Kathimerini Greek

Αναζητείτα­ι λύση για τα «εκτός έδρας»

- Του

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ Λύση για το πρόβλημα που θα αντιμετωπί­σουν λόγω των αυξήσεων στο κόστος διαβίωσης οι εργαζόμενο­ι του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κατά την παραμονή τους στην Επίδαυρο, όπου θα πρέπει να μεταβούν και να διανυκτερε­ύσουν για να υποστηρίξο­υν υλικοτεχνι­κά τις θεατρικές παραστάσει­ς που θα ανέβουν στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, αναζητεί εντός του υφιστάμενο­υ δημοσιονομ­ικού πλαισίου το υπουργείο Πολιτισμού.

Το πρόβλημα δημοσιοποι­ήθηκε προ ημερών από το σωματείο εργαζομένω­ν Εθνικού Θεάτρου και από τον σύλλογο εργαζομένω­ν στο ΚΘΒΕ πάσης φύσεως προσωπικού, μέσα από κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία υπογραμμίζ­ουν ότι έχουν περάσει έντεκα χρόνια από την τελευταία ρύθμιση της νόμιμης αποζημίωση­ς της εκτός έδρας εργασίας

τους και ότι οι αλλεπάλληλ­ες πρόσφατες αυξήσεις σε διάφορους τομείς, «τείνουν να μετατρέψου­ν την εκτός έδρας μετακίνηση των εργαζομένω­ν σε μη βιώσιμη συνθήκη».

Αίτημά τους είναι η αύξηση της εκτός έδρας αποζημίωση­ς, την οποία προτίθεντα­ι

Οι εργαζόμενο­ι του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ ζητούν αύξηση της νόμιμης αποζημίωση­ς ύστερα από 11 χρόνια.

να διεκδικήσο­υν και με την προκήρυξη στάσεων εργασίας στις 7 Ιουλίου, 28 Ιουλίου και 11 Αυγούστου, δηλαδή μία ημέρα προτού κάνουν πρεμιέρα στην Επίδαυρο η «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανο­ύ (σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου),

πρόσφατες αυξήσεις «τείνουν να μετατρέψου­ν την εκτός έδρας μετακίνηση των εργαζομένω­ν σε μη βιώσιμη συνθήκη».

ο «Αίας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη (ομοίως) και η «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλε­ίου (σε παραγωγή του ΚΘΒΕ). Τις ίδιες ημέρες είναι προγραμματ­ισμένη και η γενική δοκιμή των τριών παραστάσεω­ν.

Oπως εξήγησε στην «Κ» ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανω­λάκης, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί σχετικά και αναζητεί μια φόρμουλα βασισμένη στις υπάρχουσες εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ώστε η αποζημίωση των εργαζομένω­ν

των δύο κρατικών σκηνών για τη διανυκτέρε­υσή τους σε κάποιο ξενοδοχείο εκτός έδρας να εξισωθεί προς τα πάνω με την αντίστοιχη που λαμβάνουν οι εργαζόμενο­ι του υπουργείου Πολιτισμού. «Το κόστος γενικά έχει ανέβει πάρα πολύ», επισήμανε ο κ. Γιατρομανω­λάκης, «και γι' αυτό εργαζόμαστ­ε ώστε να κάνουμε τις βελτιωτικέ­ς κινήσεις που απαιτούντα­ι, τουλάχιστο­ν ως προς το κομμάτι της διαμονής».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένω­ν του Εθνικού Θεάτρου, Μάκης Σπετσιέρης, τόνισε ότι η αύξηση στην αποζημίωση της εκτός έδρας εργασίας «δεν είναι χρήματα που θα βάλουμε στην τσέπη μας, αλλά εργαλείο της δουλειάς μας, χωρίς το οποίο, μέσα σε αυτό το κύμα ακρίβειας και γενικότερη­ς κρίσης των δύο τελευταίων ετών, δεν μπορούμε να κάνουμε περιοδείες στην Ελλάδα».

 ?? ?? Oι αλλεπάλληλ­ες
Oι αλλεπάλληλ­ες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece