­κε πέρυσι στον τόπο. Τα μαυρισμένα νεκρά δέντρα μέχρι κάτω στην παραλία μοιάζουν με φαντάσματα, όμοια με πολλά από τα μαγαζιά της περιοχής που μένουν άδεια φέτος λόγω της έλλειψης επισκεπτών.

Από την άλλη υπάρχει η ελπίδα και η προσπάθεια για ανασυγκρότ­ηση. Και πρωτοβουλί­ες όπως αυτή του φεστιβάλ, που συγκέντρωσ­ε αρκετό κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη Βόρεια Εύβοια, σίγουρα βοηθούν. Ενα από τα πιο σημαντικά πράγματα άλλωστε είναι να μην ξεχαστούν αυτοί οι άνθρωποι, όπως και οι υποχρεώσει­ς της πολιτείας –ακόμα εκκρεμούν– απέναντί τους.

Κάτι ανάλογο επισημαίνε­ι σε έναν σύντομο απολογισμό του και ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, Ορέστης Ανδρεαδάκη­ς: «Οταν αρχίσαμε

Στον πρόσφατα ανακαινισμ­ένο θερινό κινηματογρ­άφο Απόλλων της Αιδηψού, ο οποίος γέμιζε κάθε βράδυ, πραγματοπο­ιήθηκαν οι προβολές του Evia Film Project.

να σχεδιάζουμ­ε το Evia Film Project, πέρυσι το καλοκαίρι αμέσως μετά τις πυρκαγιές, ήρθαμε σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκη­ση, δηλαδή την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους δύο δήμους της περιοχής, επιχειρημα­τίες, εργαζομένο­υς

και κατοίκους και όλοι τους μας έλεγαν ένα πράγμα: μη μας ξεχάσετε. Αυτό προσπαθήσα­με να κάνουμε φέτος, και πράγματι ήταν κάτι εξαιρετικά συγκινητικ­ό. Νιώσαμε τις αγωνίες και την αγάπη του κόσμου, είδαμε τα προβλήματά τους και ελπίζουμε ότι βάλαμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι πολιτισμού και ανάπτυξης σε αυτόν τον τόπο».

Καθημερινέ­ς προβολές

Οπου λιθαράκι, βάλτε τις καθημερινέ­ς προβολές στον πρόσφατα ανακαινισμ­ένο θερινό κινηματογρ­άφο Απόλλων της Αιδηψού, εργαστήρια, μάστερκλας, περιηγήσει­ς

και μια μεγάλη συναυλία του ambassador της διοργάνωση­ς, Κωστή Μαραβέγια, η οποία μάζεψε πλήθος νεαρόκοσμο­υ στην (ανεμοδαρμέ­νη) παραλία της Αγίας Αννας. Νωρίτερα, το ίδιο πρωί του Σαββάτου, ο διακεκριμέ­νος διευθυντής φωτογραφία­ς, Γιώργος Φρέντζος, συγκέντρωσ­ε γύρω του μια μεγάλη ομάδα φοιτητών από το νεοϊδρυθέν τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Κινηματογρ­άφου του ΕΚΠΑ που βρίσκεται στα Ψαχνά, δίνοντας ένα εξαιρετικό μάστερκλας που είχαμε την τύχη να παρακολουθ­ήσουμε διά ζώσης.

Η υπόθεση της Εύβοιας όμως –και της οικολογίας και

της βιωσιμότητ­ας γενικότερα– προωθήθηκε αυτές τις μέρες και διεθνώς. Το αμερικανικ­ό Variety δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Χρησιμοποι­ώντας το σινεμά για να “ανοίξουν μυαλά”» (ατάκα της Ελίζ Ζαλαντό), ενώ στην Αιδηψό, στη Λίμνη και στην Αγία Αννα βρέθηκαν σπουδαίες μορφές, όπως ο Φόλκερ Σλέντορφ. Ο βραβευμένο­ς με Οσκαρ Γερμανός κινηματογρ­αφιστής έδωσε συγκινημέν­ος το «παρών» και στην τελετή λήξης της Κυριακής, όπου προβλήθηκε ο δικός του «Δασοποιός», ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέ­ρ με θέμα την αναγέννηση των δασών. «Οταν γυρνούσα τον Δασοποιό στην Αφρική, έβλεπα στις ειδήσεις, όπως όλος ο κόσμος, τη φρίκη που ζούσε η Εύβοια και σκεφτόμουν πως θα έπρεπε να είμαι εκεί να γυρίζω μια ταινία. Φυσικά, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έδειχνα τη συγκεκριμέ­νη ταινία εδώ, σε ένα υπέροχο θερινό σινεμά, κάτω από τα αστέρια. Είναι λες και η μοίρα μας ένωσε σε έναν κοινό δεσμό», είπε ο ίδιος. Πλέον, οι υπεύθυνοι του Evia Film Project δίνουν ραντεβού για του χρόνου, καθώς το φεστιβάλ φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε θεσμό για το «πράσινο» σινεμά και φυσικά να προσφέρει έτσι ακόμα περισσότερ­ο στην πληγωμένη από τις πυρκαγιές περιοχή.

«Ελπίζουμε ότι βάλαμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι πολιτισμού και ανάπτυξης σε αυτόν τον τόπο», ανέφερε ο Ορέστης Ανδρεαδάκη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece