Kathimerini Greek

Τα μουσεία συζητούν για το μέλλον τους

- |Της ΓιωΤας ςυκκα

Είναι πια σαφές ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει αρχαιολογι­κούς χώρους, μνημεία, τα ίδια τα μουσεία και τα εκθέματά τους. Γι' αυτό ανησυχούν οι επαγγελματ­ίες του χώρου διεθνώς, ενώ πληθαίνουν οι συζητήσεις για το πώς μπορεί να θωρακιστεί η πολιτιστικ­ή κληρονομιά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πρόσφατα, στο 3ο Φόρουμ Ειδικών για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «ο τομέας της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς δεν είναι δυνατό να παραμείνει αλώβητος από την κλιματική κρίση», υπενθυμίζο­ντας τις επισημάνσε­ις της

διεθνούς επιστημονι­κής κοινότητας, ότι τις προσεχείς δεκαετίες πολλά στοιχεία του υλικού και άυλου πολιτιστικ­ού περιβάλλον­τος θα βρεθούν αντιμέτωπα «με ισχυρούς κινδύνους, ακόμα και με αυτόν της ολικής απώλειας».

Μουσεία σε μεταβαλλόμ­ενο κλίμα είναι το θέμα της έρευνας του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων που θέλει να αναλύσει το status quo των μουσείων σε μια εποχή έκτακτης ανάγκης. Οι πληροφορίε­ς που θα προκύψουν από τις απαντήσεις (σήμερα είναι η τελευταία μέρα που γίνονται δεκτές), θα χρησιμοποι­ηθούν για να χτιστεί ένα βιώσιμο μέλλον γι' αυτά.

Εχουν σημασία αυτές οι έρευνες όπως έχει αποδειχθεί κι άλλες φορές. Χαρακτηρισ­τική ήταν εκείνη του δικτύου

ΝΕΜΟ το φθινόπωρο του 2020 με ερωτηματολ­όγιο το οποίο συμπληρώθη­κε από 600 μουσεία σε 48 χώρες (και την Ελλάδα), συλλέγοντα­ς πληροφορίε­ς για τα προβλήματά τους στον καιρό της πανδημίας και πώς αντιμετωπί­στηκαν. Οι απαντήσεις τότε έδειχναν πως μετασχηματ­ίζεται το τοπίο.

Τα μουσεία της Ευρώπης αλλάζουν και μάλιστα πιεστικά με όσα προκάλεσε η υγειονομικ­ή κρίση, όσα δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, όσα προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν είναι μόνο αυτά που απασχολούν τους επαγγελματ­ίες του χώρου.

Στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ σε εκπαιδευτι­κό μάθημα που θα γίνει στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου για τους οργανισμού­ς-μέλη του δικτύου θα συζητηθεί το θέμα της αποαποικιο­ποίησης στα μουσεία. Επίσης ένα μεγάλο ζήτημα. Κι ένα μήνα αργότερα, τον Οκτώβριο, το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων γιορτάζοντ­ας τα 30 του χρόνια, διοργανώνε­ι συνέδριο στην Πορτογαλία διερευνώντ­ας πώς τα μουσεία μπορούν να γίνουν πιο καινοτόμα και ευέλικτα σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Πώς μπορεί η καινοτομία να είναι δομική συνιστώσα των λειτουργιώ­ν του μουσείου.

 ?? ?? Ενα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπί­σουν τα μουσεία είναι και η αποαποικιο­ποίησή τους.
Ενα ακόμη πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπί­σουν τα μουσεία είναι και η αποαποικιο­ποίησή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece