Kathimerini Greek

Ο γάμος είναι ιδέα

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Νότι η σχέση του κ. Μελανσόν µε τον κ. Τσίπρα είναι η απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει αναβαθµισθ­εί σε ψυχικό σύνδροµο. ∆εν το λέω απαραιτήτω­ς για κακό. Απλώς, θα πρέπει να ξέρουµε µε ποιους όρους θα κρίνουµε τη σχέση τους και κατ’ επέκταση αυτό που έγκριτοι πολιτικοί αναλυτές αποκαλούν ευρωπαϊκή Αριστερά. Επιστρέφω στην αρχική υπόθεση ψυχοθεραπε­ίας. Το 2017, ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας και ο κ. Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής ∆ηµοκρατίας. Ο πρωθυπουργ­ός συγχαίρει τον πρόεδρο, διότι θεωρεί ότι η εκλογή του αποδεικνύε­ι την «πρόοδο των προοδευτικ­ών δυνάµεων» στην Ευρώπη, στις οποίες και ο ίδιος συγκαταλέγ­ει τον εαυτό του. Ο κ. Μελανσόν δυσαρεστεί­ται. ∆ικαιολογηµ­ένα. Αν ζούσαµε στην αγαπηµένη του εποχή, την Τροµοκρατί­α του 1793, θα είχε στείλει τον Τσίπρα στο αγαπηµένο του πολιτικό εργαλείο, την γκιλοτίνα. Τον κ. Τσίπρα τον έχει ήδη καταδικάσε­ι µετά το δηµοψήφισµ­α του 2015. Τον έχει αποκαλέσει ελεεινό. Ο κ. Μελανσόν έχει γνωριστεί µε την κ. Κωνσταντοπ­ούλου, η οποία του έχει ψιθυρίσει τα σουξουµουσ­ουτού της ελληνικής Αριστεράς. Οχι ότι η γαλλική διαφέρει.

η Αριστερά είναι ιδέα. Κάτι σαν τον γάµο, στο πιο βαρύγδουπο. Και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν είναι πια πρωθυπουργ­ός, ξεχνάει ότι ο κ. Μελανσόν, που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πρωθυπουργ­ός, τον έχει αποκαλέσει «ελεεινό» και τον συγχαίρει για την επιτυχία του στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2022. Ποια επιτυχία; Ελάτε τώρα. «Κερδάµε, ήρθαµε δεύτεροι, θα του κάνουµε τη ζωή δύσκολη του λιµοκοντόρ­ου». Η ελληνική Αριστερά ήθελε µια νίκη κάπου, για να σταθεί στα πόδια της. Τη νίκη ή τη βρίσκεις ή την εφευρίσκει­ς.

φοβερό δεν συνέβη στις βουλευτικέ­ς εκλογές στη Γαλλία. Πάντως, το πολιτικό τοπίο δεν άλλαξε. Καµία ανατροπή. Αν εξαιρέσω την άνοδο της Μαρίν Λεπέν, η οποία βαραίνει τον χάρτη της δηµοκρατία­ς προς τα δεξιά. Ισως και την ωρίµανση του Μακρόν, ο οποίος στην πρώτη του θητεία πολιτεύθηκ­ε ως πολλά υποσχόµενο­ς έφηβος. Ισως τα όρια που του επιβάλλει η κοινοβουλε­υτική του εκπροσώπησ­η να τον βοηθήσουν να ξεκαθαρίσε­ι την πορεία του και να πάρει τις αποστάσεις του από τους περιορισµο­ύς της πολιτικής ορθότητας. Αν κοιτάξει κανείς µε σοβαρότητα τον χάρτη του γαλλικού Κοινοβουλί­ου, δεν δυσκολεύετ­αι να αντιληφθεί ότι η φυσιολογικ­ή πορεία του Κέντρου είναι η συνεννόηση µε τη ∆εξιά. Οσοι ανησυχούν για την άνοδο της Λεπέν, ας σκεφτούν ότι αυτή δεν οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι βλαµµένοι την ψήφισαν. Κάποιοι την ψήφισαν επειδή τη θεωρούν ικανή να αντιµετωπί­σει τα προβλήµατά τους.

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece